Membrii uneia dintre cele doua retele de trafic de tigari destructurate de politistii argeseni tineau baxurile de tigari ascunse intr-o gradinita particulara, iar unul dintre suspectii retinuti avea peste 600.000 de lei in depozite bancare, potrivit informatiilor prezentate miercuri de anchetatori si citate de Agerpres.

Potrivit sefului Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Arges, comisarul sef Dumitru Nicolae, in timpul perchezitiilor efectuate la o gradinita particulara din Bucuresti, detinuta de doi cetateni irakieni retinuti intr-unul dintre dosare, au fost gasite cateva zeci de baxuri de tigari de contrabanda destinate pietei negre din Romania.

"Cetatenii irakieni se aprovizionau cu tigari prin diferite puncte de frontiera, de la persoane implicate in activitatea de contrabanda, le depozitau la domiciliile lor si apoi le distribuiau in diferite zone din tara. (...) Suspectii aveau mai multe afaceri, printre care si o gradinita in Bucuresti, unde s-a gasit o cantitate mare de tigari", a precizat comisarul sef Nicolae.

In cazul unui alt invinuit, anchetatorii au identificat cinci depozite bancare ce totalizau peste 600.000 de lei, precum si un depozit in valoare de 5.000 de euro, existand indicii ca banii provin din comertul ilicit cu tigari de contrabanda.

In timpul anchetei au fost folositi, pentru prima data intr-o operatiune desfasurata de IPJ Arges, investigatori sub acoperire, in scopul realizarii "unui sistem de probatiune modern", conform aceleiasi surse.

Potrivit purtatorului de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Arges, Iolanda Dragut, membrii celor doua retele foloseau un limbaj codificat cand discutau despre tigarile de contrabanda.

"Denumirile marcilor de tigari erau de regula codificate, fiind asociate cu diferiti termeni. De exemplu, 'vice' pentru Viceroy, 'Doinita' pentru Doina, 'mama-tata' pentru MT, 'aratura' pentru Plugarul, 'palme' pentru Pall Mall, 'lemne' pentru L&M", a declarat procurorul Iolanda Dragut.

Tribunalul Arges judeca, miercuri, propunerile de arestare preventiva formulate de procurori in cazul celor 35 de suspecti retinuti in urma cu o zi in doua dosare de evaziune fiscala si trafic de tigari in care au fost puse sub invinuire 71 de persoane. Intr-unul dintre dosare au fost efectuate 17 retineri, iar in celalalt 18.

Doi dintre invinuiti nu au fost gasiti in timpul descinderilor organizate la domiciliile lor, ei fiind in continuare cautati de anchetatori.

Potrivit anchetatorilor, una dintre filiere se ocupa de comercializarea ilicita a tigarilor aduse din Serbia, iar a doua de valorificarea celor provenite din Ucraina si Republica Moldova.

Printre persoanele retinute se numara doi cetateni irakieni stabiliti in Bucuresti, seful de post din comuna Denta, judetul Timis, precum si rudele unui politist din judetul Arges, potrivit purtatorului de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Arges, Iolanda Dragut.

Cei 71 de invinuiti sunt cercetati in doua dosare penale care vizeaza doua filiere de trafic si vanzare ilegala de tigari.

Mai multe perchezitii au fost efectuate marti in 77 de locatii din judetele Arges, Dolj, Olt, Timis, Dambovita, Ilfov, Arad, Giurgiu, Maramures si Suceava, precum si din municipiul Bucuresti.

Au fost ridicate peste 300.000 de pachete cu tigari de contrabanda, bijuterii, precum si importante sume in lei si valuta, echivalentul a peste o jumatate de milion de lei.

De asemenea, anchetatorii au gasit in locuintele unora dintre suspecti pistoale cu socuri electrice, arme albe, arme de foc, precum si girofaruri si sirene ce creau aparenta de autenticitate.

La actiunile coordonate de procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Arges au luat parte peste 700 de lucratori ai Inspectoratului de Politie al Judetului Arges, ai Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna, Directiei Operatiuni Speciale si Directiei de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului Special de Interventie Rapida si efective ale Jandarmeriei Romane.