Guvernul a aprobat, prin ordonanta de urgenta, in sedinta de luni dimineata, a doua rectificare bugetara din acest an, a anuntat premierul Emil Boc, explicand ca aceasta vizeaza "asigurarea resurselor financiare pana la sfarsitul anului".

Executivul a alocat mai multi bani pentru asigurarea platii pensiilor si altor drepturi sociale - alocatii, indemnizatii pentru cresterea copiilor (987,3 milioane de lei alocate Ministerului Muncii), fonduri necesare Ministerului Agriculturii pentru derularea proiectelor europene, 256 de milioane de lei - subventie pentru fondul de sanatate si o redistribuire a banilor catre Primarii, pentru a se asigura plata drepturilor sociale pentru persoanele cu handicap, potrivit lui Emil Boc.

Primul ministru a mai adaugat ca Guvernul a aprobat, prin ordonanta de urgenta, si "derularea unor proiecte importante pentru dezvoltarea infrastructurii", precum modernizarea si asfaltarea a 10.000 de km de drum judetean. In plus, a mai spus primul ministru, 1.500 de localitati vor fi modernizate - apa si canalizare.

Cine primeste mai multi bani in urma rectificarii bugetare (potrivit Mediafax):

- Ministerul Muncii - cele mai mari fonduri, în cuantum de 987,3 milioane de lei, reprezentând în principal transferuri pentru echilibrarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi fonduri pentru plata drepturilor de asistenţă socială.

- Ministerul Agriculturii - 502 milioane de lei, pentru derularea proiectelor din fonduri externe nerambursabile postaderare.

- Ministerul Sanatatii (256,8 milioane lei, reprezentand transferuri pentru echilibrarea bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate).

- Ministerul Administratiei si Internelor (52,6 milioane lei pentru achitarea obligatiilor restante ale centralelor electrice de termoficare).

- Ministerul Culturii (25 milioane lei pentru achizitii imobil pentru institutii culturale).

- Ministerul Mediului (11,8 milioane lei pentru plata materialelor folosite la prevenirea inundatiilor si ingheturilor, precum si pentru obligatiile rezultate din aderarea Romaniei la Conventia privind crearea unei Organizatii Europene pentru Exploatarea Satelitilor Meteorologici).

- Ministerul Transporturilor (5,9 milioane lei pentru asigurarea de catre CNADNR a conditiilor de desfasurare a traficului rutier in conditii de siguranta).

Diminuari ale bugetelor vor fi operate la:

- Ministerul Economiei (-75,3 milioane lei)

- Ministerul Finantelor (-58,1 milioane lei)

- Secretariatul General al Guvernului (-50,6 milioane lei), Ministerul Educatiei (-40 milioane lei)

- Ministerul Comunicatiilor (-27,4 milioane lei), Ministerul Afacerilor Externe (-12,1 milioane lei)

- Ministerul Public (-12,1 milioane lei)

- Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (-10,3 milioane lei)

- Inalta Curte de Casatie si Justitie (-5,5 milioane lei)

- Autoritatea Sanitar-Veterinara (-4,6 milioane lei)

- Curtea de Conturi (-3,5 milioane lei)

- Consiliul Concurentei (-2,3 milioane lei)

- Serviciul de Telecomunicatii Speciale (-2,1 milioane lei)

- Academia Oamenilor de Stiinta (-1,8 milioane lei)

- Institutul Cultural Roman (-1,5 milioane lei)

- Ministerul Justitiei (-1,3 milioane lei)

- Ministerul Finantelor, la capitolul "Actiuni Generale" (-326,5 milioane lei)

Sumele defalcate din TVA pentru finantarea cheltuielilor de la nivel local cu salariile si sporurile in institutiile de invatamant preuniversitar de stat vor fi diminuate, taieri de cheltuieli urmand sa fie efectuate si din bugetul de finantare a ajutorului social.

Surse guvernamentale au declarat pentru Mediafax ca Executivul va suplimenta fondul de rezerva bugetara cu 1,6 miliarde lei (370 milioane euro), la rectificarea programata pentru aceasta luna, astfel ca va avea la dispozitie 1,7 miliarde lei de cheltuit in decembrie, inclusiv pentru plata arieratelor.

Prima rectificare bugetara din 2010 a fost efectuata in luna august.