Aproximativ o suta de persoane, majoritatea cetateni din R. Moldova, s-au adunat duminica in Piata Unirii din Iasi pentru a juca Hora Unirii, la implinirea a 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania. La Bucuresti, alti peste o suta de studenti basarabeni au blocat pentru un minut una dintre cele mai mari intersectii din Capitala, dansand Hora Unirii, in timp ce la Chisinau ziua a fost marcata cu cantece si slogane unioniste de catre un grup de tineri moldoveni si romani, dar si cu o actiune de protest impotriva "ocupatiei romane" de cateva organizatii si partide politice.

La 27 martie 1918 a fost convocat Sfatul Tarii care s-a intrunit in sala mare a Parlamentului de la Chisinau. Sfatul, in frunte cu presedintele Ion Inculet, a votat Unirea pentru totdeauna a Basarabiei cu mama ei Romania. Actul de Unire, elaborat si votat la Chisinau, a fost ratificat de Romania prin Decretul nr. 842 din 8 aprilie la Iasi. Astfel s-a consfintit unirea definitiva a acestei provincii romanesti cu patria mama.

Iasi

Aproximativ o suta de persoane, majoritatea cetateni din Republica Moldova, au infruntat capriciile vremii si s-au adunat duminica in Piata Unirii din Iasi pentru a juca Hora Unirii, la implinirea a 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, relateaza Agerpres.

La evenimentul organizat de reprezentantii Asociatiei Tinerilor Romani din Afara Granitelor (ATRAG) au fost prezenti si membri ai Asociatiei Traditiilor Militare, imbracati in haine militare din 1918, care au facut o prezentare de exercitii militare specifice acelor timpuri.

Potrivit organizatorilor, actiuni similare au avut loc in alte sapte mari orase din Romania: Bucuresti, Cluj, Suceava, Ploiesti, Brasov, Galati si Constanta.

Bucuresti

Peste o suta de studenti basarabeni au blocat pentru un minut una dintre cele mai mari intersectii din Capitala, intr-un Flash mob organizat de Asociatia Studentilor Basarabeni pentru a marca implinirea a 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania.

Tinerii au dansat Hora Unirii spre mirarea soferilor care, desi aveau verde, nu puteau sa treaca, relateaza TVR. In cateva minute insa, studentii au fost alungati de jandarmi pentru ca au blocat circulatia.

Chisinau

Unirea Basarabiei cu Romania de la 27 martie 1918 a fost marcata diferit la Chisinau - cu cantece si slogane unioniste de catre un grup de tineri din Republica Moldova si Romania si cu o actiune de protest impotriva "ocupatiei romane" de cateva organizatii si partide politice, relateaza Agerpres.

Cateva zeci de persoane s-au adunat in Piata Marii Adunari Nationale din centrul Chisinaului pentru a protesta fata de actul Unirii, "ocupatia romana" si a "romanizarii". Condusi de Partidul Patriotii Moldovei, o formatiune putin cunoscuta, care a acumulat mai putin de 0,1% la ultimele alegeri parlamentare, cu drapele ale Tarii Moldovei, acestia au cerut ca Romania sa nu se implice in afacerile interne ale Republicii Moldova. Unii participanti au purtat pancarte cu inscriptii ca "vrem rusificare", in grafia chirilica, sau "I love mother Russia".

In acelasi timp, un grup de aproximativ 200 de tineri au manifestat pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant din centrul Chisinaului pentru a marca importanta Unirii. Cu drapele tricolore si inscriptii "Basarabia pamant romanesc", acestia au scandat "Unire", "Jos hotarul de la Prut", "Basarabia e Romania". La un moment dat traseul tinerilor s-a intersectat cu manifestatia anti-unire, participantii huiduindu-se reciproc. Cativa tineri au incercat sa ajunga la celalalt grup de manifestanti, dar au fost opriti de politie, care a format un cordon pentru a evita incidentele.

Unirea Basarabiei cu Romania din 27 martie 1918 este o data controversata in Republica Moldova - pentru unii sarbatoare, pentru altii zi a cotropirii teritoriului actualei Republici Moldova de catre Romania. Aceasta zi a fost marcata cu scandal si incidente timp de mai multi ani la rand, in timpul guvernarii comuniste (2001-2009), iar in ultimii ani mai multe persoane, inclusiv cetateni romani si politicieni, au fost arestati. Data de 27 martie a fost insa marcata cu mai mult fast in 2010, dupa ce la putere a venit Alianta pentru Integrare Europeana si in special Partidul Liberal, cunoscut pentru viziunile sale pro-romanesti.