Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani aflati in Tunisia sa manifeste atentie sporita cand se deplaseaza in locurile publice si sa evite prezenta in zone unde au loc manifestatiile de protest.

In ultima perioada, in Tunisia au avut loc ample miscari stradale de protest, epicentrul acestora fiind orasul Sidi Bouzid (cca 280 km sud de Tunis). Ulterior, manifestatiile s-au extins si la guvernoratele limitrofe Kairouan, Sfax si Sousse (situate in centrul tarii), precum si la guvernoratul Mednin (sudul litoralului tunisian), ajungand pana la Tunis. In urma masurilor adoptate de autoritati au fost operate arestari in randurile demonstrantilor si s-au inregistrat victime.

MAE recomanda, de asemenea, ca deplasarile in interes turistic in Tunisia sa fie facute in grupuri organizate, evitandu-se pe cat posibil zona de la granita cu Algeria si zonele desertice fara a fi insotiti.

Situatia din Tunisia devine tot mai grava, dupa ce protestele antiguvernamentale din ultimele zile s-au extins la nivelul capitalei, in ciuda interdictiilor impuse de presedintele tarii.

Este pentru prima data cand protestele violente ajung in capitala Tunis, dupa ce s-au desfasurat doar in mai multe orase din restul tarii, in ultimele zile. Datele oficiale arata ca 23 de oameni au fost ucisi, dar se pare ca numarul real e mult mai mare si trece de 50 de morti. In acest moment, exista temeri ca protestele antiguvernamentale pot arunca tara in haos si provoca o baie de sange.

Presedintele tarii Ben Ali care conduce tara intr-un mod nedemocratic inca din 1987, incearca sa calmeze tensiunile si l-a demis pe ministrul de Interne.