Fumatul ar putea fi interzis in spatiile publice inchise, cu exceptia penitenciarelor, iar fumatorilor le-ar putea fi destinate baruri si discoteci speciale, potrivit unui proiect adoptat cu amendamente in Comisia de sanatate a Senatului, la sedinta careia un senator a fumat o tigara electronica, relateaza Mediafax.

Senatorii din Comisia pentru sanatate au aprobat, marti, o propunere legislativa care interzice fumatul in spatiile publice inchise, insa au adoptat un amendament care permite fumatul in baruri, discoteci, restaurante si alte unitati cu destinatii similare, organizate exclusiv pentru fumatori.

Propunerea legislativa de modificare a Legii 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, care va fi dezbatura de Senat in calitate de prima Camera sesizata, o are ca initiator pe Manuela Mitrea, deputat PSD.

La propunerea senatorului Tudor Udristoiu (PDL), membrii comisiei parlamentare au adoptat un amendament care revede ca fumatul va fi permis numai in baruri, discoteci, restaurante si alte unitati publice cu destinatii similare, organizate exclusiv pentru fumatori, cu o suprafata maxima de 150 mp. Amendamentul mai propune ca in aceste unitati sa nu aiba acces tinerii care nu au implinit varsta de 18 ani.

Autorul amendamentului a subliniat ca el este fumator si nu poate renunta la acest viciu, adaugand ca dreptul de a avea locuri publice destinate fumatorilor este absolut obligatoriu.

Udristoiu, care in timpul sedintei a fumat folosind o tigara electronica, a afirmat ca in cazul in care acest proiect va fi adoptat el ar putea ajunge in situatia de a nu mai participa la lucrarile comisiei.

Initiatorul proiectului, Manuela Mitrea, a subliniat, in timpul dezbaterilor, ca notiunea de "fumat la mana a treia" este fundamentata stiintific, ea mentionand ca, in spatiile unde se fumeaza, substantele nocive raman in covoare, draperii si dauneaza nefumatorilor care vin in contact cu ele.

Manuela Mitrea, care a declarat ca este o fosta fumatoare, a spus ca proiectul are la baza prevederea constitutionala care garanteaza dreptul la ocrotirea sanatatii si ca, potrivit legii fundamentale, drepturile fumatorilor pot fi restranse daca afecteaza drepturile nefumatorilor.

Presedintele Comisiei pentru sanatate, Ion Rotaru (PSD), a subliniat ca propunerea legislativa este binevenita si utila deoarece protejeaza sanatatea nefumatorilor, care sunt majoritari in ponderea populatiei.

La propunerea senatorului Ion Vasile, comisia a adoptat un amendament care prevede ca sumele provenite din amenzile contraventionale aplicate in baza acestei legi sa fie destinate programelor de sanatate.

De asemenea, membrii comisiei si-au insusit amendamentele propuse, prin aviz, de Comisia jurdica, printre care si cel prin care penitenciarele sunt exceptate de la aplicarea acestei legi.

Autoritatile din New York amendeaza oamenii care fumeaza in aer liber

Autoritatile din New York au interzis fumatul in aer liber, in locuri precum plaje, parcuri si chiar piete ale orasului, iar multi se intreaba daca alte tari vor urma exemplul american si vor interzice complet fumatul.

New York-ul a interzis fumatul in restaurante, baruri si cluburi inca din 2003, fiind urmat de Los Angeles, iar acest pas a determinat o miscare globala de interzicere a fumatului, informeaza bbc.co.uk.

Franta, India, Irlanda si Italia au fost printre tarile care au interzis fumatul. Scotia l-a interzis in spatii inchise in 2006, iar restul Marii Britanii in 2007. In ianuarie 2011, Spania a interzis fumatul in apropierea spitalelor si a locurilor de joaca pentru copii.

Cea mai recenta masura a autoritatilor din New York interzice fumatul in parcuri, pe plaje, pe terenurile de sport, dar si in marile piete ale orasului, precum Herald Square si Times Square.

Fumatul va mai fi permis pe trotuarele din afara parcurilor si in parcarile de masini.

Primarul New York-ului, Micahel Bloomberg, a declarat ca apropierea la aproximativ un metru in aer liber fata de un fumator expune oamenii la acelasi risc de fumat pasiv ca si intr-un loc acoperit.

Autoritatile orasului spera ca noua lege sa fie respectata de cetateni, insa daca o persoana o incalca, va fi amendata.