Omul de afaceri Csibi Istvan, trimis in judecata de procurorii DIICOT pentru instigare la delapidare si spalare de bani si incarcerat la Penitenciarul Colibasi, va fi pus in libertate, a decis, joi, Curtea de Apel Pitesti, informeaza Mediafax.

Tribunalul Arges a decis, recent, inlocuirea masurii arestarii preventive in cazul lui Csibi Istvan cu interdictia de a parasi tara. Decizia a fost atacata de catre procurori la Curtea de Apel Pitesti, care a hotarat, joi, eliberarea omului de afaceri, respingand recursul procurorilor si mentinand decizia Tribunalului Arges.

Conform reprezentantilor Curtii de Apel Pitesti, in aceste conditii omul de afaceri va fi eliberat, joi seara, din Penitenciarul Colibasi.

In 11 martie, Curtea de Apel Pitesti a admis recursul formulat de procurori la decizia Tribunalului Arges privind inlocuirea masurii arestarii preventive cu obligatia de a nu parasi tara, astfel ca Csibi Istvan a ramas in arest.

Curtea de Apel Pitesti a respins de sase ori decizia magistratilor de la Tribunalul Arges de inlocuire a masurii de arestare cu interdictia de a parasi tara in cazul omului de afaceri.

Csibi Istvan, acuzat de savarsirea unor infractiuni de natura economica, a fost trimis in judecata, in martie 2008, de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Alaturi de Csibi Istvan au mai fost trimise in judecata alte 17 persoane.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, in martie 2009, stramutarea dosarului in care Csibi Istvan este judecat pentru criminalitate organizata de la Tribunalul Bucuresti la Tribunalul Arges.

Anchetatorii au stabilit ca, in calitate de fondator si conducator al unui grup de criminalitate organizata care si-a desfasurat activitatea infractionala in perioada 1998 - 2004, Csibi i-a determinat pe membrii asociati, desemnati administratori la societatile producatoare de bauturi alcoolice, respectiv la societatile satelit din grupul "Neptun", ca prin efectuarea de plati care nu aveau la baza operatiuni comerciale reale sa delapideze din gestiune firmelor controlate peste 307 miliarde de lei vechi (30,7 milioane de lei).

Totodata, in calitate de conducator al grupului infractional organizat, Csibi Istvan i-ar fi determinat pe unii dintre apropiatii sai ca, prin punerea in executare a unor circuite de spalare de bani imaginate de unul dintre apropiatii sai, Kovacs Gyula, sa faciliteze realizarea unui circuit fictiv al banilor decontati necuvenit de la bugetul de stat cu titlu de accize si TVA, precum si a celor incasati din vanzarea bauturilor alcoolice obtinute la negru in cuantum de aproape 520 de miliarde lei vechi (52 de milioane de lei noi), intreaga suma ajungand, in final, la Csibi Istvan.

Anchetatorii au mai constatat ca, dupa intocmirea in numele si pe seama SC Neptun Impex SA a unor contracte fictive avand ca obiect achizitionarea in sistem leasing a unui numar de 40 de vehicule de la doua societati fantoma din Marea Britanie si predarea acestora reprezentantului legal al utilizatorului societatii, Csibi Istvan a determinat savarsirea fara vinovatie de catre administrator a infractiunii de folosire la autoritatea vamala a unor documente comerciale falsificate. In imprejurarile descrise anterior, inculpatul a determinat inducerea in eroare a functionarilor vamali care, prin aplicarea unui alt regim decat cel legal datorat de importatorul direct, au prejudiciat bugetul de stat cu suma de 14,6 miliarde de lei.

Csibi Istvan ar fi impus unor administratori de firme controlate de el incasarea cu titlu de imprumut nejustificat economic a unor sume de bani, determinandu-i pe acestia sa-i acorde cu titlu de dobanda peste 9,5 miliarde de lei vechi (950.000 de lei noi), prejudiciind astfel bugetului de stat cu 2,4 miliarde de lei vechi (240.000 de lei noi) reprezentand impozitul de profit de la a carui plata firmele respective au fost sustrase, urmare diminuarii profitului impozabil cu suma respectiva de bani, potrivit anchetatorilor.

Referitor la masinile importate de societatea Neptun Impex SA, anchetatorii arata ca acestea au fost achitate la producator cash, reprezentand bani negri scosi ilegal din tara, in numerar, si au fost introduse in tara ca importate in sistem leasing, sistem sub paravanul caruia s-au efectuat, ulterior, plati aparent legale din contul societatilor importatoare in contul societatilor de leasing fantoma.

Banii astfel externalizati s-au intors in contul personal al lui Csibi Istvan cu titlu de contravaloare a unui pachet de 16.000 de actiuni dobandite la societatea Hamerock Bau, suma totala spalata prin acest procedeu fiind de peste 140 miliarde de lei vechi (echivalentul a patru milioane euro), potrivit procurorilor.