Video Sociologul Mirel Banica: "Modelul politic al anilor '30 a devenit din nou utilizabil si asta ar trebui sa ne dea foarte mult de gandit"

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Marţi, 22 februarie 2011, 17:53 Actualitate | Esenţial


Mirel Banica
Foto: Hotnews
Nu imnul legionar cantat intr-o manastire ortodoxa a fost ​catalizatorul acestui interviu cu specialistul in sociologia religiilor Mirel Banica, ci mai degraba natura si numarul reactiilor aparute ca urmare a mediatizarii evenimentului de la manastirea Petru-Voda. Caci spatiul virtual poate indica uneori, precum o hartie de turnesol, punctele de aciditate mai mult sau mai putin periculoase pentru societate. Revenirea in 2011 a "fundamentalismului religios" specific anilor '30 este un subiect delicat datorita obstacolelor puse in calea dialogului normal. O normalitate atinsa alaturi de Mirel Banica care a analizat potentialul politic al unei astfel de miscari, a explicat pozitia ortodoxiei oficiale fata de aceste manifestari dar si fenomenul ortodoxiei pe Internet.INFORMATIA PE SCURT:

 • Orice miscare fundamentalista nu apare, nu reapare din senin. Este o reactie la niste schimbari foarte rapide din societate.
 • In momentul in care va aparea un lider carismatic o astfel de miscare poate exploda pe piata politica din Romania.
 • Anii ’30 din punctul de vedere al actiunii politice, al refuzului modernitatii, al refuzului clasei politice, a refuzului imperfectiunii societatii in care traim, au devenit pe undeva un model.
 • In ce masura ortodoxia oficiala, si nu am spus nici Patriarhia, nici Arhiepiscopia Iasilor, are dreptul de a mai privi in aceste structuri inchise care refuza tot in numele autonomiei si a ceea ce ei considera ca este adevar?
 • Punctul comun intre fundamentalismul islamic si cel crestin ar fi revolta impotriva lumii moderne, care nu e vazuta ca fiind sanatoasa pentru corpul social si pentru individ. O alta paralela e modalitatea de expresie. Nu ne place modernitatea, acuzam si ne temem de tehnologie dar utilizam cu mult drag Internetul pentru a ne face cunoscut punctul de vedere.
 • A existat o legatura intre Biserica Ortodoxa si miscarea legionara? Raspunsul e unanim si simplu: da, a existat in anii '30. Dincolo de aceasta afirmatie generala se ascunde o padure de nuante. Marea problema este memoria acestei colaborari. Ce a mai ramas din ea dupa 70 de ani, pentru ca memoria lucreaza foarte selectiv si are tendinta de a uita partile negre si de a le scoate la suprafata pe cele luminoase.
 • Un subiect curajos este ortodoxia pe Internet. Din punct de vedere canonic, aceste site-uri sunt foarte greu de controlat. Nu ma refer la cenzura si nici la interzicerea lor. Suntem in fata unei mari dileme: reprezinta aceste site-uri ortodoxia romaneasca sau nu? Nu putem spune nu in totalitate, in acelasi timp ele sunt un esantion din ce in ce mai important al unui anumit fel de a-ti exprima convingerile religioase.Vlad Mixich:
Postarea cantecului legionar filmat la Manastirea Petru Voda a facut valuri pe Internet in urma cu cateva zile. Interesanta a fost insa modalitatea prin care calugaritele au preluat acest cantec legionar si m-am intrebat daca ele cunosc istoria miscarii legionare.

Mirel Banica: In primul rand acel video care circula acum viral pe Internet este legat de o anumita stare de spirit. Aceea de a comunica si a-ti manifesta notorietatea pe Internet. Daca acest eveniment s-ar fi petrecut acum 20-30 de ani, ar fi fost un cantec cu mare incarcatura memoriala care ar fi fost cantat in trapeza unei manastiri si ar fi ramas acolo. Acum prin Internet s-a adus la cunostinta opiniei publice un fenomen recurent care este destul de delicat: cel al raporturilor dintre societatea in care traim, Biserica Ortodoxa Romana care este o forta in societatea noastra si miscarea legionara asociata perioadei de aur a anilor ’30. Toate acestea au dat un soi de mix exploziv care reapare periodic in discursul public si ceea ce ma deranjeaza este ca ne aplecam asupra acestui eveniment foarte emotional. 

V.M.: Un subiect cu foarte multe nuante...

Mirel Banica:
Sunt extrem de multe nuante. Din pacate, pe asemenea subiecte in Romania aproape ca nu se poate discuta cu calm sau fara a ti se cere sa definesti clar de ce parte esti. Acelasi lucru se intampla si cu discutiile despre comunism.

V.M.: Vorbeati despre un amestec exploziv. De ce acest mix a devenit exploziv acum, in 2011?

Mirel Banica:
Pentru ca el urmeaza pe undeva evolutia societatii noastre. Dincolo de criza, dincolo de diverse cancan-uri, este clar ca societatea noastra evolueaza in sensul modernizarii ei. Poate suna banal ceea ce va
 
Mirel Banica este cercetator stiintific la Institutul de Istorie a Religiilor a Academiei Romane. Este doctor al Universitatii din Geneva, specializat in sociologia religiilor si sociologia memoriei. Este autorul cartilor "Biserica, Stat, Societate in anii '30" (ed. Polirom, 2007) si "Locul celuilalt. Ortodoxia in modernitate" (ed. Paidea, 2007).

 
 
carte de vizita
spun, dar putem observa ca exista din ce in ce mai putine carute la sate si exista din ce in ce mai multe antene satelit. Orasele se schimba, nu mai exista piete publice, stilul nostru de viata se schimba. Schimbarea este accelerata iar noi suntem depasiti de situatie. Nu mai stim ce sa facem cu ea. In orice societate, modernitatea a dat nastere la teama, la confuzie, la intoarcere inapoi. Iar aceasta intoarcere inapoi, in cazul Romaniei, se traduce fie printr-o reactie nostalgica la comunism fie intr-o forma mult mai radicala de intoarcere in anii ’30, atunci cand "acei" baieti au stiut cum sa reactioneze in fata unei societati care se schimba la fel de repede ca cea de astazi. Orice miscare fundamentalista nu apare, nu reapare din senin. Este o reactie la niste schimbari foarte rapide din societate.

V.M.: Exista in Romania in prezent o miscare fundamentalista care sa poata fi identificata in anumite manastiri ortodoxe? E corecta o astfel de identificare?

Mirel Banica: Termenul fundamentalist nu este adecvat, dar altul mai bun un avem. Din anumite puncte de vedere, cel cu care vorbiti e fundamentalist. Nici mie nu-mi place deriva securitara din aeroporturi, etc. Exista grade diferite de atasament la o anumita idee despre ceea ce ar trebui sa fie ortodoxia astazi: sa incerce adaptarea la cerintele lumii in care traim sau ramanerea la fundamentele noastre. Problema nu e cum ne manifestam pe Youtube sau Internet. E grav ceea ce s-a intamplat pentru ca arata o anumita remanenta a unor idei legionare care au provocat multa suferinta si durere in anii ’30.

V.M.: Ceea ce s-a intamplat la Petru Voda poate fi interpretat doar ca un nostalgic si inofensiv gest? Ma gandesc si la existenta acolo a unui orfelinat...

Mirel Banica: Exista si lucruri extraordinare care s-au facut acolo. Biserica Ortodoxa astazi are o opera sociala certa. Numai ca nu este cunoscuta sau este prost “PR-izata”.

V.M.: Pe de alta parte astfel de nostalgii legionare sunt foarte bine “PR-izate”.

Mirel Banica: Da, pentru ca este un subiect care intereseaza si arata ca nu am scapat inca de povara anilor ’30 si ca aceasta perioada e pe o panta ascendenta. Trebuie sa pastram ceea ce este bun si sa o vedem cu luciditate. Si comentariile care au aparut remarcau un lucru de bun simt: “atunci cand te filmezi in baie, asteapta-te la orice”. Pentru ca asta este in acelasi timp forta si nimicnicia Internetului. Pot sa te astepti la orice atunci cand faci gesturi de acest gen. Nu stiu cine a filmat acest eveniment dar banuiesc ca a vrut sa le faca o bucurie...

V.M.: Filmarea a fost un gest neprecaut?

Mirel Banica: A fost un gest neprecaut...

V.M.: Dar nu a scos la suprafata si un potential pericol?

Mirel Banica: Ceea ce s-a intamplat acolo arata ca in ortodoxia contemporana modelul duhovnicului, cel care iti ghideaza viata prin sfaturile sale, pe care-l iubesti pentru ca are o anumita putere asupra deciziilor tale, acest model este foarte prezent. Si asta reprezinta acel video. Este clar ca oamenii sunt din ce in ce mai nemultumiti de stilul de viata. Personal, la pelerinajele la care am participat sau in viata de parohie pe care o am, am vazut ca oamenii nu-si mai pot explica anumite lucruri. Sunt complet dezamagiti de cei care ne conduc si s-a aprins acolo un beculet care palpaie.

V.M.: Un reper.

Mirel Banica: Un reper. Trecutul politic al anilor ’30 a devenit din nou utilizabil. Doar ca nu a mai ramas memoria democratiei din anii ’30, a acelui regim imperfect dar democratic. Insa faptul ca acel model de “rezolvare” a unor imperfectiuni din societate a devenit iarasi viabil, ar trebui sa ne dea foarte mult de gandit.

V.M.: Ar trebui sa ne ingrijoreze acest bec palpaitor?

Mirel Banica: El palpaie acolo. Ce nu s-a gasit deocamdata este liderul carismatic pe care aceasta miscare sa-l aiba.

V.M.: In momentul in care acest lider va aparea...

Mirel Banica: In acel moment, dar asta nu o hotaresc nici eu nici dumneavoastra, in momentul in care acel lider carismatic va aparea o astfel de miscare poate exploda pe piata politica din Romania. Acest lider nu exista pe moment, dar ar putea aparea intr-o zi. Nu stiu ce sa spun.

V.M.: Instrumentalizarea politica a unei astfel de miscari ne poate influenta in bine sau in rau viitorul?

Mirel Banica: Intrebarea aceasta e dirijata si spre anii ’30...

V.M.: E o paralela evidenta.

Mirel Banica: Dupa cum bine stim, liderii carismatici, mai ales in genul anilor ’30, aveau carisma dar foarte putin fler politic. Acest tip de miscare, asa cum se manifesta ea astazi, poate rezerva in continuare o multime de surprize. Ceea ce am vazut la Petru Voda este un video care a starnit manie pentru unii, pe buna dreptate, neintelegere pentru altii. "Ce ati avut cu acei oameni care doar cantau si ei un cantec?", ceea ce nu este un simplu cantec dupa cum bine stim. Dar modelul politic al anilor ’30 a devenit utilizabil. Asta e cel mai mare invatamant din acest eveniment. Anii ’30 din punctul de vedere al actiunii politice, al refuzului modernitatii, al refuzului clasei politice, a refuzului imperfectiunii societatii in care traim, au devenit pe undeva un model. El este amplificat ca o goarna de Internet. Dar dincolo de Internet si de vorbirea care se face, exista cu adevarat ceva? Aici viitorul va raspunde.

V.M.: Patriarhia Romana a invocat principiul autonomiei considerand ca Arhiepiscopia Iasilor este singura abilitata sa ia masuri in cazuri de indisciplina canonica. Reactia Patriarhiei este interpretata ca prea precauta. Ar fi fost de dorit o alta optiune sau este pur si simplu un mod traditional - istoric - de a reactiona in astfel de cazuri?

Mirel Banica: E o intrebare cu o dimensiune teologica si politica iar eu nu sunt nici una, nici alta. Este clar ca bizantismul este foarte bine precizat si de multe ori bizantinismul se confunda cu diplomatia in lumea ortodoxa si nu numai. Aveam in facultate un profesor care ne spunea ca daca vreti sa luati lectii de diplomatie, mergeti la o intalnire dintre prelatii ortodocsi sau catolici cu puternicii vremii. Pe de alta parte e clar ca pozitia Patriarhiei din punct de vedere canonic continue un sambure de adevar. Dar intrebarea care ramane este in ce masura ortodoxia oficiala, si nu am spus nici Patriarhia nici Arhiepiscopia Iasilor, are dreptul de a mai privi in aceste structuri inchise care refuza tot in numele autonomiei si a ceea ce ei considera ca este adevar. Marea problema este ca o parte din adevarul lor este si adevarul nostru, al celor care-i consideram fundamentalisti. Totul este sa stim sa separam lucrurile bune de cele rele, sa pastram dreapta masura si sa ne plasam pe mijloc.

Extrase din discutia online cu cititorii HotNews.ro:

 • Vorbim despre extremism si fundamentalism dar care este definitia acestor termeni? Din start spun ca nu putem defini fundamentalismul. Putem construi o imagine de puzzle a lui pentru a ne face o imagine de ansamblu. Fundamentalismul islamic, mai bine cunoscut decat cele crestine sau evreiesti, s-a dezvoltat in conditii specifice intr-o lume araba din ce in ce mai indiguita, care s-a trezit ca si noi sub presiunea unei modernitati cu care nu stie ce sa faca si care crede ca nu e folositoare. Punctul comun intre fundamentalismul islamic si cel crestin ar fi revolta impotriva lumii moderne, care nu e vazuta ca fiind sanatoasa pentru corpul social si pentru individ. O alta paralela e modalitatea de expresie. Nu ne place modernitatea, acuzam si ne temem de tehnologie dar utilizam cu mult drag Internetul pentru a ne face cunoscut punctul de vedere.
 • A existat o legatura intre Biserica Ortodoxa si miscarea legionara? Raspunsul e unanim si simplu: da a existat in anii '30. Dincolo de aceasta afirmatie generala se ascunde o padure de nuante. In primul rand, aceasta legatura a avut fazele ei de crestere si decadere, a fost foarte sinusoidala. Biserica nu a acordat sprijin integral miscarii legionare. Inaltul cler ortodox, cu cateva exceptii notabile, nu a aderat la miscarea legionara. Cei care erau devotati miscarii, si o spun cat se poate de neutru, erau tinerii teologi cei care nu aveau o insertie sociala prea buna, cei care aveau un anumit tip de "caracter" inclinat spre aventura. Marea problema nu este gradul de colaborare dintre Miscarea Legionara si BOR. Marea problema este memoria acestei colaborari. Ce a mai ramas din ea dupa 70 de ani, pentru ca memoria lucreaza foarte selectiv si are tendinta de a uita partile negre si de a le scoate la suprafata pe cele luminoase.
 • Exista o autoritate canonica pe Internet? Am fost invitat la televiziunea Trinitas si am abordat un subiect curajos: ortodoxia pe Internet. Din punct de vedere canonic, aceste site-uri sunt foarte greu de controlat. Nu ma refer la cenzura si nici la interzicerea lor. Suntem in fata unei mari dileme: reprezinta aceste site-uri ortodoxia romaneasca sau nu? Nu putem spune nu in totalitate, in acelasi timp ele sunt un esantion din ce in ce mai important al unui anumit fel nu de a crede (ca nu poti crede pe Internet) ci de a-ti exprima convingerile religioase.
 • Am facut un documentar acum un an, intr-o manastire pierduta undeva in imensitatea campiei Baraganului unde nu erau nici calugari fundamentalisti, nici discurs despre cipuri si unde o mana de oameni incercau ceva extraordinar: sa construiasca o manastire de la zero. Erau prea ocupati ca sa mai construiasca site-uri performante.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5178 vizualizari

 • +7 (13 voturi)    
  Felicitari (Marţi, 22 februarie 2011, 19:13)

  xy [anonim]

  lui Mirel Banica pentru raspunsurile informate si echilibrate. Mai aduceti oameni ca el, bravo!
  Dar eu tot n-am inteles de ce a sters Hotnews toate comentariile de la articolul de duminica, dupa ce a castigat un trafic frumos de pe urma lor si a asteptat sa se stranga peste 200 sau cate erau atunci. Nu-mi aduc aminte sa se mai fi intamplat asta pana acum pe Hotnews.
  • +5 (7 voturi)    
   Usor dezamagit. (Marţi, 22 februarie 2011, 20:42)

   alex [anonim] i-a raspuns lui xy

   Ai dreptate, unde sunt raspunsurile la intrebarile noastre, ale "prostimii"? Sau scopul era sa facem numai rating? Data viitoare va rog sa nu ne mai invitati la intrebari.
   • +1 (1 vot)    
    corect. a fost o pacaleala (Miercuri, 23 februarie 2011, 14:24)

    nenea [anonim] i-a raspuns lui alex

    In articol, Banica a raspuns numai la inrebari care acuza biserica, prin felul in care sunt puse. numai 6 intrebari cu raspuns! acele intrebari sunt atent alese, in functie de tema preferata a domnului Banica. decat sa raspunda foooarte detaliat la 6 intrebari irelevante (religia in scoli samd), mai bine raspundea la primele 20 si era CORECT. prin urmare, trag concluzia ca acest articol nu s-a dorit sa provoace o discutie online, ci, mai degraba, sa se promoveze ideea extremismului religios la romani.
    • 0 (2 voturi)    
     Pentru HOTNEWS! (Miercuri, 23 februarie 2011, 15:20)

     alex [anonim] i-a raspuns lui nenea

     In virtutea dreptului la replica, va rog sa publicati Comunicatul Asociatiei Fostilor Detinuti Politici,:

     http://www.razbointrucuvant.ro/2011/02/23/comunicat-al-fostilor-detinuti-politici-despre-presiunile-fara-precedent-asupra-bor-din-partea-organizatiilor-anticrestine/
  • -2 (4 voturi)    
   Preopaganda legionara... (Marţi, 22 februarie 2011, 23:03)

   MDP [anonim] i-a raspuns lui xy

   ... Propaganda legionara -- cam asta gaseai acolo...
   Cine nu s-a indestulat cu "mantrele" obosite ale "gardistilor" pot, oricand, intra pe orice site/blog de "specialitate" (recomandam si pe aia de la MISA -- ca nu-s departe)... Oricum, in asemenea "situatii", cititorii interesati trebuie sa copieze mesajele... Nu inteleg de ce oare nu se lipeste crestinul nostru de scrierile remarcabile ale lui Dumitru Staniloaie? Ar avea ce invata in materie de dogma ortodoxa autentica... Insa prostimea prefera "garduri", saculete cu tarana, stindarde negre/verzi (pe pereti)... Pacat...
 • +4 (16 voturi)    
  o constatare a celor ce stiu istorie (Marţi, 22 februarie 2011, 19:15)

  all [anonim]

  nu legionarii si nici chiar comunisti nu erau vinovati... vinovate sunt partidele politice "democratice", pentru inlesnirea jafului national, a coruptiei si degradare a sistemului de valori... asta se intampla si in zilele noastre, Vanghelie o garanteaza pe Androneasca, Udrea din secretara de primarie e mare ministru... etc.. etc..
  • +5 (9 voturi)    
   Politicienii o vor lua rau pe cocoasa (Marţi, 22 februarie 2011, 20:10)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui all

   daca nu sunt pe deplin constienti de efectele activitatii lor politice asupra populatiei. Clasa politica trebui sa-si faca un sistem de promovare si sa nu se mai lase condusa de oportunisti si tupeisti.
 • +10 (18 voturi)    
  Ce urmariti cu aceste comentarii ...? (Marţi, 22 februarie 2011, 19:20)

  serban [anonim]

  Ce urmariti? Sa incurcati si mai rau mintile oamenilor ? Vreti sa-i rupeti de acest ultim suport moral pe care-l au in aceasta lume dementa in care singurele obiective sunt : puterea,sexul, banii cistigati cit mai facil. Voi ce soarta credeti ca veti avea peste 20-25 ani in aceasta societate buimaca daca pina atunci nu veti ajunge pamant de flori....? Daca pe un OM ca parintele Parvu care are 17 ani de puscarie comunista in spate si care a ajutata si ajuta oamenii intr-o masura pe care nici nu o visati, il umpleti de bale veninoase, cine credeti ca trebui sa fie un model pentru romani ? Capatos, Bianca Dragusanu, Huidu si Gainusa, Sexy Braileanca ...? Unde credeti ca se va ajunge pe acest fond de saracie, ticalosie, violenta, coruptie generalizata, lipsa asistentei medicale, emisiuni de TV execrabile, batrini desconsiderati, brutalizati, furati ....? Unde ? Credeti ca ideile legionare au disparut ? Va inselati mult...
  • +6 (14 voturi)    
   da (Marţi, 22 februarie 2011, 19:43)

   Heydrich [anonim] i-a raspuns lui serban

   Sunt intrutotul deacord cu tine Serban.problema e ca noi tot incercam sa aruncam cu nestemate in ratul porcilor. Baietii astia destepti din mass media, tin de un plan care le-a fost impus si tin de el bine de tot ca si de planurile cincinale.
   Dar au dreptate in chestia cu liderul charismatic, asa e, daca apara va fi cam nasol pentru ei. Si daca apare e din voia Sortii Divine si asa rau le pare ca nu pot controla si asta asa cum incearca sa controleze viata acestui neam.
   Sa-nvinga Mantuirea!!!
  • 0 (16 voturi)    
   Ortodoxia ipocrita insulta fara probleme pe Isus (Marţi, 22 februarie 2011, 19:45)

   V.R. [utilizator] i-a raspuns lui serban

   Ia uite cine vorbeste de desconsiderare si brutalizare! Dar Iorga nu a fost brutalizat? Sau Armand Calinescu? Sau noi, ateii, din banii carora va construiti catedrale faraonice, sfidand cu nerusinare chiarsi exemplul profetului vostru Isus - numai ca sa impresionati si sa va flexati muschii ortodocsi in fata ateilor si a celor ce nu doresc intermediari umani in relatia cu Dumnezeu (prin intermediari ma refer la samanii vostri barbosi numiti popi)?
   • +2 (6 voturi)    
    minti (Marţi, 22 februarie 2011, 22:54)

    pcd [anonim] i-a raspuns lui V.R.

    dumneata nu esti ateu, esti protestant sau musulman.... te tradeaza frazeologia. cat priveste pe Parintele Justin Parvu...hmmm. daca ar fi mai multi ca el in tara asta! omul asta este un monument de onoare si traire pur romaneasca. a infruntat puscariile comuniste(a nu se uita torturile) si totusi si-a pastrat demnitatea si calmul. mai rar asa ceva. acum este atacat pentru ca a indraznit sa vorbeasca despre masoni si cipuire. de asta i se tot canta prohodul. ce nu inteleg masonii din presa si de prin guvern este ca acestui om nu ii pasa nici cat negru sub unghie de faima sau de viata de aici..... nasa ca nu au decat sa improaste cu noroi cat vor, pe Parinte nu il atinge. in ceea ce-l priveste pe 'specialistul' Mirel Banica, se aude prin targ ca ar fi mason. dar sa nu mai spuneti in public.....
   • 0 (0 voturi)    
    ia uite cine vorbeste.. (Miercuri, 23 februarie 2011, 23:33)

    danarad [anonim] i-a raspuns lui V.R.

    pt. un pic de adevar istoric,puteai mentiona DE CE a fost asasinat A. Calinescu ?
  • +10 (14 voturi)    
   :) (Marţi, 22 februarie 2011, 19:58)

   rakkone [utilizator] i-a raspuns lui serban

   Le e frica stimate camarad, le e frica. Oamenii sunt manipulabili cand nu au idealuri, cand nu au convingeri morale. Atunci ii poti fura, ii poti corupe, le asiguri un trai caldut si pentru acest trai caldut (rate ieftine, LCD tuturor, o casa in rate, o masina in leasing, concediu in Grecia, cine are nevie de mai mult?) sunt gata sa accepte homosexualitatea ca fiind normala, sunt gata sa accepte emigranti care sa suplineasca imbatranirea populatiei datorata politicilor sociale iresponsabile ale guvernelor stangiste, sunt gata sa inghita orice bullshit declarat politically correct de establishment.
   De aceea legionarii le-au fost si le sunt dusmani, ei dovedesc ca dincolo de matrice exista si altceva, ca poti trai si pentru idealuri si onoare, pentru a-i ajuta pe ceilalti si nu pentru a fi doar un porc consumator. Europa a fost puternica atunci cand a avut idealuri comune (catalizate pe baze crestine), cand a fost mandra de mostenirea inaintasilor si a actionat ca atare. Toata slabiciunea din prezent se datoreaza slabiciunii noastre, a renuntarii la idealuri si la un intreg sistem filosofic, a acceptarii pe nemestecate a utopiilor egalitariste si fals umaniste (nu poti fi egal cu animalele, OM merita sa fii doar cu OAMENII), a incercarii de a topi toate valorile nationale intr-un melanj etnic corcit cu alogeni cu "valori" care nu ne apartin. Sper sa prind ziua cand ne vom trezi si vom repara greselile politicienilor impotenti care au ajuns sa se cocoate in frunte si care nu reprezinta cu nimic popoarele care i-au ales.
   MULTICULTURALISMUL A MURIT!
   • -5 (9 voturi)    
    Ba voua va e frica! (Marţi, 22 februarie 2011, 21:58)

    Streinu Marius [anonim] i-a raspuns lui rakkone

    Voua va e frica, "amice", va e frica tare rau ca vi se darâma tot edificiul fals pe care vi l-ati construit o viata întreaga. Va e frica de viata moderna, fara zei falsi, fara biserici ipocrite si turnatoare, fara ura etnica, religioasa si rasiala, va e frica de tot ce e modern si nou! Va e frica de faptul ca modernitatea va arata ca voi nu sunteti decât niste jalnici ratati, cu nimic mai buni decât aia care plâng si bocesc dupa comunism. La urma urmei va e frica tare ca daca va trebui sa recunoasteti ca admirati niste criminali sinistri si niste ideologii nu mai putin criminale, atunci nu va mai ramâne decât un pas pâna la nebunie sau chiar suicid. Într-un anumit fel sunteti de compatimit, dar prostia, fanatismul si ignoranta voastra ne face greu sa va compatimim. Un mic exemplu: un coleg de lucru de-al meu, e mare admirator al criminalilor Codreanu, Sima si Antonescu(fara a sesiza ca cel putin ultimii doi erau dusmani de moarte unul celuilalt!); totodata îl alege pe vc tudor de vreo 16 ani încoace, considerând ca asta ar fi acela care "salveaza România" fiind de parere ca în România nu trebuie sa existe decât ortodocsi! Asta e starea voastra de spirit, un amestec de prostie, ura, refulare, ignoranta, intoleranta si superstitie misticoida, un talmes-balmes care arata în ce masura voi nu mai aveti niciun reper moral si etic.
    • +5 (5 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 22 februarie 2011, 22:53)

     [anonim] i-a raspuns lui Streinu Marius

    • 0 (2 voturi)    
     bietul de tine (Miercuri, 23 februarie 2011, 11:55)

     Marian [anonim] i-a raspuns lui Streinu Marius

     Daca parintii tai te tineau vreo 7 ani pe casa si nu te trimiteau cu gastele pe marginea santului a fi stiu ca Maresalul Antonescu este erou national si nu criminal.......dar asa biet nimic pe doua picioare nu am ce sa iti reprosez.....esti departe de ce se numeste constiinta nationala, probabil nu esti nici roman 100%
  • -5 (11 voturi)    
   Are dreptate Mirel Banica! (Marţi, 22 februarie 2011, 20:08)

   Moshe Katzav [anonim] i-a raspuns lui serban

   Exact asemenea comentarii ca al tau demonstreaza pe deplin ceea ce vrea sa spuna Mirel Banica. Daca nu esti unul din aia care admira criminali legionari si uraste evrei esti atunci exact acel tip de persoana descrisa de Mirel: un individ depasit de modernitate, speriat de viata pe care nu o mai întelege, debusolat de faptul ca "Dumnezeu mai tolereaza asa ceva", care crede ca toti politicienii sunt hoti pusi doar pe furat si care îsi doreste sa vina la putere un fel de "capitan", fie el si criminal sinistru, numai sa faca ordine în tara cu pumnul de fier. Exact pe indivizi ca tine s-au spijinit întotdeauna toate ideologiile criminale, fie ele nazismul, comunismul sau teocratiile de tip iranian. Pot sa-ti mai spun ceva: societatea româna va exista si peste 20-25 de ani, dar biserica ortodoxa româna risca sa intre în neînsemnatate daca va continua ca pâna acum.Cu greu mai gasesti în România la ora actuala o institutie mai depravata, mai lacoma si mai ipocrita decât biserica ortodoxa( si în general biserica de fapt).Se afla oricum deja pe panta declinului, încredera populatiei în ea scade, dar ea crede ca daca tot construieste biserici în nestire cu banii ignorantilor, daca se opune deschiderii dosarelor de Securitate ca sa nu se afle câte fete bisericesti au fost turnatori, poate sa ascunda la nesfârsit partile ei negre si întunecate. Dar procesul e deja oricum ireversibil iat indivizi ca tine sunt în cel mai bun caz doar niste Don Quixotte, tragi-comici, care cred ca se pot opune modernitatii. In cel mai rau, niste fundamentalisti debusolati si decerebrati, retrograzi si primitivi, care admira ucigasi în masa cum ar fi Codreanu sau Antonescu.
   • +5 (7 voturi)    
    daca taceai ... (Marţi, 22 februarie 2011, 21:02)

    Consonant [utilizator] i-a raspuns lui Moshe Katzav

    filozof ramaneai. Numeste o singura victima de-a lui Codreanu! Nu exista.
    • -4 (4 voturi)    
     Citeste si învata! (Marţi, 22 februarie 2011, 21:44)

     Popescu Andrei Traian [anonim] i-a raspuns lui Consonant

     Prefectul de Neamt, pe numele sau,Manciu. Ucis de Codreanu, cu mâna sa proprie. Sa mai vorbesc de victimele pe care ideologia sa criminala le-a cauzat?? Ideologie pe care si-au învelit-o cu misticism ortodoxisto-fundamentalist.Asta doar asa pentru cultura ta generala care lasa foarte mult de dorit. Dar si comunistii fanatici au spus(si mai spun) ca Stalin, Lenin, Ceausescu etc. nu au omorât pe nimeni! Deci care e diferenta între tine si comunisti???
     • +1 (1 vot)    
      daca taceai... (Miercuri, 23 februarie 2011, 9:23)

      rakkone [utilizator] i-a raspuns lui Popescu Andrei Traian

      Manciu a fost ucis de Codreanu in legitima aparare, a fost disculpat la procesul din 1924 care a urmat incidentului. In 1924 Legiunea nu era la putere (Legiunea nici macar nu exista atunci) sa zici ca procesul a fost influentat/fortat. Manciu a fost cel care la iesirea din tribunal a sarit impreuna cu alte cateva persoane si a inceput sa il loveasca pe Codreanu. Banuiesc ca totusi vina lui CZC a fost ca nu s-a lasat calcat in picioare.
    • -1 (3 voturi)    
     mai citeste! (Marţi, 22 februarie 2011, 22:25)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Consonant

     .!
   • +4 (4 voturi)    
    Lasa-ne Biserica in pace... (Marţi, 22 februarie 2011, 23:36)

    MDP [anonim] i-a raspuns lui Moshe Katzav

    D-le Moshe,
    Eu nu sunt "legionar" si n-am nicio "simpatie" pentru legionari ("fosti"sau prezenti)...
    Dar te rog un lucru: LASA-NE BISERICA IN PACE !!!
    La noi, la Ordodocsi, din Biserica fac parte toti credinciosii (nu numai "popii")...
    Asa ca las-o jos...
   • 0 (0 voturi)    
    esti in eroare.. (Miercuri, 23 februarie 2011, 23:48)

    danarad [anonim] i-a raspuns lui Moshe Katzav

    ..codreanu a fost asasinat in'38, la ordinul lui a. calinescu ,iar rebeliunea legionara a fost in ianuarie '41,condusa de sima.
  • -5 (7 voturi)    
   bale veninoase (Marţi, 22 februarie 2011, 20:28)

   cornel [anonim] i-a raspuns lui serban

   prietene dar si ortodox (in plus), unde ai vazut tu bale veninoase in ce au spus cei doi mai sus?
   sau esti esti complet orb?
  • 0 (8 voturi)    
   Ideile legionare n-au disparut... (Marţi, 22 februarie 2011, 23:15)

   MDP [anonim] i-a raspuns lui serban

   Ideile legionare n-au disparut -- nu aveau cum sa dispara intrucat erau putine si expuse intr-o maniera tare rudimentara...
   (De fapt "ideile legionare" n-au fost propriu-zis legionare -- le-a enuntat intai Eminescu (in perioada sa de la Timpul), numai ca Eminescu spunea ca romanul ar trebui sa se emancipeze prin munca asidua si inteligenta -- spuse uitate cu desavarsire de catre "legionari"...
   • +1 (3 voturi)    
    :| (Miercuri, 23 februarie 2011, 9:01)

    rakkone [utilizator] i-a raspuns lui MDP

    Esti complet, dar complet neinformat. Nu te pun sa citesti Carticica sefului de cuib, manualul legionar, sa vezi acolo ce se cere pentru a fi un bun legionar (munca, invatare, ajutorarea aproapelui, dragoste de patrie etc),e suficient sa te uiti in istorie (alta decat aia comunista) si ai sa afli de existenta taberelor de munca legionare in care se mergea de buna voie si gratis la munca patriotica (si nu trimisi cu forta ca la comunisti).
 • -5 (15 voturi)    
  Puritate (Marţi, 22 februarie 2011, 19:41)

  Dan H. [anonim]

  Legionarismul este ideologia criminala care va pune capat acestei natii. Ne vom omori cu totii in numele puritatii etnice, religioase si morale. Norma sociala va fi viata in manastire, combinatia perfecta intre azil si inchisoare.
  • +5 (11 voturi)    
   ai ascultat cantecul? (Marţi, 22 februarie 2011, 20:20)

   ursut [anonim] i-a raspuns lui Dan H.

   recunoaste ca-ti place si tie cum canta maicutele! mai ca-mi vine sa ma duc pe la biserica.
 • +4 (8 voturi)    
  Putina istorie (Marţi, 22 februarie 2011, 19:49)

  aaragn [utilizator]

  1. Oamenii traiesc sub o dictatura sau alta, la limita saraciei dar ghiftuiti de propaganda. Din cauza posibilitatilor limitate ale sistemului, oamenii nu invata prea multe (desi propaganda le spune ca stiu aproape tot).

  2. Vine Revolutia. Oamenii sunt acum oameni liberi.
  Oamenii liberi sunt aruncati pe o piata globala in care trebuie sa performeze cot la cot cu restul lumii. Oamenii liberi nu stiu sa faca asta; sistemul redus si primitiv in care au trait i-a dezvatat sa comunice, sa planifice, sa coopereze, sa inteleaga si sa invete lucruri noi.

  3. La cativa ani de la Revolutie, oamenii liberi sunt acum saraci. Obisnuiti sa li se spuna de catre propaganda ca sunt printre cei mai buni din lume, cauta acum explicatii cu privire la inadecvarea lor intelectuala si culturala de azi. De obicei aceste explicatii iau forma conspiratiilor diverselor grupari oculte mondiale. Oamenii liberi isi accepta resemnati soarta, consolandu-se cu imaginile trecutului, pe care-l hiperidealizeaza.

  4. Unii oameni liberi speculeaza gustul indoielnic al celorlalti si le servesc continuu portii de divertisment vulgar. Ceilalti oameni liberi platesc si consuma din ce in ce mai mult acest gen de subprodus cultural. Concurenta acerba dintre producatori face ca vulgaritatea si nonvaloarea sa devina din ce in ce mai pregnante.

  5. La 20 de ani dupa Revolutie, pentru cei mai multi dintre oamenii liberi, libertatea inseamna mizerie materiala, culturala si morala. Incapabili sa acumuleze cunostinte care sa le permita supravietuirea in lumea libera, oamenii liberi isi amintesc din ce in ce mai nostalgic umbrela protectoare a dictaturii. Nu conteaza a carei dictaturi, orice e mai bun decat libertatea.
  • -1 (9 voturi)    
   aaragn (Marţi, 22 februarie 2011, 20:45)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui aaragn

   Nu te-am mai vazut scriind pe aici pana acum (e drept ca si intru mai rar pe acest site) dar scrii bine ;)
   Adauga la capitolul "nostalgii" si efectul "varstei" - pe masura ce avansezi in varsta (si problemele specifice navalesac asupra ta) "anii tineretii" tind sa capete (oricat de "rai" ar fi fost) o "aura" - aia a :tineretii in care orice era posibil" samd... ;)
   Vorba bancului: "cel mai bine a fost pe vremea lui Stalin" . "Cum asa? dar de ce?" "Eheeee... pai ce gagici aveam eu pe atunci...!" >:)
   • -2 (6 voturi)    
    Codruta (Marţi, 22 februarie 2011, 21:38)

    aaragn [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    Multumesc Codruta, nici eu nu comentez prea des. Dar acest subiect mi se pare ca merita dezbatut mai ales din cauza reactiilor pe care le suscita. Nu vad aici numai nostalgici care isi amintesc "ce tineri erau pe vremea lui Stalin", ci si tineri care rememoreaza un trecut pe care nu l-au trait - si pe care-l idealizeaza astazi ca pe o fantasma a unei Varste de Aur in primul rand morale.
    • +6 (6 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 22 februarie 2011, 22:41)

     [anonim] i-a raspuns lui aaragn

     • -5 (5 voturi)    
      Hesiod (Marţi, 22 februarie 2011, 23:51)

      aaragn [utilizator] i-a raspuns lui

      Ti-am raspuns mai jos, numai ca moderatorii hotnews (dintr-o eroare probabil), mi-au publicat doar punctele 2 si 3 ale comentariului.

      In primul rand, o reactie anti-legionara nu mi se pare una procomunista. Consider ambele miscari ca fiind deopotriva de rele (poate cu un "plus" pentru comunism, a carui ideologie a avut mai multa sansa istorica si a stiut sa exploateze mai bine defectele oamenilor simpli).

      Sunt, evident, de acord, ca prietenii sovietici au "tocat armata in Tatra, au ucis elita tarii, au distrus taranimea". Dar de ce ii face asta mai buni pe legionari, asta nu inteleg. In scurtul timp in care legionarii au activat ca forta politica au reusit cateva asasinate notorii (nu e nevoie sa le amintesc, nu?). Mi se pare ca aceste asasinate vizau o parte din aceasta "elita a tarii".

      Vrei sa-ti argumentez de ce legionarii n-au distrus taranimea etc? Pai nici raelienii sau misticii maori n-au facut-o. Inseamna asta ca sunt buni si ca trebuie sa-i iubim?
      Nu, inseamna doar ca n-au fost interesati (raelienii) sau ca n-au avut suficient timp (ceea ce am scris mai jos despre legionari arata ca nu sunt atat de diferiti de comunisti in metode si abordare; sunt constituite toate premisele pentru ca distopia legionara sa fie similara celei comuniste).

      Poti sa-mi explicitezi putin argumentul pozitiv: anume, ce e atat de bun in miscarea legionara, si mai ales cine sunt acei Stramosi pe care ii invoci? Ai nume, date, fapte? Da, cunosc si eu cativa /indivizi/. Dar nu o colectivitate mitica, pe care o idealizam azi pentru a o opune unui prezent nevolnic. Aceasta colectivitate traieste doar in memoria fantasmatica a unor paseisti virtuali si e la fel de periculoasa pentru ratiune ca orice fel de religie. "Mizeria istoricismului" a lui Popper o spune mult mai bine ca mine.
      • +3 (3 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 23 februarie 2011, 3:13)

       [anonim] i-a raspuns lui aaragn

       • -1 (1 vot)    
        Pro-romaneasca? (Miercuri, 23 februarie 2011, 10:39)

        aaragn [utilizator] i-a raspuns lui

        Eu nu te-am intrebat "ce ii face mai buni", ci "ce ii face buni". Daca un obiect nu e pisica, nu inseamna ca e caine. Nu-mi poti argumenta ca legionarii sunt buni sustinand ca bolsevicii sunt rai.

        Explica-mi si mie te rog in ce masura a fost miscarea legionara pro-romaneasca:

        1.) Cum se pozitioneaza ea pe plan economic?
        2.) Care este relatia cu democratia parlamentara?
        3.) Care este relatia cu societatea civila?

        In ce masura aceste trasaturi (sau altele) au adus avantaje Romaniei, astfel incat sa le consideram pro-romanesti?

        PS Legatura cu Hesiod era Varsta de Aur. Nvm.
 • +8 (14 voturi)    
  ehe, anii '30.. (Marţi, 22 februarie 2011, 20:07)

  partizanu [anonim]

  1. Miscarea au avut parte de elite celebre sau care au devenit celebre mai tarziu in occident (Eliade e doar un exemplu). Si cu care ne mandrim in ciuda trecutului lor legionar...

  2. Cu toate derapajele, exagerarile samd, miscarea a avut un fond sanatos, national si patriotic, intr-o perioada in care omologii lor de pe alte meleaguri erau mult mai sangerosi si sistematici in antisemitismul lor. Cititi-l pe Rabinul sef al Romaniei din anii 30 M. Safran sa va dati mai bine seama.

  3. Sa nu cerem de la cler sa fie "political corect" pentru ca nici nu trebuie. Altminteri ar trebui cenzurate toate pasajele din Evanghelii unde poporul evreu nu apare intr-o lumina buna...
  • 0 (0 voturi)    
   excelent comentariul dumneavoastra (Miercuri, 23 februarie 2011, 14:32)

   nenea [anonim] i-a raspuns lui partizanu

   felicitari pentru o judecata clara
 • +7 (13 voturi)    
  felicitari (Marţi, 22 februarie 2011, 20:24)

  piktor [anonim]

  ati reusit sa introduceti in discutia voastra despre un fenomen pe care nu-l intelegeti, asupra caruia nu sunteti informati si nici nu doriti sa va informati, doar acea parte a prejudecatilor proprii, lasand opiniile celorlalti pe dinafara
  v-ati spalat mainile, i-ati pus in categoria aia "rea": nostalgicii, periculosii, fundamentalistii
  e jenant
  poti vorbi de fundamentalism in islam, e vizibil, de fundamentalism in catolicism (s-a manifestat pana recent), dar cum s-a manifestat asa zisul fundamentalism ortodox?
  aveti o mare problema de informare, atunci cand vrei sa judeci drept intre doua opinii asupra unui fenomen, te informezi din ambele tabere
  nimeni nu explica cum de aproape toata intelectualitatea anilor 30 era legionara; nimeni nu explica amploarea fenomenului legionar, milioanele de sustinatori, dispusi sa si moara decat sa tradeze...
  de ce?
  era o nebunie in masa... ce usor e s-o spuneti...
  ati gasit explicatia voi
  bravo, comunistii au gasit-o primii!
  sunteti jenanti
  filtrati comentariul, e in regula
  o sa gasesc o modalitate, un loc, unde oamenii sa poata discuta si comenta liber; si cand inchideti voi o pagina cu comentarii, va fi deschisa in alta parte
  v-am apreciat pana acum, dar nu sunteti diferiti de altii, aveti doar o alta culoare politica
  insa, stiti dvs, politica nu e deajuns in viata asta
  in care trebuie sa dam Cezarului ce-i al Cezarului si lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu
  aaa, inca ceva: Biserica nu e IPS Daniel nici Sinodul. Biserica sunt toti credinciosii de azi si de ieri si de maine. Si deseori in istorie, episcopii au gresit. Din pacate. Dar uite ca ortodoxia a ramas vie. Asa ca nu mai dati in sus si-n jos cu de ce nu face patriarhul ceva si de ce se ascunde. Bla bla. Va asemanati cu Iliescu care urla ca Basescu a incalcat Constitutia.
  Nu voi scrieti regulile. Chiar dc puteti pune pumnul in gura.
  Doamne ajuta!
 • +10 (12 voturi)    
  explica-ne ce inseamna sa fii patriot (Marţi, 22 februarie 2011, 20:24)

  sorin [anonim]

  "Miscari fundamentaliste in anumite biserici ortodoxe"
  Domnule Banica asa numesti dumneata patriotismul?
  Oricum decat manele mai bine cantece patriotice.
  Dar tot nu m-ai lamurit: a fost miscarea legionara miscare extremista sau nu?
  Eu am ascultat cantecele acelea si nu le gasesc extremiste nu sunt nici impotriva tiganilor nici a evreilor, sau a ungurilor etc...
  • 0 (0 voturi)    
   Replica (Miercuri, 23 februarie 2011, 20:03)

   Crisanta [anonim] i-a raspuns lui sorin

   @Sorin.
   Afirmi ca: „oricum decat manele mai bine cantece patriotice“. Mare eroare! Manelele reprezinta numai prostie, şi la cata avem se pare ca mai este loc si pentru ele, dar asa zisele „cantece patriotice legionare“ sunt instrumente de agitatie spre fascism sub masca de patriotism, religie etc. Si mai intrebi: „dar tot nu m-ai lamurit: Miscarea Legionara a fost extremista sau nu ?“. DA. Este o miscare de extrema dreapta dezavuata şi contestata de toată lumea civilizata.
 • -4 (10 voturi)    
  Atunci si acum (Marţi, 22 februarie 2011, 20:27)

  cornel [anonim]

  Ii multumesc lui Mirel Banica pentru interventia in direct si pentru ca a raspuns intrebarii mele.
  Am urmarit discutia, mi s-a parut neasteptat de echilibrata pentru un subiect atat de dificil. Dar nu ati avut curaj sa mergeti pana la cap.
  Poate data viitoare, as dori sa vad.
 • +11 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 22 februarie 2011, 20:51)

  [anonim]

  • -2 (2 voturi)    
   O societate cinstita, onesta (Marţi, 22 februarie 2011, 21:32)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui

   in care bunacuviinta si credinta merg mana-n mana?
   Este o mare ineptie sa sustii ca un asemenea ideal este realizabil, raiul e in ceruri si nu pe pamant. Rostul societatii este sa fie ca o padure innegurata in care cu greu sa-ti gasesti drumul spre lumina. Altfel care ar mai fi farmecul vietii?
  • +4 (4 voturi)    
   Raspunsul HotNews (Marţi, 22 februarie 2011, 22:06)

   Frobenius [anonim] i-a raspuns lui

   HotNews nu raspunde. HotNews doar cenzureaza atunci cind crede ca o interventie poate schimba concluzia stabilita inainte de "dialog". Sau cind "cenzorul" de serviciu este depasit de vreo formulare care nu se incadreaza in tiparul sau. Cam asa defilam. Gresesc cumva, HotNews?
  • +2 (4 voturi)    
   partide (Marţi, 22 februarie 2011, 22:20)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui

   Pai exista cel putin vreo 3 partidutze, care se pretind "legionare" (in buna "traditie romaneasca": eu sunt mai adevarat decat altul si singurul adevarat, mama si tata celui mai adevarat >:) - si cel mai cunoscut (care nu stiu daca se pretinde sau nu efectiv "legionar" dar au preluat o gramada de idei de acolo) este Noua Dreapta >:)
   Unii chiar fac "antrenamente", cica "de supravietuire" (de fapt instructie militara sadea) - zona Padina din Bucegi este binecunoscuta pt. asa ceva, oricum, daca sereiul (care STIE!) inchide ochii la de-astea, inseamna ori ca Noua Dreapta e infiltrata de securisti (mai noi sau mai vechi) ori / si ca "legionarismul" asta, pe "stil nou", ashaaaa... este considerat cat se poate de "legal" >:)
  • 0 (2 voturi)    
   Replica (Miercuri, 23 februarie 2011, 20:04)

   Crisanta [anonim] i-a raspuns lui

   fatmanx „Observ ca se incearca din rasputeri a se demasca stil (1951) o anume miscare legionara existenta in Romania, gata sa sfasie evrei si romi ... in doctrina legionară: cinste, onestitate, buna cuviinta, credinta, etc“. In docrtina si mai ales in comportament n-ai sa intalnesti nimic din ce-ai enumerat. Legionarii au fost o miscare nationalista cu caracter mistic-religios, violenta, anticomunista, antisemita, antimasonica, antiliberala, antiparlamentara, şi anti... a tot ce le statea in cale. Sper sa nu confunzi termenul national (ceva ce apartine poporului) cu nationalist (care-i o ideologie ce indeamnă la ura contra altor natiuni), despre caracterul mistic-religios vei observa cu cata abilitate s-au autoproclamat Legiunea Arhanghelului Mihail cu simbolul unei cruci triple, despre violenta constatam o atitudine perfect mafiota, cu asasinari in masa sau individuale, fara judecata, asa precum a fost conoscutul pogrom al Bucurestiului unde au fost omorati peste o sută de evrei dar si saizeci de diplomati şi elite ale tarii, precum cel mai mare savant al secolului Nicolae Iorga. Atentie fotmax! Nu numai evreii si romii trebuie sa se teama si sa ia atitudine, pentru ca fascismul extremist si totalitarismul e periculos deopotrivă pentru toti.
   • 0 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 23 februarie 2011, 21:20)

    [anonim] i-a raspuns lui Crisanta

    • 0 (0 voturi)    
     Replica (Joi, 24 februarie 2011, 18:16)

     Crisanta [anonim] i-a raspuns lui

     Pentru ca ai facut referire la mine se cade sa accept dialogul mai ales ca ai pastrat nivelul decentei pana la final cand ai rabufnit cu „Asa ca nu-mi da mie lectii despre ce si cum ar trebui sa ma feresc. Shalom“ si mai zici pe final „in plus confunzi fascismul cu nationalismul.“
     Pai hai sa citim ce zice Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, editat de Academia Romana:
     - fascism = curent politic al carui obiectiv este instalarea celor mai sovine si agresive elemete
     - nationalism = ideologie care intriga la ura asupra altor natiuni sau minoritati
     Mai ce mai seamana aceste doua notiuni, nu tise pare? Daca erai putin mai atent la interventia mea anterioara stiai ce-i nationalist si ce-i national, dar daca nu primesti lectii, da-i inainte. Eu in schimb vreau toata viata sa primesc lectii si de aceea te rog sa-mi explici sensul urmatoarei idei. Zici ca „Legiunea dorea ridicarea omului prin el insusi folosim pentru asta credinta in Divinitate si invataturile biblice (care nu sunt asa de biblice, sunt doar umane ...)“. Chiar nu inteleg aici. Cum sunt acele invataminte biblice care nu sunt asa de biblice? Mai zici ca cei care blameaza legiunea nu sunt de partea natiunii romane, ci intre globalist / liberal / stangist si comunist cu stea in frunte. Aici sa ma picuri cu ceara (era sa zic cu tamaie) si tot nu inteleg nimic. Mai ales amalgamul globalist, liberal si stangist.
     Hai sa despicam iara firul in patru.
     - globalizare = insumarea elementelor de acelasi fel, ex. ind. constructii de masini, finante, banci, ind petrolului, etc.
     - liberal = un curent politic de dreapta, iar stangist e de cealalta parte.
     Esti colosal, minunat si pentru ca ai incheiat cu Shalom – care am aflat ca este un salut de prietenie si pace, ce sa-ti doresc eu tie sa-ti placa: Iarta-l Doamne ...
    • 0 (0 voturi)    
     Replica continuare (Joi, 24 februarie 2011, 18:17)

     Crisanta [anonim] i-a raspuns lui

     P.S. A fost o incantare pentru mine dialogul la distanta pe care l-am avut, dar nu mi-ai spus exact parerea pe care o ai la solicitarea publicatie Hotnews si anume: gasesti ca e oportun ca un lacas de cult sa fie transformat intr-un centru de propaganda legionara (nationalista, fascista sau globalista, cum o vrei)? Eu zic ca nu!
 • -2 (2 voturi)    
  o neclaritate (Marţi, 22 februarie 2011, 21:48)

  gaga [anonim]

  ortodoxismul fundamentalist nu a explodat acum.
  inflamatia in puseu acut a fost la mijlocul anilor 90. pictorii pictau numai prapuri, abside si cruci, studentii se converteau pe rupte la un soi de credinta mistica irationala , duhovnicul personal era o moda uluitoare iar gruparile de admiratori ai "filozofiei legionare" erau deja formate si cred, mai populare decat astazi.
  ceea ce e diferit astazi fata de perioada aceea e ca fenomenul s-a cristalizat bine, s-a organizat si e clar delimitat. pe de alta parte barbosii au delirat dintotdeauna in acelasi stil. doar ca astazi vocile lor sunt mai accesibile ca niciodata si influenta lor mai mare ca niciodata. e plin netul de forumuri , bloguri , chiar si ortodox tube-uri fundamentaliste.
  daca in anii 90 neortodoxismul fundamentalist era trendy si chiar un soi de atitudine avangardist elitista bizara , azi e maidegraba caracteristic unor grupuri marginale, paupere social si intelectual.
 • +4 (6 voturi)    
  :))) (Marţi, 22 februarie 2011, 21:49)

  :))) [anonim]

  1) Domnul sociolog are probleme serioase cu limba romana, pleonasmele si confuziile terminologice fiind la ordinea zilei!!!

  Pleonasme: "...In orice societate, modernitatea a dat nastere la teama, la confuzie, la intoarcere inapoi"
  Monsieur BANICA, "intoarcere inapoi" e plonasm. Nu te poti "intoarce inainte", nu? Sau in Sociologie a fost consacrat conceptul? Nu cred...

  Confuzii terminologice: "...Este clar ca bizantismul este foarte bine precizat si de multe ori bizantinismul se confunda cu diplomatia in lumea ortodoxa si nu numai"
  Monsieur BANICA (vad ca va place franceza...), lamuriti-ma si pe mine ce inseamna "si nu numai"?

  2) Domnul sociolog incearca (nu reuseste insa...) sa se substituie unor istorici (i-ar prinde bine niste meditatii cu dl. Lucian BOIA). In acest efort, face afirmatii palide dpdv istoric, fara date concrete, fara creionarea conditiilor istorico-politice in care a aparut Miscarea Legionara, fara sa extinda referirea la anii '30 si spre anii '40, cand Miscarea Legionara a fost (inca) foarte activa.

  3) In fine, domnul sociolog intuieste spaimele societatii romanesti relativ la schimbarile sociale. Bate campii insa cand spune ca de la sate au disparut carutele...
  Nu carutele au disparut Monsieur BANICA, ci taranii care, in mare parte, s-au transformat in taranoi si s-au mutat la oras.
  Trist, nu?

  Slabuta analiza, neinspirata alegerea. Poate ca un istoric de calibrul domnului Lucian BOIA ar fi fost mai potrivit unei astfel de dezbateri!
  Parerea mea...
  A voastra nu?
  :)))
  • 0 (0 voturi)    
   Replica (Miercuri, 23 februarie 2011, 20:14)

   Crisanta [anonim] i-a raspuns lui :)))

   @Anonim.
   Este o realitate pleonasmul „...intoarcerea inapoi“ si de asemenea mi-a placut si remarca despre disparitia taranilor (gospodarilor respectati) de la tara si transformarea lor în taranoi care s-au mutat la oras (poate nu din vina lor - politica de cooperativizare), dar ar fi fost mai interesanta parerea despre continut si nu de forma. Pleonasme sau întâlnit si la case mai mari – Cobori în jos Luceafar bland – şi eu chiar n-as indrazni sa comentez ceva despre cel care ne-a dat limba romana. V-as cere parerea, ce as putea comenta la conglomeratul de cuvinte din exprimarile lui Serban şi a lui Heydrich. Pentru binele hartiei am rezumat la „sunt de acord cu tine Serban... chestia cu liderul charismatic, asa e daca apare v-a fi cam nasol pentru ei. Si daca apare e din voia Sortii Divine si asa rau le pare ca nu pot controla si asta asa cum incearca sa controleze viata acestui neam. Sa-nvinga Mantuirea“.
   Sub -273,16 grade Celsius orice miscare (moleculara) inceteaza. Mai jos nu se poate cobora.
 • +1 (1 vot)    
  Legionarism - pt I (Marţi, 22 februarie 2011, 22:08)

  aaragn [utilizator]

  Foarte multi comentatori indignati de "tragerea de maneca" servita de hotnews cu privire la maicutele cantand cantece legionare. Exista vreun motiv de indignare la adresa faptului in sine?

  Legionarii si-au purtat in stindard lozincile privitoare la "cinste, onestitate, buna credinta" etc - asa cum observa cineva mai sus. Dar aceste valori nu sunt legionare; sunt valori ale oricarui om educat si civilizat. O atitudine in contra legionarilor nu inseamna negarea acestor principii, caci negarea unei parti nu e negarea intregului. De altfel, orice ideologie care cauta sa obtina sprijin popular va pedala pe aceste idei (vezi comunismul, nazismul sau religiile traditionale).

  Dar exista cateva trasaturi care diferentiaza gandirea legionara a epocii; tocmai ele sunt puse aici in discutie.

  1. Autarhismul economic. O trasatura nu specific legionara (o regasim la ganditori socialisti precum Zeletin in perioada interbelica si apoi in ideologia ceausista), autarhismul se impotriveste pietei libere globale imaginandu-si o economie romaneasca cu circuit inchis. Cat de viabila este o astfel de solutie au demonstrat-o economii precum cea a Romaniei comuniste, a Cubei sau a Coreei de Nord. Spatiul e prea mic pentru o discutie de detaliu, dar cred ca nu ne putem insela cand spunem ca autarhismul e un Nu economic.
 • 0 (2 voturi)    
  continuare (Marţi, 22 februarie 2011, 22:15)

  Gigi Contra [anonim]

  dupa cum spuneam: mai degraba necunostinta si neRecunostinta ar contribui la generarea unui curent nationalist (nu chiar extremist).
  Oricum, ma asteptam astazi la ""apucarea taurului de coarne"" - dar se pare ca nu inca..Pacat ca nu renuntam la subiectele tabu si ca nu facem lumina in istoria noastra. Odata ce vom avea faptele, asa cum au fost ele, ni le putem asuma si putem cere si altora sa si le asume. Si putem raspunde si frumos, dar ferm, monitorizarilor strainilor vizavi de istoria noastra.....
 • -2 (6 voturi)    
  Legionarism - pt II (Marţi, 22 februarie 2011, 22:26)

  aaragn [utilizator]

  2. Anti-parlamentarismul. Admira cineva parlamentul actual? Probabil ca nu multi, si probabil ca la fel de putini erau cei care iubeau prestatia politica a parlamentarilor in interbelic. Dar sa extrapolezi de aici concluzia ca parlamentarismul ca sistem e sursa raului e fortat. (Sa spunem asta Angliei, unde Magna Charta a fost semnata in 1215). Mai degraba ne-am pune problema calitatii selectiei parlamentarilor; de cele mai multe ori acestia sunt oameni de pe strada (doar ca mai bogati) - de ce si cum ajung acolo? E vina sistemului nostru de selectie, si, inca o data, problema bazei de selectie - un rezultat ironic, daca avem in vedere ca legionarismul opune "poporul" asa zisei "elite" parlamentare. In fond, ele sunt cam acelasi lucru.

  3. Antisemitismul. Orice s-ar spune despre propaganda de un fel sau altul, un fapt ramane: antisemitul vede in evreu o fiinta inferioara, asupra caruia nu se aplica legile datorate regnului uman. Or, fara legatura cu politica si actiunile actuale ale unor state, aceasta concluzie e monstruoasa, deoarece condamna oameni pentru "vina" de a se fi nascut intr-o comunitate - si atat. Putem argumenta ca acea comunitate minoritara e, statistic vorbind, nociva pentru comunitatea mama, dar in acest caz, m-as astepta sa vad (tot statistic vorbind) exceptii: evrei care satisfac cerintele morale sau de alta natura ale miscarii antisemite. Or, aceste cazuri nu exista. Evreii sunt in corpore vinovati pentru ca sunt evrei.

  O paralela interesanta se poate face cu tiganii: un exemplu de comunitate considerata (statistic) nociva pentru comunitatea-mama. Dar nimeni nu condamna un tigan qua rasa, ci ii condamna "tiganitatea"; denominatie culturala, nu etnica. Eu nu am nimic impotriva vecinului meu tigan, ci faptului ca, in viziunea sa, Guta trebuie sa fie Vestitorul Diminetii.
  ...
  • +5 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 23 februarie 2011, 0:37)

   [anonim] i-a raspuns lui aaragn

   • 0 (0 voturi)    
    Nici nu faci. (Miercuri, 23 februarie 2011, 12:16)

    g_nicu [utilizator] i-a raspuns lui

    Miscarea legionara n-a fost un partid.
 • -3 (7 voturi)    
  Legionarism - pt III (Marţi, 22 februarie 2011, 22:35)

  aaragn [utilizator]

  ...

  Acum, de ce sunt interzise simbolurile naziste in Germania? Din cauza ridicolei corectitudini politice? Poate. Dar probabil si din cauza fricii ca tinerii, necunoscand suficient contextul istoric care a dus la aparitia nazismului, il vor idealiza si promova ca miscare de gandire valida. Or, e cazul sa o luam aici de la capat? Prefer sa sacrific un cent de libertate de gandire, sa conced doi inci stupidului socialist de serviciu, pentru a evita un deranj pe care nu mi-l mai pot, ca civilizatie, permite.

  Acelasi mod de gandire mi se pare corect si in cazul maicutelor legionare. Nu ma deranjeaza un cantec inofensiv la aniversarea unui om poate moral respectabil, ma deranjeaza faptul ca, permitand bucata cu bucata ideologia cea rea, aceasta va deveni, in timp, mainstream. Si mai bine aplic politica geamului spart a lui Giuliani: toceste, din timp, coltii dulaului, poate scapi de furia haitei mai incolo.
  • 0 (2 voturi)    
   dumneavoastra (Marţi, 22 februarie 2011, 23:55)

   dumneavoastra [anonim] i-a raspuns lui aaragn

   dumneavoastra ganditi, si ganditi bine. din pacate, oamenii sunt de multe ori doar impulsuri, emotii si foarte susceptibili la manipulare.

   cea mai usoara forma de manipulare este cea cu "esti deosebit".
  • +1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 23 februarie 2011, 0:28)

   [anonim] i-a raspuns lui aaragn

   • +1 (1 vot)    
    m-ai inteles gresit... (Miercuri, 23 februarie 2011, 10:16)

    aaragn [utilizator] i-a raspuns lui

    Bineinteles ca si comunismul e o "idelologie rea" (de altfel, tot ce e ideologie miroase urat). Aici nu era insa vorba de comunism.

    Am scris mai sus in ce conditii e permisa cenzura: resurectia de catre inconstienti a unor miscari daunatoare. Si Hitler a fost votat democratic, si Iliescu in '90 de 80% din populatie, iar o buna parte din romanii de azi regreta comunismul.

    Prefer sa interzic aceste miscari decat sa vad repetata istoria. Nu vreau sa sacrific milioane de oameni pentru dreptul de libera exprimare al "boborului" degustator de Salam.
    • +1 (1 vot)    
     Ideologie (Miercuri, 23 februarie 2011, 12:30)

     g_nicu [utilizator] i-a raspuns lui aaragn

     Mai intai ne povestesti despre "ideologia rea" iar pe urma zici ca "tot ce e ideologie miroase urat".
     Dar de ideologia oficiala ce zici? Ca nu exista? Nu umbla cu ocaua mica.
     Ori cantaresti cu aceeasi masura ori iti pierzi credibilitatea si anulezi toata teoria insirata pe cateva pagini mai sus. Asta e. N-am ce-ti face.
     • -1 (1 vot)    
      Idelologie (Miercuri, 23 februarie 2011, 15:42)

      aaragn [utilizator] i-a raspuns lui g_nicu

      Care e "ideologia oficiala"?

      Orice ideologie miroase urat deoarece cu timpul setul de principii initiale tinde sa se transforme in dogma. Vezi diversele -isme invocate mecanic ca solutii universale.

      Unde vezi tu ca n-am cantarit cu aceeasi masura? Tot ce sustin despre legionarism sustin si despre comunism; iar aici subiectul nu era comunismul.

      Ai interpretat gresit ceea ce am spus - drept "stanga bun, dreapta rau". Acum ca am lamurit asta, care mai e de fapt obiectia ta la ceea ce am scris?
 • +3 (5 voturi)    
  "Extremism religios" si "fundamentalism ortodox" (Marţi, 22 februarie 2011, 23:56)

  Marcus [anonim]

  Aceste etichete par a abunda in limbajul ideologic al dlui Banica. Insa eu cred ca singurii "extremisti religiosi" si "fundamentalisti ortodocsi" sunt sfintii: numai ei si-au putut jertfi viata pentru Cineva in care doar cred. Pacat de dl. Banica. Salariul il primeste din bani publici? Intreb asa, din curiozitate...
 • +1 (3 voturi)    
  interpretari curioase (Miercuri, 23 februarie 2011, 1:20)

  tepes [anonim]

  Dintr-un tintar se face-armasar un banal cintec mai mult cu conotatii patriotice este intors pe toate fetele,se fabuleaza se interpreteaza in fel si chip.Dl banica OT barbat evita intrebarile directe,dar nu se sfieste mai pe ocolite cu maiestrie sa asocieze ortodoxia cu fundamentalismul Dle banica la atitea speculatii cu lideri i carismatici care v-a sa vina sa trezeasca in romanii spiritul legiuni pierdute,de ce nu spuneti franc sa se aplice acelor maicutesolutia finala sa taiem raul din radacina nu-i asa?Domnule uitati un lucru important nu mai sintem in ani 30 ,sintem in anul de gratie 2011 mileniul 3 secolul vitezei este democratie sintem in UE si NATO astea chiar nu va spune nimic?
 • -1 (1 vot)    
  aceleasi greseli la infinit (Miercuri, 23 februarie 2011, 8:57)

  lupu' singuratic [anonim]

  Asta ar trebui sa ne dea foarte mult de gandit. Nu numai din cauza acestui fenomen care s-a intamplat la Petru Voda.
  Si ceea ce se intampla astazi la Guvern, prin abuzul asumarii; orice zice Guvernul e bun ca e legea educatiei, ca e codul muncii etc.
  Eu zic ca asta numai este democratie in momentul in care Guvernul trece cu vederea rolul Parlamentului.
  Din punctul meu de vedere societatea, guvernul, parlamentul tinde sa repete aceleasi greseli din '33 cand in Germania a vent la putere Hitler.

  Nu stiu cati a-ti citit articolul intitulat "Reforma statului de la Cuza la Basescu" din "Ziarul Unirea".
  Exista multe similitudini intre ceea ce s-a intamplat in trecut cu clasaa politica si cea de astazi.

  Un mic fragment, restul articolului aici:
  http://www.ziarulunirea.ro/2011/01/reforma-statului-de-la-cuza-la-basescu/

  "Pentru a da un răspuns trebuie să ne îndepărtăm de imaginea legendară, mitică, a lui Cuza-statuie şi să vedem dincolo de marile sale izbânzi naţionale şi gravele erori pe care le-a săvârşit, voit şi mai ales datorită camarilei de care s-a înconjurat, asemenea lui Carol al II-lea. Iar cea mai gravă dintre ele este lovitura de stat pe care a dat-o la 2/14 mai 1864, când a dizolvat Camera Deputaţilor şi a preluat puterile statului urmând a domni printr-un regim autoritar personal.
  Perioada de conducere a statului cu un guvern impus de domnitor (ceva în genul guvernului Boc I, II, IIII şi IV impuse de preşedintele Traian Băsescu) s-a înscris în categoria cezarismului, o formă de guvernare care concentra puterea în mâna şefului statului, fără a atinge dimensiunile unei dictaturi. De regulă formele cezarismului sunt acceptate în istorie şi desemnează o domnie luminată dispusă să introducă reforme benefice pentru stat, fie împotriva unui sistem parlamentar greoi şi ineficient fie în copilăria unui stat cu structuri politice, sociale şi economice imature."//
 • +1 (1 vot)    
  Schimbarea rapida sau imputzirea rapida ? (Miercuri, 23 februarie 2011, 20:00)

  mai_explicit [anonim]

  N-am inteles bine la ce se refera nenea specialistu' :schimbarea rapida a societatii inspre ce ? Spre bine sau rau ? Asteptam argumente pentru oricare dintre raspunsuri.
 • 0 (0 voturi)    
  Adevarul istoric (Miercuri, 23 februarie 2011, 22:07)

  Niccolae [anonim]

  Evreul Safran: ,,Cand pana si Dumnezeu si-a intors fata de la poporul Sau, a existat, din fericire, poporul Roman si conducatorul sau"
  http://www.youtube.com/watch?v=oIbh2u64ODw&feature=related

  cateva dovezi despre „anti-semitismul” legionar:
  1. Capitanul (Corneliu Zelea Codreanu) salveaza de la inec un evreu. „Nu conteaza ca e evreu si va rog sa retineti pentru totdeauna ca nu impotriva evreilor ca atare trebuie sa se indrepte lupta necrutatoare a unui legionar autentic, ci contra celor ce fac rau Romaniei si Bisericii crestine” (Revista „Cuvantul Romanesc”, septembrie 1994, Hamilton-Ontario)
  2. Un tren inzapezit in care se afla si Capitanul este alimentat cu paine si branza pentru evrei, neavand permisiunea religiei lor sa manance slanina. Ordinul era al Capitanului care era in tren. (Filon Verca, revista „Carpatii”, august 1983)
  3. Capitanul ia atitudine impotriva unui ofiter care se purtase „grosolan si necivilizat cu niste evrei”. (Nistor Chioreanu, „Morminte vii”, Ed. Institutului European, 1992, pag.82)
  4. Capitanul invita la Casa Verde pe rabinul David Safran, cu care are o convorbire plina de respect reciproc. (D.Safran, „Karl Marx antisemit”, Ierusalim, 1979)
  5. Capitanul initiaza un pact de neagresiune in alegerile din 1937 intre Partidul Totul Pentru Tara, Partidul Liberal, Partidul National-Taranesc, Partidul Evreiesc si gruparea Argetoianu. (Kurt W. Treptow / Gh. Buzatu, „Procesul lui Corneliu Codreanu”, Iasi, S.C.Dosoftei, 1994)
  6. Dupa o saptamana de la instaurarea Statului National-Legionar, prin decretul nr. 43931, se suspenda decretele regimurilor anterioare (nr. 42352 si 42354) cu privire la interzicerea cultului mozaic. (Flor Strejnicu, „Miscarea Legionara si evreii”, Ed. Imago, pag.112)
  7. „S-a constatat ca s-au facut guvernului numeroase reclamatii care s-au dovedit ca au fost neadevarate”. („Cartea Neagra”, vol.I., pag.98). Este vorba de retractarea de catre Comunitatea evreiasca a unor acuze la adresa legionarilor.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by