Plenul Senatului va dezbate in sedinta de luni proiectul legii educatiei nationale si raportul de admitere cu amendamente intocmit de senatorii PSD si PNL din Comisia pentru invatamant, contestat insa de presedintele acesteia, Mihail Hardau (PDL), de grupul parlamentar pe care acesta il reprezinta, precum si de UDMR, scrie Agerpres.

Liderul grupului parlamentar al PDL, Cristian Radulescu, a anuntat ca luni intentioneaza sa solicite plenului Senatului retrimiterea proiectului la comisia de specialitate, intrucat raportul acesteia este "neregulamentar", nefiind semnat de presedintele comisiei.

El a subliniat ca aceasta solicitare a fost inaintata si martea trecuta Biroului Permanent, insa a fost respinsa, opozitia avand majoritate in forul de conducere al Senatului.

"S-a refuzat prin votul majoritatii din Biroul Permanent (reprezentantii opozitiei - n.r.). Vom relua aceasta disputa procedurala si vom cere in plen retrimiterea la comisie, pentru ca aceasta sa lucreze efectiv si serios la aceasta lege pe care o consideram importanta", a afirmat Radulescu.

De asemenea, presedintele Comisiei pentru invatamant din Senat, Mihail Hardau, a spus ca refuza sa participe "la promovarea unei actiuni politice care altereaza principiile fundamentale ale legii educatiei nationale".

Si liderul grupului parlamentar al UDMR din Senat, Andras Fekete, a anuntat ca Uniunea Democrata Maghiara din Romania va face tot posibilul ca raportul privind legea educatiei sa fie respins de plen.

"Majoritatea a decis ca raportul e regulamentar. Noi sustinem in continuare ca nu este. Ma indoiesc ca, intr-o singura zi de plen, vom reusi sa finalizam legea, care are sute de pagini, sute de amendamente respinse si admise. Noi ne vom lupta insa in plen, vom face tot ce ne sta in putinta ca acest raport sa fie respins", a afirmat Fekete.

Mai mult, presedintele UDMR, Marko Bela, a sustinut ca Mircea Geoana trebuie sa fie demis din functia de presedinte al Senatului, fiindca a aprobat convocarea Comisiei pentru invatamant din Senat, fara acordul presedintelui acesteia si fara cel al Biroului Permanent, pentru zilele de weekend, incalcand astfel Regulamentul Senatului.

Pe de alta parte, insa, Mircea Geoana considera ca raportul comisiei a fost depus regulamentar la Biroul Permanent al Senatului. "Nu ma intereseaza si nu ma emotioneaza niciun fel de santaj cu privire la indepartarea mea de la conducerea Senatului. Am o functie in statul roman, sesizarea Curtii Constitutionale de catre presedintele Senatului este prevazuta in Constitutie fara nicio ingradire si fara niciun fel de obligatie de a da socoteala cuiva cu privire la gesturile mele", a afirmat Geoana.

El a sustinut ca, in cazul in care Guvernul va continua procedura asumarii, legea adoptata in acest fel va fi neconstitutionala si intentioneaza sa se adreseze din nou Curtii Constitutionale.