Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) redeschide, miercuri, dezbaterile asupra cererii formulate de presedintele Senatului, Mircea Geoana, privind solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre Parlament si Guvern declansat prin oprirea din procedura legislativa a proiectului Legii Educatiei Nationale si angajarea raspunderii de catre Executiv pe acest act normativ, scrie Agerpres.

In 27 octombrie, CCR a decis sa redeschida dezbaterile si sa acorde un nou termen pe 3 noiembrie cu citarea partilor implicate in conflict.

La termenul de atunci, au fost prezenti la CCR presedintele Senatului, Mircea Geoana, care a sesizat Curtea in acest caz, si Cynthia Curt, consilier de stat pe probleme juridice al premierului.

Potrivit legii de functionare a CCR, daca in cursul deliberarii se constata necesitatea lamuririi suplimentare a unor aspecte, presedintele Curtii poate dispune redeschiderea dezbaterilor, luand masurile procesuale necesare.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, declara, in urma cu doua saptamani, ca este convins ca sesizarea va fi solutionata de judecatorii Curtii Constitutionale inainte ca Executivul sa-si angajeze raspunderea pe proiectul de lege.

"Nu e nevoie de sesiune extraordinara, sunt convins ca judecatorii Curtii se vor apleca cu celeritate asupra acestei cereri. Daca vor decide ca dreptatea este de partea noastra, a parlamentarilor, atunci procedura se va suspenda, daca vor decide in altfel atunci procedura este cea stabilita", a aratat presedintele Senatului.

Acesta a reamintit decizia CCR din noiembrie 2009, care prevede ca dreptul Guvernului de a-si angaja raspunderea pe un text de lege este un drept universal.

"Nu-si poate angaja raspunderea Guvernul Romaniei pe orice text in orice conditii. Si, in speta, pe Legea Educatiei Curtea s-a pronuntat deja ca nu exista temei ca aceasta sa fie dezbatuta si adoptata prin angajarea raspunderii in conditiile in care exista o majoritate in Parlament", a explicat atunci Mircea Geoana.

El este de parere ca angajarea raspunderii pe Legea Educatiei reprezinta o incalcarea a Constitutiei.

Guvernul a decis, pe 12 octombrie, asumarea raspunderii in Parlament pe Legea Educatiei.