"Televiziunea detine un monopol de facto asupra modelarii creierelor unei parti foarte importante a populatiei. Imaginea ne poate face sa vedem si sa credem in existenta a ceea ce ne arata. Televiziunea care se pretinde un instrument de inregistrare si redare a realitatii se transforma intr-un instrument de creare a ei. Astfel, televiziunea poate, paradoxal, sa ascunda aratand altceva decat ceea ce ar trebui sa arate daca ar fi cu adevarat preocupata de ceea ce pretinde ca face: adica sa informeze"(Pierre Bourdieu).

Manifestatia care coincide cu ziua votarii motiunii de cenzura depusa contra guvernului Boc este catalogata de unii ca fiind "cel mai mare protest din ultimul deceniu", iar de ceilalti ca "motiunea din strada". Vor reusi televiziunile din Romania sa oglindeasca corect realitatea din strada sau vor incerca sa creeze o noua realitate?

Urmareste o cronica TV realizata LIVETEXT de Vlad Mixich

  • ora 16.45 - Unul dintre protestatari lesina (din cauza "stresului", declara o colega a lui) si este evacuat din multime de catre jandarmi si dus catre o ambulanta. Realitatea TV filmeaza intregul "proces" in timp ce mentine pe ecran titlul mare: "Noi violente la miting". Imbrancelile repetate ale unora dintre protestatari sunt utile doar audientelor televiziunilor de stiri.
  • ora 16.15 - Foarte utile imaginile din elicopter, luate de cameramanul Realitatea TV, care arata o Piata a Constitutiei goala pe jumatate. "Opozitia clatina fotoliul lui Boc" si "Azi se decide soarta lui Boc" sunt titlurile alese de televiziunile de stiri. Focusul transmisiunilor televizate se muta incet din strada pe holurile Parlamentului, acolo unde se decide cu adevarat rezultatul jocului puterii.
  • ora 15.55 - La TVR 1 un reporter intervine pe un ton agitat, vorbind despre o Piata a Constitutiei mai plina decat la concertul AC/DC si despre o neidentificata "cioara" adusa de participanti in fata jandarmilor. In acelasi timp, imaginile transmise de TVR 1 din Piata Constitutiei arata ca numarul participantilor la protest s-a subtiat. Singurul invitat in studioul TVR 1 este Andreea Pora.  
  • ora 15.45 - Reporterul Antena 3 anunta ca in ultima jumatate de ora oamenii au inceput sa plece in numar mare din fata Parlamentului si chiar jandarmii si-au mai subtiat randurile.
  • ora 15.30 - "Vreau sa mai traiesc ca sa vad Romania scapata de acest blestem", i-a scris batranul bard comunist Adrian Paunescu, internat in spital, lui Victor Ponta care il citeaza de la tribuna Parlamentului Romaniei. Desi imbrancelile au incetat, pe ecranul Realitatea TV continua sa fie afisat majusculat "Violente la miting", in timp ce in partea superioara a ecranului, cu litere mai mici, a fost titrat "RTV condamna actele de violenta".
  • ora 15.10 - Un dialog foarte interesant intre un reporter Realitatea TV si un participant la protest are drept subiect imbrancelile aparute in Piata Constitutiei.  Reporterul intreaba daca protestatarul nu se simte intimidat de aparitia jandarmilor, daca nu considera ca astfel i se ingradeste libertatea. Raspunsul: "Nu. Si ei sunt ca noi si trebuie sa-si faca datoria".
  • ora 15.05 - Rutina instalata de discursurile politicianiste este intrerupta de transmisia imaginilor in care se vede un grup de 10-15 manifestanti incercand sa forteze cordonul de jandarmi. Comentariul  reporterului din teren al Realitatii TV este: "nu am mai vazut atatia jandarmi de la mineriade". Pe ecranul Realitatii TV este afisat cu majuscule "Violenta la miting", desi in imagini "violentele" s-au vazut ca fiind niste imbranceli declansate de cativa protestatari nervosi. Reporterul Realitatea TV afirma ca "un sfert dintre cei aflati in Piata Constitutiei" stau la cozi la toaletele ecologice. Antena 3 afiseaza pe ecran "Incidente la miting".
  • ora 15.00 - Au trecut 6 ore de cand televiziunile de stiri din Romania afisau pe ecran titlul "80.000 de oameni isi striga saracia". Subiectul nu a mai fost insa abordat in ultimele ore. Estimarile Jandarmeriei sunt de aproximativ 30.000 de participanti, in timp ce liderii sindicali sustin ca in Piata Constitutiei sunt 80.000 de oameni. Deocamdata subiectul este ignorat de catre televiziunile de stiri, in favoarea discursului liberalului Varujan Vosganian care adreseaza Guvernului Boc o intrebare insistenta: "Nu va e rusine?" La masa Guvernului, ministrii sunt amuzati de discursul ardentului lider liberal.
  • ora 14.42 - In fata microfonului Realitatea TV este adus purtatorul de cuvant al Jandarmeriei care dezminte informatia lansata de Victor Ponta, conform careia jandarmii ar fi primit "munitie".
  • ora 14.30 - un reporter al Antenei 3 insista cu o intrebare "creativa" adresata participantilor la mitingul din Piata Constitutiei: "De ce ati venit aici?".
  • ora 14.00 - Televiziunile de stiri transmit live discursul lui Crin Antonescu. Realitatea TV alege sa titreze din discursul liderului liberal "Nu va puneti in cui pofta si lacomia macar o zi" sau "Loviti in toti, saraciti si infometati oamenii din toate institutiile". Discursul aprins si sententios al lui Crin Antonescu este potentat de imaginile multimii de protestatari stranse in Piata Constitutiei,imagini transmise atat de Realitatea TV cat si de Antena 3. "Jandarmii au primit munitie", curge pe ecran declaratia lui Victor Ponta.
  • ora 13.25 - TVR 1 a intrerupt transmisia din Parlament, in studio fiind invitati pentru comentarii Cristian Patrasconiu (director adjunct al Institutului de Studii Populare, o fundatie a PD-L) si Cristian Ghinea (directorul Centrului Roman de Politici Europene). In studioul TVR 1 nu este invitat niciun analist sau comentator politic apropiat de cercurile PSD sau PNL si niciun alt politician. Cameramanul TVR prezinta imagini de ansamblu ale multimii adunate in Piata Constitutiei. Deocamdata cei "100.000 de participanti" numarati de Victor Ponta nu par a fi ajuns in fata Parlamentului.
  • ora 13.20 - Scena balconului ep.2: finalul discursului premierului Emil Boc este salutat cu urale de "oaspetii" aflati in picioare in balcoanele Parlamentului. Comentariul lui Mircea Geoana: "Salut aceasta atmosfera plina de entuziasm".
  • ora 13.10 - TVR 1 a inceput sa transmita, in paralel cu discursul premierului Boc, imagini din Piata Constitutiei, deocamdata nefiind difuzate cadre panoramice care sa dea o idee asupra amplitudinii manifestatiei.
  • ora 13.03 - Victor Ponta ajunge la microfonul Antenei 3 vorbind despre despre "100.000 de participanti la manifestatie" si despre speranta ca nu se va ajunge din nou ca "sa se traga in oameni".  Simultan, Elena Udrea este filmata vorbind la telefon la masa guvernului din Parlament.
  • ora 13.00 - Invitati atat din partea puterii cat si din partea opozitiei comenteaza din studioul Realitatea TV simultaneitatea protestelor din strada cu dezbaterea parlamentara a motiunii de cenzura.

  • ora 12.50 - Scena balconului ep.1: pe fondul sonor al discursului lui Emil Boc, Antena 3 transmite imagini cu cativa protestatari care afiseaza la balconul Parlamentului bannere cu inscriptii precum: "Teroristii Romaniei: Roberta, Cotoi si restul de boi" sau "Cand numara Miss Roberta se umfla pe loc Omerta". Alternativ sunt difuzate imagini cu protestatarii, unii ajunsi deja in Piata Constitutiei, altii aflati inca pe drum. Reporterul Realitatea TV vorbeste despre "un incident pasnic, fara niciun scandal", aparut la unul dintre balcoanele Parlamentului.
  • ora 12.40 - Toate televiziunile transmit in direct discursul premierului Emil Boc: "Inteleg nemultumirea oamenilor si pe buna dreptate sunt nemultumiti. E greu sa le explici oamenilor ca aceste dificultati se datoreaza unor deficite structurale si unor greseli istorice. Din nefericire, in anii 2007-2008 s-a dat mai mult decat se putea. Nu putem cheltui mai mult decat ne permitem, e o regula pe care am invatat-o din familie si, daca asta ne-au invatat parintii nostri, de ce nu o putem aplica si in politica de stat? Din nefericire oamenilor, in trecut, li s-au oferit lucruri fara acoperire reala in economie."

Intermezzo: Animal Planet transmite un documentar despre cainii politisti, accentuand legatura afectiva dintre acestia si antrenorii-politisti.

  • ora 12.35 - TVR 1 si B1 TV continua sa transmita cu sunet lecturarea motiunii de cenzura, in timp ce Realitatea TV si Antena 3 au renuntat, mentinand imaginile din Parlament intr-o caseta si alegand comentariile invitatiilor drept fundal sonor. 
  • ora 12.20 - Ecranul Antenei 3 este simultan impartit in imagini ale coloanei de protestatari, imagini ale cordoanelor de jandarmi care asteapta in Piata Constitutiei, imagini cu bancile parlamentarilor si imaginea unei tinere doamne cu aspect prosper aflata la balconul Parlamentului. Presedintele Senatului, Mircea Geoana, intrerupe lectura textului motiunii adresand un mesaj "oaspetilor" din balcoanele Parlamentului:"Doresc cu tot respectul sa va incurajez sa urmariti dezbaterea si sa nu mai tulburati desfasurarea sedintei".
  • ora 12.03 -  B1 TV si TVR 1 transmit exclusiv imagini din sedinta Parlamentului (pentru cateva secunde cameramanul TVR il surprinde pe Adrian Nastase rozandu-si unghiile);
  • ora 12.02 - reporterul Realitatea TV transmite chiar din fata coloanei de manifestanti ca: "Zgomotul este infernal, coloana se intinde pe mai bine de 3 km. Ii puteti vedea in coloana pe liderii sindicali dar si pe Victor Ponta, Liviu Dragnea si Marian Vanghelie. La geamuri sunt foarte multi bucuresteni care ii urmaresc pe protestatari". Coloana de protestatari este atat de mare incat, afirma reporterul Realitatea TV, in timp ce capul coloanei a ajuns in Piata Universitatii, in spate, in Piata Victoriei inca mai sunt manifestanti.
  • ora 12.00 - Antena 3 transmite imagini de la "firul trotuarului", comentariul reporterului fiind acesta: "Sunt oameni care nu mai suporta, carora le-a ajuns cutitul la os si nu au mai rezistat, asa ca s-au mobilizat si protesteaza". Un alt reporter Antena 3 care transmite din Piata Victoriei afirma ca "Tocmai au plecat de aici si ultimii oameni, putem vedea capatul coloanei".
  • ora 11.55 - TVR 1, postul national de televiziune cu cea mai mare acoperire, transmite imagini din sedinta Parlamentului sub titlul "Ziua Motiunii".
  • ora 11.50 - B1 TV transmite in direct imagini din sedinta Parlamentului, intreband pe ecran "Guvernul Boc: istorie sau viitor?". Deocamdata nu sunt transmise imagini ale mitingului.
  • ora 11.45 - Realitatea TV a transmis imagini care ii prezinta in primul rand al manifestatiei pe liderii PSD-isti Victor Ponta si Liviu Dragnea.
  • Antena 3 transmite imagini din strada filmate de la o inaltime redusa. Deocamdata lipsesc cadrele panoramice care pot oferi o imagine vizuala exacta a amplitudinii manifestatiei.
  • ora 11.30 - Moderatorul Realitatea TV anunta ca protestatarii au inceput sa se deplaseze avandu-i in frunte pe Victor Ponta si Marian Vanghelie.   
  • Ecranul Antenei 3 este impartit in doua: in stanga, raul protestarilor care a inceput sa se deplaseze spre Palatul Parlamentului si in dreapta, imagini din Parlament care insista pe figurile lui Emil Boc si Elena Udrea.
  • ora 11.20 - Premierul Emil Boc, aflat pe culoarul Parlamentului, este preluat in direct cu declaratii: "Inteleg nemultumirea oamenilor. Criza ne-a afectat pe toti si cel mai important mesaj al meu pentru oameni este sa nu facem pasi inapoi acum, cand suntem foarte aproape sa iesim din recesiune si dupa ce am corectat lucruri facute gresit in ultimii 20 de ani dupa revolutie."
  • ora 11.00 - Reporterul din elicopterul Realitatea TV vorbeste despre vremea nefavorabila unui miting. Reporterii anunta ca participantii la protest au inceput sa se deplaseze spre Palatul Parlamentului. Intr-un colt al ecranului Realitatea TV curg imagini cu autocarele si microbuze care circula pe strazile Bucurestiului.
  • ora 10.40 - Televiziunile de stiri anunta estimarea Jandarmeriei: aproximativ 30.000 de oameni sunt in strada.
  • ora 10.00 - Prezentatorul stirilor Realitatea TV anunta ca 3000 de participanti s-au adunat in Piata Victoriei. "Mai vin sau nu oamenii?", intreaba moderatorul. Reporterul de la fata locului afirma ca mai sunt asteptate autocare.
  • ora 09.00 - Realitatea TV isi incepe dimineata titrand pe ecran: "80.000 de oameni isi striga saracia" si "Boc incoltit de 80.000 de oameni". Deocamdata in piata Victoriei nu sunt mai mult de doua mii de oameni..