Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri Hotararea privind comasarea Spitalului Clinic de Urgenta Sf. Ioan, Spitalului Clinic de Urgenta Sf. Spiridon si Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie Iasi, care vor forma o singura unitate sanitara cu paturi pentru a limita cazurile de plimbare a pacientilor intre mai multe unitati.

Comasarea va duce la o eficientizare a acordarii asistentei medicale a pacientului, mai ales dupa reorganizarea tuturor acestor sectii. "Se doreste limitarea pe cat posibil a plimbarii pacientilor intre mai multe unitati sanitare si concentrarea resurselor necesare in prima linie, intr-un singur loc, fiind inregistrate cazuri multiple in care pacientii au fost plimbati intre spitale", a afirmat ministrul Cseke, citat de Agerpres.

El a subliniat ca, la momentul actual, organizarea asistentei medicale de urgenta in judetul Iasi este deficitara, fiind impartita intre mai multe entitati cu personalitati juridice proprii si conduceri proprii, ceea ce duce la o colaborare foarte limitata in anumite situatii, in detrimentul pacientului.

De asemenea, in urma comasarii, s-a hotarat ca sectiile de Ortopedie, Chirurgie Vasculara, Chirurgie Plastica si Toxicologie de la Spitalul Sf. Ioan sa se mute la Spitalul Sf. Spiridon, urmand sa ramana in continuare in prima unitate medicala numai Clinica de Chirurgie si Sectia de Arsi.

In acest sens, in urma comasarii, se va reorganiza si sistemul de primiri urgente, care, la momentul actual, in municipiul Iasi, are un numar de trei Unitati de Primiri Urgente pentru adulti. Se urmareste astfel crearea unei singure unitati de primiri urgente adulti care va prelua tot fluxul de asistenta medicala de specialitate.

Totodata, in urma reorganizarilor din 10 functii de conducere insemnand 3 manageri, 3 directori medicali, 3 directori financiari-contabili si un director de ingrijiri vor ramane 4 functii de conducere (un manager, un director medical, un director financiar-contabil si un director de ingrijiri).