In ultimele ore a nins in mai multe zone din Transilvania, Moldova si la munte, insa stratul de zapada depus nu a fost foarte mare, a declarat, pentru HotNews.ro, Alina Serban, meteorolog de serviciu la Administratia Nationala de Meteorologie. Subinspectorul Laurentiu Dicu, de la Centrul Infotrafic, a declarat, pentru Mediafax, ca la aceasta ora ninge in judetele Prahova, Gorj, Valcea, Hunedoara, Arad, Alba, Bihor, Cluj, Brasov, Sibiu, Mures si Harghita, insa nu sunt mari probleme cu traficul rutier, stratul de zapada depus atingand maximum trei centimetri. Totusi,circulatia a fost ingreunata in cursul diminetii si s-a intervenit cu utilaje de deszapezire pe mai multe drumuri nationale.

Potrivit reprezentantilor ANM, ninsorile incep sa se retraga, iar in urmatoarele ore temperaturile vor creste, iar precipitatiile vor incepe sa se reduca. Doar in urmatoarele 2 ore este posibil sa mai ninga in zonele deja afectate, spun meteorologii, care se asteapta, insa, la ninsori si in urmatoarele zile.

Politistii rutieri sunt in trafic si verifica, pe drumurile din judetele afectate de ninsoare, dar si pe cele de legatura cu acestea, daca masinile mai mari de 3,5 tone sunt echipate cu lanturi, astfel incat sa nu apara probleme de blocaj in trafic, a mai spus Laurentiu Dicu. El a precizat ca, potrivit prognozei meteorologilor, temperaturile continua sa scada in zilele urmatoare si va ninge in mai multe judete, de aceea soferii care pleaca la drum trebuie sa isi echipeze masinile corespunzator si sa circule cu prudenta.

Recomandarile politistilor rutieri pentru circulatia in conditii de iarna:

  • adaptati permanent viteza la conditiile de drum (ceata, carosabil acoperit cu zapada, gheata sau polei);
  • determinati toti ocupantii autovehiculului pe care il conduceti sa-si cupleze centura de siguranta;
  • asigurati buna functionare a sistemelor de iluminare-semnalizare si climatizare-dezaburire;
  • nu bruscati comenzile autovehiculului;
  • folosisi luminile de intalnire si pe timpul zilei;
  • mariti distanta de siguranta in mers, intre autovehicule;
  • folositi cu precadere frana de motor;
  • pietonii sunt sfatuiti sa traverseze doar prin locurile marcate sau semnalizate si numai dupa ce sunt siguri ca soferii le acorda prioritate de trecere.

Vezi mai jos unde se circula cu dificultate din cauza zapezii:

  • Trafic rutier blocat jumatate de ora pe DN 71 Targoviste - Sinaia

Traficul rutier pe DN 71 Targoviste - Sinaia a fost blocat aproximativ o jumatate de ora, vineri dimineata, in zona Cotei 1000 a Varfului Paduchiosu, din cauza zapezii care s-a asternut pe carosabil in strat de aproximativ patru centimetri, drumarii intervenind cu utilajele de deszapezire. Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Dambovita, agent Raluca Trandafir, in urma apelului primit de la un sofer care a sunat la Serviciul Unic de Urgenta 112 reclamand ca zapada a creat dificultati de deplasare, la fata locului s-au deplasat trei utilaje de deszapezire care au intervenit pentru indepartarea zapezii de pe carosabil.

"A fost un strat de zapada de aproximativ patru centimetri pe sosea, iar drumarii au intervenit cu rapiditate, astfel ca traficul rutier s-a reluat dupa aproximativ o jumatate de ora. Au fost trei utilaje care au actionat, nu au fost probleme deosebite, iar acum nu mai este zapada pe carosabil" a declarat agentul Raluca Trandafir.

La ora transmiterii acestei stiri, traficul rutier pe DN 71 Targoviste - Sinaia, in zona Cotei 1000 a Varfului Paduchiosu, a revenit la normal, iar in zona ninsoarea a incetat.

  • Harghita - se circula cu dificultate pe mai multe drumuri nationale

Toate drumurile nationale din judetul Harghita sunt acoperite de zapada, iar pe anumite artere circulatia se desfasoara ingreunat din cauza ninsorilor, utilajele de deszapezire actionand pentru curatarea carosabilului.

Seful Sectiei Drumuri Nationale Harghita, Catalin Romanescu, a declarat, vineri, pentru Mediafax, ca intreaga retea de drumuri nationale din judet este acoperita cu zapada de 1-3 centimetri pe carosabil.

Potrivit sursei citate, utilajele de deszapezire actioneaza pentru curatarea drumurilor si imprastie material antiderapant.

In cursul diminetii de vineri, s-au inregistrat probleme pe DN 12 A, in zona Homorod, unde un TIR neechipat corespunzator a ramas blocat in panta, circulatia desfasurandu-se cu dificultate pana la tractarea acestuia. O situatie similara s-a inregistrat si pe drumul care urca spre statiunea Harghita Bai.

  • Circulatie ingreunata si in Bistrita -Nasaud

Circulatia este ingreunata de ninsoare pe majoritatea drumurilor din judetul Bistrita-Nasaud, unde se intervine cu 26 de utilaje pentru indepartarea zapezii.

Inginerul sef al Sectiei Bistrita a Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Cluj, Grigore Vlad, a declarat, vineri, ca cel mai mult a nins in Pasul Tihuta, unde drumarii au fost obligati sa imprastie pe sosea 40 de tone de materiale antiderapante incepand cu ora 5.00, cand a inceput sa ninga si continua sa actioneze cu toate utilajele din dotare.

In jurul orei 8.00, a inceput sa ninga si la Beclean, astfel incat si pe DN 17, in zona acestui oras, a fost nevoie sa iasa toate utilajele, dar si la Teaca, pe DN 15 A, unde, de asemenea, s-a actionat cu material antiderapant: "Nu sunt probleme de circulatie. Eu spun ca se circula acceptabil in conditii de iarna", a declarat Grigore Vlad.

Potrivit Sistemului de Gospodarire a Apelor Bistrita-Nasaud, cel mai consistent strat de zapada s-a depus la Piatra Fantanele, in Pasul Tihuta, de doi centimetri, mercurul termometrelor indicand minus 6 grade Celsius. In restul zonelor, zapada masoara sub un centimetru.

  • Risc de avalanse in Fagaras

In schimb, grosimea stratului de zapada depaseste, vineri, o jumatate de metru in zona Cota 2.000 - Balea Lac din Masivul Fagaras, ca urmare a ninsorilor cazute in ultimele doua zile existand riscul producerii unor avalanse de dimensiuni mici si chiar medii, anunta Agerpres. Potrivit sefului Serviciului Public Salvamont Arges, Ion Sanduloiu, stratul continuu de zapada incepe, in general, la altitudinea de 1.500 de metri, unde masoara cinci-sapte centimetri grosime, in zona Cota 2.000 - Balea Lac, ajungand pana la 61 de centimetri.

'Zapada este viscolita pe versanti, ducand la acumulari pe valcele si in zonele de convexitate a pantelor, ceea ce poate produce declansari spontane de curgeri de zapada de dimensiuni mici, iar pe alocuri chiar medii', a avertizat Sanduloiu.

In aceste conditii, echipamentul de iarna, format din coltari, piolet si aparatura de cautare in avalansa, devine obligatoriu pentru parcurgerea traseelor turistice montane situate la altitudini mai mari de 1.500 de metri, in masivele muntoase Fagaras, Piatra Craiului, Iezer-Papusa si Leaota. Echipamentul nu este inca necesar la altitudini sub 1.500 de metri, in zonele impadurite si in masivul Ghitu.

Turistii aflati in dificultate trebuie sa sune la Dispeceratul National Salvamont, folosind sintagma 0salvamont prin apasarea tastelor corespunzatoare literei, un dispecer urmand sa redirectioneze apelul catre formatia Salvamont pe raza careia se afla persoanele care au nevoie de ajutor. De asemenea, la acest numar pot fi cerute si informatii privind starea traseelor turistice.