​"Procedura parlamentara trebuie modificata din respect pentru romani" si ar trebui sa se "revina la validarea in plen pe articole (...) avand in vedere incidentele din ultima perioada si practicile frecvente", a declarat, luni, presedintele Traian Basescu, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

Declaratiile lui Traian Basescu:

  • A fost un principiu al meu sa nu ma amestec in ce se intampla in interiorul Parlamentului. Daca am comentat, am comentat in general comportamentul Parlamentului, dar nu pe unii sau pe altii.
  • Nu pot sa nu observ un lucru ce tine de aceasta data de functionarea Parlamentului - e clar ca din punct de vedere al procedurilor parlamentare, foarte multi parlamentari sunt in situatia de a vota in necunostinta de cauza, de a vota dupa deget.
  • Si atunci nu mai poti sa spui nici macar ca oamenii acestia voteaza dupa constiinta sau dupa instructiunile de partid, pur si simplu voteaza dupa deget. Nu e o nouatate, la fel se intampla si in Parlamentul European, pentru a se evita erorile de vot individuale.
  • La noi odata cu opacizarea activitatii Parlamentului, prin discutarea legilor in comisii si aducerea la plen strict pentru votul final s-a depreciat si calitatea legilor, si responsabilitatea parlamentarilor pentru calitatea muncii lor.
  • Avand in vedere incidentele din ultima perioada si practicile frecvente, cand in realitate nu a fost nici cvorum si nici numar de voturi necesare, dar ele mi-au venit validate la promulgare, cred ca din respect pentru romani procedura parlamentara trebuie modificata.
  • Mi-as permite sa spun ca ar trebui sa revenim la validarea in plen pe articole.
  • Nu putem ajunge la dictatura a doi sefi de examene care imi trimit legile promulgate desi stiu foarte bine si cum au fost votate, si ca au fost votate in necunostinta de cauza, si ca au fost votate in lipsa de cvorum.
  • Procedura trebuie modificata, numai asa am putea avea Parlamentul plin. Altfel, sa nu ne mire prezentele de 1%.

Avem o mare problema de procedura parlamentara si de functionare democratica a institutiei care se numeste Parlamentul Romaniei.