Premierul Emil Boc a comentat vineri decizia unei instante valcene impotriva reducerii salariilor bugetarilor, intrebandu-i pe jurnalisti daca si patronii lor au incalcat drepturile omului prin taierile salariale aplicate in mediul privat, transmite Agerpres. Magistratii Tribunalului Valcea au decis ca diminuarea salariala nu este legala si au obligat primaria unei comune, chemata in judecata de angajati, sa le plateasca acestora cei 25%.

"Cand patronii dumneavoastra au fost obligati sa va taie salariile au incalcat drepturile omului?", a declarat Boc.

"Eu va spun in felul urmator: decizia Curtii Constitutionale referitoare la legea cu privire la diminuarea salariilor a fost de constitutionalitate. Cu alte cuvinte, o decizie judecatoreasca a unei instante nu poate opri aplicarea legii, iar acea decizie este, evident, atacata la instantele superioare, ea nefiind definitiva. Practic, cuvantul aici l-a avut Curtea Constitutionala, care a spus ca aceasta lege este constitutionala", a explicat Emil Boc.

In data de 14 octombrie 2010, Tribunalului Valcea, Sectia civila, Litigii de Munca s-a pronuntat intr-un proces intentat de sase angajati ai comunei Voineasa, care au solicitat plata integrala a veniturilor, adica plata diminuarii salariale cu 25%. Magistratii valceni au decis ca diminuarea salariala nu este justificata si au obligat primaria sa plateasca banii aferenti lunilor in care bugetarii au primit diminuat. "Obliga pe parata la plata diferentelor salariale cuvenite potrivit contractului individual de munca, dintre sumele incasate cu acest titlu si sumele stabilite prin respectivele contracte, aferente lunilor iulie - august - septembrie 2010, sume actualizate cu indicele de inflatie pana la data platii efective. Sentinta este definitiva si executorie".

"Cei sase functionari publici, persoane contractuale, au castigat in lupta cu statul. Adica reducerea cu 25% a salariului a fost declarata ilegala, iar oamenii trebuie sa primeasca salariul intreg pe lunile iulie, august, septembrie, actualizat cu indicele de inflatie. Judecatorii au constatat ca reducerea contravine Conventiei Europene a Drepturilor Omului si jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului', a precizat Mariana Varga, purtatorul de cuvant al Tribunalului Valcea.