Casa de Pensii a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) care are sarcina de a recalcula pensiile fostilor angajati ai institutiei proceseaza in jur de doua pensii pe zi, in contextul in care doar 50 de angajati se ocupa de aceste documente, relateaza Mediafax.

Consilierul ministrului Administratiei si Internelor, Nicolae Chesnoiu, a declarat, vineri, ca avand in vedere complexitatea procesului de recalculare a unei pensii si numarul mic de angajati pe care Casa de Pensii a MAI il are la dispozitie momentan, nu este posibila procesarea unui numar mai mare de pensii recalculate.

El a adaugat ca, totusi, incepand de saptamana viitoare, numarul angajatilor va fi suplimentat cu aproximativ 150.

Totodata, Chesnoiu a spus ca pana in 22 noiembrie doar in jur de 1.000 de pensionari din MAI si-au depus adeverintele necesare recalcularii pensiilor in functie de venitul pe care l-au avut. Alti 7.000 de pensionari care au avut adeverintele la dispozitie ar fi "stat cu ele acasa" si nu le-au depus la timp, astfel ca pensiile lor au fost recalculate pe baza salariului mediu brut pe economie.

Pana in momentul de fata, aproximativ 14.000 de dosare au fost procesate la Casa de Pensii a MAI, din aproape 70.000 de pensii ce trebuie recalculate, a precizat Chesnoiu.

Consilierul MAI a mai spus ca persoanele care au venit in minister in urma numirilor politice, care au stat doi-trei ani sau chiar mai putin si apoi au iesit la pensie sunt printre cele dezavantajate de recalculari, nu angajatii care au muncit 30 de ani si au inaintat treptat in grade.

Chesnoiu a precizat ca peste 80% dintre pensiile fostilor angajati MAI erau de sub 3.000 de lei si ca, dupa recalculare, acestea au crescut macar cu 100 - 200 de lei.

In ceea ce priveste vechimea in munca, Chesnoiu a spus ca, intr-adevar, unii angajati din Jandarmerie nu si-au regasit in documente anii corecti de munca. El a spus ca ministerul intentioneaza sa faca o interventie la Ministerul Finantelor, pentru a obtine "o echivalare" pentru acesti oameni.

Pensionarii din MAI au depus, vineri, o plangere penala la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie impotriva ministrilor Apararii si de Interne, Gabriel Oprea si Traian Igas, precum si impotriva directorului SRI, George Maior, acuzandu-i de abuz in seviciu contra intereselor persoanei.