Ministerul Justitiei in colaborare cu CSM evalueaza in aceasta perioada instantele mici din tara, urmand ca pana la sfarsitul anului sa se decida care vor fi desfiintate si a oferit exemplul judecatoriei Bozovici, instante mici care "prejudiciaza imaginea justitiei", a declarat Lidia Barac, la discutia de luni, o emisiune HotNews.ro - RFI realizata de Dan Tapalaga. "Programul privind reorganizarea instantelor si parchetelor indisponibilizeaza niste posturi de judecator care pot fi redistribuite", a explicat Barac. La randul ei, presedinta UNJR, Natalia Roman, a explicat ca termenele lungi primite la inregistrarea dosarului, care pot depasi un an, se explica si prin lipsa de personal. "Tribunalul Bucuresti functioneaza cu un deficit de 50 de judecatori", a explicat Roman pentru HotNews.ro

  • Intra in articol si asculta in varianta AUDIO interviul cu Lidia Barac, secretar de stat la Ministerul Justitiei si vezi fragmente VIDEO

Descarca fisierul audio in format MP3

Lidia Barac, secretar de stat in Ministerul Justitiei si Natalia Roman, presedinta Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania au vorbit, la Discutia de Luni, despre posibile masuri care ar putea debloca situatia de la instantele unde primul termen de la inregistrarea dosarului poate depasi un an de zile. Iata cele mai importante declaratii:

  • Natalia Roman, presedinte UNJR: Alte masuri ar trebui sa fie de natura administrativa, trebuie ca numarul de judecatori, mai ales la instantele de judecata de la resedintele de judet, sa fie suplimentat. La acest moment, de exemplu, Tribunalul Bucuresti functioneaza cu un deficit de 50 de judecatori. Apoi, alte masuri de natura legislativa care ar putea fi luate de Ministerul Justitiei, sunt cele care tin de desfiintarea unor instante mici, care au un numar de cauze ce nu justifica functionarea acelei instante in localitatile mici din tara si redistribuirea numarului de judecatori de la acele instante catre instantele care au deficit de personal.
  • Lidia Barac, secretar de stat in MJ: Acest proiect despre care vorbeste doamna Roman s-a derulat intre minister impreuna cu ministerul. S-au facut deplasari in teren, echipe formate din reprezentanti ai MJ si CSM, pentru a evalua in teren costurile acestor instante si parchete. In prezent se lucreaza. Abia s-au incheiat in luna septembrie aceste vizite la aceste instante mici care sunt multe in tara. 

  • Programul despre care vorbim privind reorganizarea instantelor si parchetelor indisponibilizeaza niste posturi de judecator care pot fi redistribuite. Dar, optiunea infiintarii acestor instante mici nu a avut decat o coloratura politica. Stiti foarte bine dupa 1990 cum s-au infiintat aceste instante mici. A fost discutia in spatiul public. In parlament, fiecare parlamentar a dorit sa se marcheze in locul de unde provine infiintand o instanta. Acum, este foarte greu de evaluat situatia acestor instante care prejudiciaza si imaginea justitiei. Pentru ca acolo unde este un judecator sau sunt doi nu poate functiona redistribuirea aleatorie.
  • Judecatoria Bozovici, cu un singur judecator presedinte, inca unul in fluctuatie de personal, ca este si situata in mediul rural. Deci, este clar ca aici nu putem vorbi de principiul repartizarii aleatorii a cauzelor. Unul si acelasi magistrat...De la an la an diferentele au fost de la 1500 la 2000 de cauze. In prezent se lucreaza tocmai la evaluarea costurilor si a posibilitatilor de desfiintare a acestor instante, parchete. Majoritatea instantelor mici si a parchetelor mici nu-si legitimeaza existenta si, in orice caz, produc efecte in planul imaginii asupra justitiei.
  • Natalia Roman: Ministerul gestioneaza situatia instantelor, dar probabil ca numarul lor trebuie sa fie undeva pe la 50 - 60 - 70 de instante, cred ca acolo ar fi numarul instantelor care au un volum foarte mic de activitate.