Cei 187 de angajati ai Consiliului Judetean Iasi au aflat, vineri, ca fiecare trebuie sa restituie aproape 50.000 de lei, suma care reprezinta contravaloarea sporurilor incasate in perioada 2008-2010, relateaza Agerpres.

Decizia a fost luata in urma unui control efectuat de reprezentantii Curtii de Conturi si vizeaza retinerea drepturilor salariale incasate sub forma de indemnizatii sau spor de dispozitiv, drepturi speciale acordate pentru hrana si imbracaminte si drepturi speciale acordate cu ocazia sarbatorilor de Paste si Craciun acordate in ultimii doi ani.

"Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Constantin Simirad, ne-a anuntat in cursul acestei dimineti ca in termen de 30 de zile, trebuie sa emita o dispozitie de imputare a unor sume care variaza, in functie de gradul profesional ocupat de fiecare angajat in parte, intre 46.700 lei si 57.000, cat au de returnat sefii de servicii", a declarat purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Iasi, Sebastian Tataru.

Anuntul a starnit nemultumiri in randul angajatilor, mai ales ca acestia au obtinut aceste drepturi printr-o hotarare definitiva si irevocabila data de magistrati in 2006.

'Si in anii anteriori Curtea de Conturi a facut controale si nu a depistat nimic ilegal in acordarea acestor drepturi salariale. Acum sunt de alta parere. Consideram ca raportul este rau voitor. Avem un contract colectiv de munca si hotarari judecatoresti care ne confera aceste drepturi salariale', a explicat, la randul sau, Liviu Simiuc, liderul sindical.

Situatia este cu atat mai tensionata cu cat majoritatea angajatilor Consiliului Judetean au salarii sub 1.000 de lei, iar multi dintre ei au de achitat rate la banci sau chirii.