Guvernul are in vedere reducerea contributiilor de asigurari sociale in a doua jumatate a anului in curs, a declarat vineri premierul Emil Boc, citat de Agerpres. Seful Executivului a adaugat insa ca reducerea CAS depinde de mersul economiei.

"In functie de evolutia economiei, guvernul are in vedere reducerea fiscalitatii cu forta de munca. Speram ca in partea a doua a anului sa putem fi in situatia sa incercam aceasta diminuare a fiscalitatii cu forta de munca. Totul depinde de mersul economiei", a afirmat premierul dupa intalnirea cu patronatele, desfasurata la Ministerul Finantelor Publice.

Agerpres precizeaza ca, la inceputul anului, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, mentiona si el posibilitatea reducerii CAS incepand cu al doilea semestru, afirmand ca si-ar dori ca situatia financiara a Romaniei la mijlocul anului in curs sa permita o reducere a contributiilor sociale, atat pentru angajator, cat si pentru angajat: "Nivelul costului fortei de munca este ridicat in Romania, dar acest lucru (reducerea contributiilor sociale - n.r.) trebuie facut impreuna cu flexibilizarea Codului Muncii. Noi trebuie sa studiem posibilitatea reducerii".

In prezent, pentru veniturile acordate angajatilor, angajatorul plateste contributii de sanatate - 5,2%, contributie de somaj - 0,5%, contributie de pensie - 20,8%, contributie la fondul de garantare a creantelor salariale - 0,25%, contributia pentru asigurari de accidente de munca si boli profesionale - 0,15-0,85%, contributia pentru concedii si indemnizatii medicale - 0,85% si retine angajatilor contributie de sanatate - 5,5%, contributie de somaj - 0,5% si contributie de pensie - 10,5%. La acestea se adauga impozitul pe venit de 16%.