Vicepremierul Marko Bela a salutat, vineri, la Targu Mures, declaratia printului Charles referitoare la Transilvania, adaugand ca "pentru un print de Wales nu e asa dezonorant sa cumpere castele si sa locuiasca in Tinutul Secuiesc", relateaza Mediafax. Printul Charles a spus, intr-un interviu acordat Irinei Pacurariu si difuzat la TVR 1, ca "nu exista un produs de export mai bun pentru Romania decat Transilvania".

Marko Bela a declarat, vineri, de la tribuna Consiliului Administrativ "Tinutul Secuiesc" al UDMR, ca acest consiliu al alesilor din Tinutul Secuiesc se constituie in spiritul sloganului "nu suntem la fel, dar tinem laolalta", el indemnand maghiarii din Transilvania sa isi asume identitatea secuiasca.

"Suntem si secui, iar aceasta identitate nu se poate inlocui. Nu trebuie cineva sa creada ca e secui, si nu maghiar. Tinutul Secuiesc trebuie sa isi arate propria identitate, propria fata, sa fie ridicat din punct de vedere economic si identitatea secuiasca sa fie prezenta", a spus Marko Bela.

El a salutat, in acest context, declaratia printului Charles referitoare la Transilvania.

"Ce bine ca exista un print Charles, in sfarsit, a spus cineva ca Transilvania este un tezaur turistic. Si-a dat seama ca este important sa vii in secuime ca turist, pentru un print de Wales nu e asa dezonorant sa cumpere castele si sa locuiasca in Tinutul Secuiesc", a spus Marko Bela.

  • Printul Charles, impresionat de traditiile romanesti, observate si la o inmormantare: Obiceiurile sunt fabuloase

Printul Charles i-a spus premierului Emil Boc ca este impresionat de originalitatea traditiilor populare romanesti, pe care a avut ocazia sa le urmareasca inclusiv la o inmormantare, si si-a prezentat disponibilitatea de a sustine financiar renovarea cetatilor medievale din Transilvania.

"Printul Charles a spus ca romanii au traditii atat de frumoase incat ar fi pacat sa nu fie scoase cat mai mult in evidenta de catre autoritati. Charles a povestit ca a asistat chiar la o inmormantare intr-unul din satele pe care le-a vizitat in Transilvania si obiceiurile i s-au parut de-a dreptul fabuloase", au declarat pentru Mediafax surse participante la intalnirea de vineri dintre printul Charles si premierul Boc.

Potrivit acestora, timp de mai multe minute printul Charles a vorbit fara intrerupere despre producatorii de branza pe care i-a cunoscut, apreciind ca in satele romanesti se mananca mult mai sanatos decat in multe alte tari.

Mostenitorul coroanei britanice si-a exprimat totodata disponibilitatea de a sustine financiar, prin fundatiile patronate de acesta, renovarea unor cetati medievale din Transilvania, precum Rupea sau Sighisoara.

Premierul Boc i-a prezentat printului Charles ultimele proiecte din cadrul Secretariatului pentru Carpati, care se afla in subordinea Guvernului si care coordoneaza o serie de proiecte de dezvoltare rurala in colaborare cu fundatii sprijinite de printul Charles.

Printul Charles se afla intr-o vizita privata in Romania, el mergand in mai multe localitati din Transilvania, precum Saschiz, Delnita si Valea Zalanului, unde are o casa.