In Japonia locuiesc aproximativ cinci-sase mii de romani, dupa cum estimeaza fondatorul comunitatii romanesti din Japonia, Geo Scripcariu, citat de Mediafax, insa cifre neoficiale vorbesc de aproximativ 10.000 de romani. Dintre acestia, marea majoritate sunt femei, "cele mai multe dintre acestea sunt tinere venite cu diferite contracte de dansatoare, unele inca valabile. Exista insa si situatii in care persoanele sunt in semi-legalitate sau chiar in ilegalitate totala din punctul de vedere al documentelor", dupa cum spune Scripcariu. Fenomenul exodului de tinere dansatoare in Japonia a prins contur dupa revolutie, iar in anii 2000 presa din tara a relatat in numeroase randuri despre amploarea acestui fenomen. In prezent, insa, la cativa ani dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, lipsesc date care sa reflecte situatia actuala si daca numarul dansatoarelor romance din Japonia a ramas la fel sau a scazut.

Japonia - Metrou pentru femeiFoto: USER UPLOADED

"Cel mai probabil, in Japonia sunt astazi intre cinci si sase mii de romani. Ei sunt fie stabiliti definitiv acolo, fie lucreaza temporar acolo. Nu am aflat vreo veste trista despre vreunul dintre romanii de-acolo. Sigur, asta nu inseamna ca niciun roman aflat in Japonia in aceasta perioada nu a patit nimic (...)

Oamenii de-acolo sunt obisnuiti cu astfel de tragedii. Stiu sa se comporte in astfel de situatii, sa nu intre in panica, sunt educati si instruiti pentru a reactiona corect in astfel de situatii. In plus, traind destul de des situatii de acest gen, japonezii au un sistem foarte bine pus la punct prin care se protejeaza. Anual, de exemplu, exista o zi dedicata unor exercitii foarte serioase in caz de cutremur", a declarat, vineri, fondatorul comunitatii romanesti din Japonia, Geo Scripcariu, pentru Mediafax.

Potrivit lui Scripcariu, comunitatea de romani din Japonia este formata, in majoritate, din femei, iar "cele mai multe dintre acestea sunt tinere venite cu diferite contracte de dansatoare, unele inca valabile. Exista insa si situatii in care persoanele sunt in semi-legalitate sau chiar in ilegalitate totala din punctul de vedere al documentelor".

Pe forumurile de discutii mai multe femei care au fost sau sunt in Japonia isi impartasesc experienta si spun ca romancele sunt privite cel mai des ca "dansatoare sau curve."

"Am fost in japonia si imi pare rau ca toate femeile romance care au fost acolo sunt privite ca dansatoare sau curve.Este adevarat ca romancele au plecat prima oara in 1998 si acest job pe care il practica in japonia ( nu europa) este decent si NU include prostitutia. Este problema mea ce am facut acolo dar daca doamna Olga se simte frustrata si complexata de faptul ca ei se inclina ... mie una imi pare rau de ea. Faptul ca m-am operat in Japonia si am avut parte de un tratament exceptional din partea doctorilor, a fost un motiv de bucurie si speranta de viitor, pentru mine. Limba este foarte usoara. Intr-o luna am invatat esentialul pentru a putea purta o conversatie. Engleza o stie toata lumea", scrie un utilizator pe un forum de discutii.

Numele de Romania - promovat pe garduri, in metru, in trenuri si statii de autobuz

In anii 2000 presa din tara a relatat in numeroase randuri despre exodul tinerelor din Romania spre Japonia unde lucrau ca dansatoare.

Intr-un reportaj publicat in 2008 de ziarul Gandul, se vorbea de 3.750 de romani aflati oficial in Japonia, dar ca "pe la colturi insa se vorbeste de o populatie de 10.000 de "dansatoare", multe din ele cu viza expirata, vreo suta de IT-isti si cateva zeci de doctoranzi".

"Stiu dansatoare care au plecat in Japonia doar cu o sticla de doi litri de Coca-Cola si cu doua rebusuri. Asta era bagajul cu care se imbarcau ele in avionul de Tokyo si in rest doar cu ce aveau pe ele", declara pe atunci acelasi George Scripcariu, fondatorul comunitatii romanesti din Japonia.

Scripcariu isi amintea cum in perioada respectiva, cand se deplasa spre serviciul sau din Tokyo, a remarcat unpanou outdoor urias pe care era scris numele "Romania": "M-am uitat mai atent si am vazut ca revista "Sucantai", o publicatie la granita dintre sexy si porno din Japonia, dedica un numar tocmai dansatoarelor venite din Romania. Cu vreo luna inainte de lansarea numarului respectiv au facut o campanie uriasa de promovare si numele Romaniei a aparut pe toate gardurile, in metrou, in trenuri, in statii de autobuz. Noua ne venea sa bagam capul in pamant de rusine, insa la japonezi asta nu e neaparat ceva derizoriu. Ei au o abordare mai lipsita de fandoseala a ideii de sex si a placerii carnale", preciza Scripcariu.

2004: Contract de dansatoare pe sase luni - 600 de dolari salariu si 300 de dolari bani de cheltuiala

Despre fenomenul dansatoarelor care alegeau sa plece din Romania in Japonia a scris si Ziarul de Iasi. Publicatia ilustra in anul 2004 cum decurge un interviu pentru a ocupa un post de dansatoare, ce cerinte aveau angajatorii si ce salarii ofereau.

"(...) fetele nu vor dansa la bara, ci vor executa dansuri exotice in night-cluburi sau in baruri. Nu se pune problema sa va dezbracati complet, ci sa faceti doar topless. Dupa ce v-ati executat dansul, deci la sfirsitul acestuia, va aruncati sutienul", precizau intervievatorii care mentionau ca daca refuzi sa renunti la sutien risti sa pierzi contractul si ca firma nu raspunde daca fata este prinsa pentru prostitutie.

Conform sursei citate, contractele erau semnate pe o durata de sase luni. Salariul era de 600 de dolari, plus 300 de dolari bani de cheltuiala, in timp ce comisionul firmei pentru contractul de mediere era de 250 de dolari, iar contractele erau semnate in trei exemplare, cate unul pentru fiecare parte si unul la Inspectoratul Teritorial de munca.

Tot in presa au fost relatate si cazuri in care fetele care au dorit sa ajunga dansatoare in Japonia au cazut in plasa unor firme si au ajuns in alte tari unde au fost obligate sa se prostitueze.

MAE: Pana la ora 11:00 autoritatile japoneze nu au semnalat prezenta unor cetateni romani printre victime

Ministerul Afacerilor Externe anunta ca pina la ora 11.00 autoritatile japoneze nu au semnalat Ambasadei din Tokyo prezenta unor cetateni romani printre victimele cutremurului. De asemenea, la Ambasada Romaniei la Tokyo nu au fost inregistrate, deocamdata, solicitari de asistenta consulara din partea cetatenilor romani.

Ambasada Romaniei la Tokyo este in permanenta legatura cu autoritatile locale pentru obtinerea de date referitoare la eventuale victime, cetateni romani.

MAE anunta ca, la ora 11.00, liniile de comunicatii si internet nu sunt functionale in zona de nord a Japoniei, situatie ce pune in dificultate confirmarea existentei cetatenilor romani in zona afectata.

Cetatenii romani sau familiile acestora pot contacta Ambasada Romaniei la numarul de telefon 0081.334.79.03.11, cat si Departamentul Consular din cadrul MAE, la numarul de telefon 0040.021.319.21.37 sau la adresa de e-mail: drco@mae.ro.

Cel mai puternic cutremur din istoria Japoniei

Japonia a fost lovita vineri de un cutremur cu magnitudinea de 8,9 grade pe scara Rochter, cel mai puternic cutremur inregistrat vreodata in acest arhipelag, potrivit institutului american de geofizica (USGS). Cutremurul s-a produs la 24,4 kilometri adancime, la ora locala 14:46 (07:46 ora Romaniei) si la aproximativ 100 de kilometri in largul prefecturii Miyagi, in nord-estul Japoniei. Seismul a fost urmat de numeroase replici si de mai multe valuri tsunami, dintre care unul a ajuns la zece metri inaltime in Sendai.

Pana in momentul de fata, autoritatile au prezentat un bilant cu peste 250 de morti si 350 de disparuti, iar intre timp agentia Jiji anunta ca intre 200 si 300 de cadavre au fost descoperite pe o plaja din apropiere de Sendai.