Guvernul a discutat, in sedinta de miercuri, un proiect de memorandum pentru demararea de proiecte europene privind incluziunea sociala a romilor, au declarat, pentru Agerpres, surse guvernamentale. Conform surselor citate, memorandumul ar urma sa implice mai multe ministere, printre care Ministerul Muncii, Ministerul Educatiei, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, precum si Agentia Nationala pentru Romi.

"Este un memorandum care implica sapte ministere pentru desfasurarea de proiecte din fonduri europene privind incluziunea sociala a romilor", au mentionat sursele citate. Potrivit acestora, initiativa memorandumului a fost determinata de reactiile unor state europene fata de cetatenii romani de etnie roma, culminand cu expulzarea a sute de romi din Franta.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, declara, in octombrie, dupa o intrevedere cu omologul sau francez, Michele Alliot-Marie, si cu Gilles Briatta, consilierul pentru Europa al premierului Frantei, sef al Secretariatului General pentru Afaceri Europene (SGAE), ca Romania trebuie sa priveasca foarte atent la dezvoltarea in mediile europene a subiectului privind posibila conexare a Mecanismului de Cooperare si Verificare cu problema aderarii la spatiul Schengen.

"Romania trebuie sa ia foarte in serios suspiciunile si rezervele care au inceput sa se manifeste, inclusiv in spatiul francez si sa abordeze cu argumente si foarte decisa aceasta discutie cat mai repede cu putinta. Cred ca trebuie sa fim foarte realisti in acest demers, sa nu abordam o gandire bazata pe principiul rezolvarii de la sine a problemelor si a semnelor de intrebare si, in acelasi timp, sa tragem concluzia necesara din aceste discutii care s-au generat in ultimele saptamani si luni legate de conexarea celor doua programe", afirma Predoiu la Paris.

Tot atunci, Catalin Predoiu atragea atentia ca Romania trebuie sa demareze politici europene privind romii.

"Romania a luat si va continua sa ia masuri de insertie sociala, dar este important sa se ia aceste masuri in toate tarile membre ale UE unde exista problema pentru ca, altminteri, vom avea masuri de insertie sociala intr-o tara si romi in alta tara. Deci trebuie sa abordam coerent aceasta problema", spunea ministrul Catalin Predoiu, in luna octombrie.