Camera de Comert Americana in Romania (AmCham) anunta, intr-un comunicat, ca sustine initiativa Guvernului de modificare a legislatiei muncii. Prin cele aproximativ 150 de propuneri de modificare a Codului muncii inaintate Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale in perioada de consultare publica, AmCham promoveaza patru principii majore: reglementarea performantei ca principiu de baza in ceea ce priveste relatiile de munca; flexibilizarea relatiilor de munca; aplicarea contractului colectiv de munca incheiat la nivel de ramura doar partilor semnatare si abrogarea prevederilor referitoare la contractul colectiv de munca incheiat la nivel national, precum si clarificarea si simplificarea unor prevederi legale.

¬Necesitatea introducerii performantei in deciziile angajatorului este o conditie sine qua non pentru o economie competitiva. Atata timp cat performanta companiilor le decide existenta pe piata, imposibilitatea utilizarii acestui principiu in sistemul relatiilor de munca nu face decat sa conduca la disfunctii care sunt in detrimentul majoritatii salariatilor, majoritate cu un interes clar pentru performanta si capabila de performanta. Lipsa de claritate in transmiterea mesajului merituluiperformantei pune angajatorii in incapacitatea recompensarii performantei la adevarata valoare", spune Cosmin Bordea, Country HR Manager, Microsoft Romania, companie membra a AmCham Romania.

In acest context, AmCham a propus includerea performantei in ceea ce priveste angajarea si concedierea salariatilor in randul principiilor care reglementeaza relatiile de munca. Potrivit AmCham, luarea in considerare a performantei la angajare se refera la prevederea unei perioade de proba care sa permita angajatorului sa evalueze temeinic potentialul salariatului si, de asemenea, sa permita salariatului sa decida in cunostinta de cauza masura in care se potriveste angajatorului si posibilitatea sa de a fi competitiv lucrand pentru acesta. Pentru indeplinirea nevoilor angajatorului si salariatului, asa cum au fost detaliate mai sus, AmCham considera necesare urmatoarele masuri:

  • Prevederea unor perioade de proba mai lungi, atat in cazul contractelor individuale de munca incheiate pe durata nedeterminata, cat si in cazul contractelor individuale de munca incheiate pe durata determinata;
  • Posibilitatea supunerii noilor angajati unei perioade de proba, indiferent de numarul angajatilor anteriori pe acelasi post care au fost supusi perioadei de proba;
  • Posibilitatea supunerii angajatilor perioadei de proba dupa urmarea unor cursuri de formare profesionala initiala; in cazul in care salariatul este supus unor asemenea cursuri iar perioada de desfasurare a acestora coincide cu perioada de proba, aceasta nu isi poate indeplini scopul astfel cum a fost detaliat mai sus.

In plus, conform principiului performantei, in cazul in care se pune problema desfiintarii unui post de un anumit tip in conditiile in care in organigrama exista mai multe posturi de acel tip, AmCham considera ca angajatorul ar putea sa selecteze care dintre salariatii care ocupa postul de tipul in discutie este concediat prin compararea performantelor fiecarui salariat care ocupa postul si nu a situatiilor sociale ale salariatilor. Potrivit Camerei de Comert Americane, in cazul unei restructurari, angajatorul trebuie sa poata ramane cu salariatii cei mai buni din punct de vedere profesional, numai acestia, si nu colegii lor mai putin performanti, putand sa conduca la cresterea economica a angajatorului.

AmCham considera ca pastrarea doar a unor criterii de natura sociala pentru selectia salariatilor care vor fi concediati poate conduce la situatia in care salariatii cei mai buni sunt concediati, iar in lipsa acestora angajatorul nu se poate redresa, ajungand in cele din urma la desfiintare si prin urmare la concedierea si a salariatilor pastrati initial pe baza criteriilor de natura sociala. Criteriile de natura sociala pot fi folosite pentru departajarea unor salariati cu performante identice, adauga reprezentantii Camerei de Comert Americane.

"Desi la prima vedere se poate considera ca introducerea unui asemenea principiu este doar in beneficiul angajatorilor, de fapt, instaurarea acestui principiu este si in ajutorul persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca si al salariatilor dar si al statului. Prin activitatea salariatilor performanti, angajatorul va creste din punct de vedere economic si va putea crea noi locuri de munca, degrevand astfel statul de suportarea cheltuielilor aferente prestatiilor sociale acordate persoanelor fara loc de munca sau fara mijloace de intretinere. De asemenea, salariatii vor fi motivati sa atinga performante cat mai bune pentru a-si pastra locul de munca, forta de munca va castiga astfel in competitivitate, prelungindu-si perioada activa pe piata fortei de munca", arata AmCham.

AmCham Romania este una dintre cele mai importante organizatii profesionale de afaceri, cu o contributie semnifcativa ca partener al autoritatilor romane in elaborarea de legi si reglementari cu efecte asupra mediului de afaceri din Romania. AmCham Romania reprezinta peste 300 de membri ¬ companii americane, internationale si locale, cu investitii totale de peste 10 miliarde USD si aproximativ 200.000 de locuri de munca create. AmCham Romania este afiliata la Camera de Comert a SUA si membra a Consiliului European al Camerelor de Comert Americane.