Grupul conservator din Parlamentul European (PPE) a cerut Frantei si Germaniei sa dea "un semnal politic puternic" Romaniei si Bulgariei in ceea ce priveste perspectivele de aderare rapida la Spatiul Schengen, relateaza AFP.

"Grupul PPE din Parlamentul European apreciaza ca este necesara trimiterea unui semnal politic puternic la adresa Bulgariei si a Romaniei", spune vicepresedintele PPE, germanul Manfred Weber, intr-o scrisoare obtinuta de AFP duminica.

Obiectivul este "sa asiguram perspectivele corecte si explicite ale unei aderari prompte, subliniind totodata ca progresele in materie de securitate sunt necesare", a continuat el.

"Grupul nostru politic crede ca este indispensabil sa oferim o perspectiva Bulgariei si Romaniei de a adera la acest cerc in viitorul apropiat", spune parlamentarul european.

"Ni se pare plauzibil ca cele doua tari sa reuseasca sa indeplineasca cerintele aderarii in cursul anului 2011, daca isi accelereaza eforturile", adauga el.

Franta si Germania s-au opus extinderii spatiului Schengen la Romania si Bulgaria, pozitie la care s-a raliat si Finlanda ulterior, in 20 ianuarie.

Scrisoarea semnata de Weber, datata 19 ianuarie, este adresata doar ministrilor francez si german de interne, Brice Hortefeux si Thomas de Maizière.

"Este vorba in primul rand sa evitam confuziile asupra sarcinilor ce trebuiesc indeplinite si asupra perspectivelor de aderare", subliniaza el, adaugand ca grupul PPE este in principiu reticent la orice extindere precipitata a spatiului Schengen.

El a subliniat insa ca nu este utila crearea impresiei potrivit careia UE stabileste noi conditii, modificand astfel un proces aflat in curs, "ca reactie la experientele negative ale trecutului".