Consiliul General al Municipiului Bucuresti a respins vineri organizarea referendumului pentru Legea Capitalei. Proiectul de hotarare pentru abrogarea hotararii care stabiea referendum in Capitala a fost votata astfel: 34 de voturi pentru, o abtinere si un vot impotriva. Seful statului s-a intalnit vineri, pentru o ora, la sediul Primariei Capitalei, cu primarul general si cu primarii celor 6 sectoare, pentru discutii privind referendumul pentru Legea Capitalei, ce ar trebui sa aiba loc pe 26 iunie. Intalnirea a fost una informala.

Cum au decurs discutiile despre referendum si despre Legea Capitalei

Consilierii generali ai Municipiului Bucuresti au votat, pe 13 aprilie, cu 29 de voturi pentru, proiectul privind desfasurarea referendumului privind Legea Capitalei care prevede ca primarii de sector vor fi alesi de catre consilierii generali din randul acestora, nu de catre cetateni prin vot direct. Astfel, puterile lor ar urma sa fie limitate iar consiliile locale ale primariilor de sector vor fi desfiintate. Capitala va avea buget unitar si servicii publice unitare. Referendumul se va desfasura pe 19 iunie, iar bucurestenii vor trebui sa raspunda la 7 intrebari propuse de PDL si votate de CGMB.

Primarul general, Sorin Oprescu, propusese o singura intrebare: "Sunteti de acord cu centralizarea administrativa prin transferul de atributii de la primariile de sector catre CGMB?", insa propunerea sa nu a fost adoptata.

In schimb a fost adoptata propunerea PDL de a adresa bucurestenilor la referendum un numar de 7 intrebari. Mai jos redam cele 7 intrebari propuse de consilierii PDL-PRM-PNG:

  • 1. Sunteti multumit de modul in care s-a dezvoltat Capitala?
  • 2. Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si o administratie?
  • 3. Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si 7 administratii?
  • 4. Sunteti multumiti de curatenia in Capitala?
  • 5. Va doriti o arhitectura unitara pentru Bucuresti?
  • 6. Sunteti de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?
  • 7. Sunteti de acord ca Bucurestiul sa fie condus de primarul general si CGMB?

Cele sapte intrebari pentru referendumul privind Legea Capitalei stabilite miercuri de catre Consilierii Generali ai Bucurestiului au generat o adevarata dezbatere. In timp ce liderul PDL Bucuresti, Elena Udrea, considera ca "Intrebarile sunt clare si simple" si ca ar fi fost "o mare greseala daca reduceam referendumul la o singura intrebare", pozitia sociologilor este diametral opusa.

Vasile Dancu, presedintele IRES, declara pentru HotNews.ro ca intrebarile sunt "prost formulate", "penibile" si "sugereaza un raspuns". De aceeasi parere este si directorul CCSB, Mirel Palada, care preciza ca intrebarile din referendum "sunt construite partinitor din punct de vedere al finalitatii obtinerii informatiilor. Se obtin raspunsurile pe care le doresc prin formularea respectiva".

Pe 23 mai, CGMB a decis, sa schimbe situatia. Referendumul pentru legea Capitalei urma sa aiba loc pe 26 iunie. De asemenea, au fost votate doua intrebari care vor fi puse la referendum, in locul celor sapte initiale. Acestea sint:

  • 1. Va doriti o Capitala cu 7 administratii controlate de 217 consilieri alesi pe liste de partid?
  • 2. Va doriti ca si consilierii generali sa fie alesi uninominal, asemeni primarilor de sector?

Legea Capitalei prevede organizarea administrativa a Capitalei, iar principala propunere se refera la o singura administratie pentru Bucuresti, cu pastrarea celor sase sectoare.

Mai precis, primarii de sector ar urma sa fie alesi de catre consilierii generali din randul acestora, nu de catre cetateni prin vot direct. Puterile lor ar urma sa fie limitate iar consiliile locale ale primariilor de sector vor fi desfiintate. Capitala va avea buget unitar si servicii publice unitare.