Angajati ai unei companii romanesti de securitate, Danubia Global, au ucis trei irakieni in Fallujah, in 2006, potrivit documentelor secrete publicate sambata de Wikileaks, scrie New York Times.

Potrivit documentelor citate, persoanele implicate in incident au refuzat sa raspunda la orice intrebare referitoare la acest obiect, citand politica interna a companiei, care interzice oferirea de informatii catre anchetatori.

"Multe dintre aceste companii nu au aparent niciun simt al raspunderii", noteaza publicatia americana, referindu-se la politica SUA de sub-contractare a unor activitati de securitate in timpul razboiului din Irak.

Evenimentul Zilei scrie ca actionarii principali ai companiei Danubia Global Inc sunt, potrivit Registrului Comertului, Istvan Gabor si Mihail Bichir - un fost ofiter de Securitate care era, inainte de 1990, directorul Directiei E 101, ce raspundea de Europa, SUA, Canada si organismele internationale.

Dupa decembrie 1989, Bichir a devenit ofiter al Serviciului de Informatii Externe (SIE), unde a activat pana in anul 2001, cand a fost trecut in rezerva cu gradul de general printr-un ordin al presedintelui de atunci, Ion Iliescu.

Potrivit documentelor publicate de Wikileaks, cel putin 109.000 de oameni au murit in razboiul din Irak - 63% dintre acestia fiind civili - de la inceputul invaziei americane din martie 2003 si pana la sfarsitul anului 2009. Acestea scot la iveala si faptul ca numeroase marturii privind tortura si abuzurile comise de fortele irakiene au fost ignorate de comandantii americani.

Site-ul WikiLeaks, specializat in informatii clasificate, a publicat sambata aproape 400.000 de documente secrete ale armatei americane despre razboiul din Irak.

"Documentele confidentiale obtinute de Wikileaks dezvaluie faptul ca fortele americane au tinut un bilant al mortilor si ranitilor in randul civililor irakieni, cu toate ca au negat public acest lucru", scrie Al-Jazeera.