Echipamentele de cea mai inalta calitate utilizate pentru sistemul national SIS si SIRENE, locatia corespunzatoare si foarte bine securizata a Biroului SIRENE, precum si buna pregatire tehnica a personalului chestionat sunt doar cateva dintre aprecierile punctuale din raportul de evaluare a Romaniei in ceea ce priveste implementarea acquis-ului Schengen, au precizat sambata, pentru Agerpres, surse europene.

Potrivit acestora, grupul de evaluare Schengen a apreciat faptul ca echipamentele si sistemele utilizate pentru sistemul national SIS (N.SIS) si SIRENE sunt de cea mai inalta calitate, dar si faptul ca Sistemul de Informatii Schengen a fost bine integrat in aplicatiile cunoscute deja de autoritatile implicate.

Totodata, o alta apreciere punctuala a fost aceea ca Biroul SIRENE se afla intr-un loc corespunzator, foarte bine securizat si echipat.

Au fost apreciate si organizarea, personalul si standardele de securitate, precum si faptul ca accesul in arhiva si in locatia serverului este controlat prin scanarea retinei.

In cadrul Biroului SIRENE, Romania aplica toate recomandarile catalogului de bune practici, se mai arata in raportul oficial privind implementarea acquis-ului Schengen.

"Comitetul de evaluare a apreciat foarte buna pregatire tehnica a personalului. Personalul chestionat de echipa de evaluare, atat la nivel central, cat si la nivel local (vizite surpriza la o serie de sectii de politie), a dovedit o buna pregatire teoretica si cunoasterea procedurilor Schengen. A fost apreciata existenta de materiale de training e-learning disponibile pe intranet si disponibilitatea materialelor de documentare privind SIS", au precizat sursele citate.

Un alt aspect pozitiv regasit in raport a fost acela ca ofiterii de patrulare sunt dotati cu mai multe tipuri de terminale mobile (TETRA, PDA) care permit interogarea sistemului SIS.

De asemenea, grupul de evaluare a fost impresionat de excelenta cunoastere de catre ofiteri a modului de operare cu terminalele TETRA.

Raportul grupului de evaluare, prezentat vineri la Bruxelles, a fost unul apreciativ la adresa Romaniei, acesta mentionand ca implementarea sistemelor SIS si SIRENE de catre tara noastra este facuta in conformitate cu acquis-ul Schengen, au mentionat sursele citate.