Suprimarea Mecanismului de Cooperare si Verificare nu poate fi facuta unilateral de catre Romania. Decizia apartine Comisiei Europene, spune purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray, pentru RFI. Reamintim ca ministrul roman de Externe a avertizat ca Romania ar putea denunta unilateral MCV, in cazul in care este folosit in alte domenii si devine un handicap.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray a declarat marti, 4 ianuarie, ca "in mod procedural, suprimarea Mecanismului de Cooperare si Verificare ar fi bazata pe o decizie a Comisiei Europene, dupa ce vor fi implinite cele patru jaloane ale reformei justitiei care sunt corelate". Acest lucru, spune Mark Gray, "se va face prin continuarea angajamentului politic pentru reforma si prin cooperare sporita intre autoritatile romane si Comisie. Este insa decizia Comisiei", explica purtatorul de cuvant.

Intr-un interviu pentru ziarul Adevarul, ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi spunea ca Romania poate conditiona aderarea Croatiei la Uniunea Europeana si poate denunta unilateral Mecanismul de Cooperare si Verificare, in cazul in care este folosit in alte domenii si devine un handicap.

Daca Mecanismul de Cooperare si Verificare va fi folosit nu atat ca mijloc de cooperare, ci mai curand ca pretext de presiune in alte domenii, Romania nu are de ce sa-l mai mentina, spune seful diplomatiei romane.