Peste 20 de familii nevoiase de pe Valea Somesului vor primi, gratuit, 125 de stupi cu albine, in cadrul unui proiect in valoare totala de 188.000 de euro, initiat de organizatia umanitara Heifer Project Romania, in parteneriat cu Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Valea Somesului, relateaza Agerpres.

Familiile de albine vor fi donate duminica, cu ocazia unei ceremonii de lansarea a proiectului ce va avea loc in satul Galgau, din comuna Rus.

"Duminica facem lansarea proiectului. Oamenilor li se vor da cate cinci familii de albine, complete, pe 10 rame, echipamente de protectie - costum, masca -, dalta, perie apicola, afumatoare, decapacitor, medicamente pentru tratament, cate un recipient de inox, matorator de 30 de litri si, la fiecare lider de grup - pentru ca pe fiecare comuna fixam cate un lider - o centrifuga ce se va folosi in comun. (...) Noi avem 33.000 de euro cofinantare, iar 155.000 este finantarea Heifer, proiectul derulandu-se pe o perioada de doi ani", a declarat, vineri, coordonatorului acestui proiect, Ioan Aurelian Cozma.

Potrivit sursei citate, pentru reusita acestui proiect s-au organizat deja cursuri de specializare in domeniul cresterii albinelor pentru circa 80 de localnici din comunele Rus si Simisna, ce fac parte din Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Valea Somesului, dar se are in vedere si realizarea unor plantatii de salcami, arbori recunoscuti pentru calitatea mierii de albine produse din florile lor.

Primii beneficiari vor dona la randul lor altor familii echivalentul a ceea ce au primit in dar, asigurandu-se astfel continuitatea proiectului si extinderea sa de-a lungul vaii, in alte sate si comunitati care sunt interesate in cresterea albinelor, de productia de miere si de reimpaduriri.

In 2009, in comuna Rus, s-a derulat un proiect pilot in care 30 de familii nevoiase au primit, gratuit, stupi cu albine, reusita acestei initiative determinand Heifer sa continue la o scara mai mare.

Heifer International este o organizatie umanitara, care de mai bine de 65 de ani ofera asistenta comunitatilor sarace, din peste 120 de tari ale lumii, pentru a pune capat foametei si saraciei, in vederea imbunatatirii vietii si a protejarii mediului inconjurator.

Heifer Romania este una dintre filialele Heifer International, face parte din divizia pentru Europa Centrala si de Est si deruleaza proiecte in Romania, Republica Moldova si Bulgaria.