Ministerul Justitiei a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii sa se sesizeze din oficiu si sa apere "reputatia si independenta" judecatoarei Ioana Mihaela Neacsa, "in raport de declaratiile publice si atacurile verbale formulate in zilele anterioare impotriva magistratului de catre mai multe persoane publice", se arata intr-un comunicat al institutiei, remis HotNews.ro.

Ioana Mihaela Neacsa este judecatoarea care, joia trecuta, a emis mandatul de arestare preventiva pentru 29 de zile in cazul presedintelui Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu.

Ministerul Justitiei arata ca "face apel la intreg spectrul politic, in special la membrii Parlamentului Romaniei, sa manifeste retinere sau cel putin moderatie in exprimarea unor aprecieri asupra unor cazuri deduse judecatii, care nu au fost inca solutionate printr-o decizie definitiva. Criticile agresive si manifestarile publice exprimate in legatura cu, si inaintea pronuntarii unor decizii ale Justitiei, constituie implicit o presiune asupra magistratilor, care sunt datori sa reziste unor astfel de presiuni si sa judece strict in raport de piesele dosarului, prevederile legale si constiinta intima profesionala formata prin aprecierea acestora."

"Amenintarile directe sau indirecte formulate la adresa unor magistrati contravin principiului fundamental al independentei magistratilor si a puterii judecatoresti, iar pozitia oricarui Minister de Justitie nu poate fi decat aceea de respingere ferma a acestora. Independenta magistratilor este un principiu fundamental al Justitiei penale, alaturi de principiile care reglementeaza drepturile si garantiile procesuale ale invinuitilor si inculpatilor", se mai arata in comunicat.

"Ministerul Justitiei isi mentine pozitia de principiu, potrivit careia Justitia trebuie sa isi urmeze cursul impartial, fara a fi impiedicata de proceduri parlamentare sau presiuni politice, indiferent de natura acestora", incheie reprezentantii Ministerului Justitiei.

Reactia Ministerului Justitiei vine dupa ce lideri, membri si simpatizanti ai PSD au iesit in strada, luni dupa-amiaza, in mai multe orase ale tarii, pentru a protesta fata de arestarea presedintelui CJ Arges, Constantin Nicolescu, acuzat de fapte de coruptie. Protestatarii au pichetat sediile PDL din tara, au purtat pancarte si au scandat lozinci impotriva Guvernului si a presedintelui Traian Basescu.

In plus, liderii PSD au acuzat, in ultimele zile, faptul ca justitia ar fi politizata, in urma deciziei de arestare preventiva a lui Constantin Nicolescu.

Presedintele Consiliului Judetean Arges este acuzat ca a luat fonduri Phare de aproape 900.000 de euro pentru patru unitati de invatamant, in baza unor acte false potrivit carora acestea ar fi fost afectate de inundatiile din 2005 si a atribuit contractul de reabilitare unei firme a familiei.

Presedintele CJ Arges nu se afla in detentie, el fiind internat la Spitalul Floreasca din Capitala, unde a suferit o operatie pe cord. Sefului CJ Arges i s-a facut rau in seara in care justitia a decis arestarea sa preventiva, fiind transportat imediat la spital.