"Am ajuns la un moment in viata cand mi-am zis ca acum sunt pregatita sa am un copil. Am muncit tocmai pentru a avea un salariu decent, sa primesc o indemnizatie decenta ca sa ii pot oferi o viata normala", ne-a declarat una dintre cele cateva zeci de mamici care au protestat miercuri in fata sediului Guvernului, cerand Executivului sa renunte la decizia de reducere a perioadei de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului. Tinerele au venit in Piata Victoriei fie impreuna cu copiii, fie cu carucioarele goale. HotNews.ro a vorbit cu o parte din mamicile prezente la protest si le-a intrebat daca ar fi de acord ca plafonul minim de 600 sa fie abandonat, iar indemnizatia sa fie calculata doar ca 85% din venit.

Protestul mamicilorFoto: Hotnews

"Am ajuns la un moment in viata cand mi-am zis ca acum sunt pregatita sa am un copil. Am muncit tocmai pentru a avea un salariu decent, sa primesc o indemnizatie decenta ca sa ii pot oferi o viata normala. In momentul cand am decis sa am un copil am stiut ca in viata mea va veni o perioada de recesiune, o perioada in care toate cheltuielile vor fi taiate. O perioada dificila pe care eu si sotul meu am acceptat-o, insa acum, cu ce vor sa faca ei (n.r. - Guvernul), nu cred ca ne vom mai putea descurca", ne-a declarat Ioana, una dintre mamicile prezente la protest.

Manifestarea mamicilor a fost una timida si nu a avut amploarea protestelor din toamna care a trecut. Mamele au expus cateva bannere pe care arau scrise "Luati bani de la spagari, nu de la copii sugari", "Romania nu se naste, Romania moare" si "S.O.S. Salvati viitorul Romaniei!", In plus, cateva din tinerele prezente in Piata Victoriei, tinandu-si bebelusii in brate, au scandat timid "Boc, Boc, nu uita, Noi iti platim pensia!", "Vreau doi ani cu mami!"; "N-avem crese, n-avem bone!" sau "La un an sunt prea mic, Inca eu mai sug laptic!".

Datele disponibile in martie 2010 indica faptul ca, din aproximativ 200.000 de persoane aflate in plata indemnizatiei pentru mame, doar 20% primeau mai mult de 600 de lei pe luna, cat reprezinta plafonul minim. Platile totale se ridica lunar la aproximativ 190 milioane RON, adica ceva mai mult de 40 de milioane de euro. O analiza privind indemnizatia pentru mame puteti citi aici. De la 1 iulie 2010, cuantumul indemnizatiei de maternitate a fost redus cu 15%.

HotNews.ro a intrebat cateva dintre mamele prezente la protest daca ar fi de acord ca plafonul minim de 600 de lei sa fie abandonat, iar indemnizatia sa fie calculata doar ca un procent din venit. Iata cateva dintre raspunsuri:

  • "Sunt sigura ca se dau multi bani per total de la buget pentru plata indemnizatiilor, insa chiar si asa nu sunt suficienti. Cred ca daca s-ar renunta la plafonul minim ar avea de castigat doar mamele care au un salariu decent, peste 1.500 de lei sa zicem. Multe femei, mai ales din zonele mai sarace, de la sate, nu cred ca vor mai decide sa faca copii daca nu vor primi acei 600 de lei".
  • "Vrem sa nu ne mai tina intr-o stare de nesiguranta. Cine stie cu ce idei mai pot veni? Poate cu vreun plafon maxim de 1.000-1.500 de lei. Eu am facut un copil destul de tarziu pentru a avea un salariu decent. Nu am cu cine sa las copilul, nu sunt locuri in cresa, bani sa-mi iau o bona nu am... Noi din ce sa mai taiem? Din banii de lapte? (...) Mie mi-a convenit acesti 85%, cat a fost 5-600 de lei nu mi-am permis nimic".
  • "Este foarte adevarat ca este foarte greu sa cresti un copil si orice mama are nevoie de acesti bani. Sunt si multe mamici de o alta conditie care fac copii pe banda rulanta, pe care nu-i educa si nu-i intretin cum trebuie, numai sa beneficieze de acea indemnizatie minima".
  • As fi de acord ca indemnizatia sa se acorde pe baza contributivitatii, in functie de cat ai contribuit. Nu mi se pare normal, si nu o zic din rautate, sa primeasca absolut toti parintii din tara asta chiar daca contribuie sau nu. Poate ar trebui sa primeasca un ajutor din partea statului, dar din alte fonduri".
  • "Asa ar trebui, asa ar trebui sa fie si normal. Noi platim impozite la 100% din salariu..."
  • "Cat a fost 600 de lei a fost groaznic. Am fost foarte multumita cand s-a ajuns la 85%. Nu as fi de acord sa se renunte la plafonul minim pentru ca sunt mamici care castiga sub 600 de lei. Mi se pare firesc sa fie sprijinite si ele. Desi 600 de lei pentru cineva care a platit contributii si va mai palti dupa ce se va intoarce e o suma prea mica".

Perioada de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului va fi redusa, din 2011, de la doi ani la un an pentru viitoarele mame, fara sa fie afectata valoarea indemnizatiei, modificari care nu vor fi aplicate si beneficiarilor actuali, a anuntat, luni seara, premierul Emil Boc. Limita minima a indemnizatiei va ramane astfel, in ambele cazuri, la 600 lei, iar limita maxima la 3.400 lei.

Viitoarele mame vor putea sta si in al doilea an in concediu de crestere a copilului, dar fara plata si vor beneficia de o prima lunara de 500 de lei daca se intorc la munca oricand in perioada celui de-al doilea an in care pot opta pentru acest concediu neplatit.

Mamele aflate deja in concediu vor beneficia de actuala indemnizatie, aflata in plata, pentru perioada de doi ani. Potrivit premierului, in prezent se afla in plata 198.000 indemnizatii de crestere a copilului.