​Ciclul de monitorizare denumit "semestrul european" va incepe in fiecare an in luna martie, cand pe baza unui raport al Comisiei Europene, Consiliul va identifica principalele provocari economice si va formula recomandari asupra politicilor care trebuie urmate. Pe baza acestor recomandari, statele membre vor revizui pana la finalul lunii aprilie strategia bugetara pe termen mediu si vor adopta programe de reforma in domenii precum angajarea fortei de munca sau incluziunea sociala, arata un comunicat al Consiliului European publicat marti, 7 septembrie. Concluzii ale reuniunii ECOFIN vor fi prezentate in cadrul unei conferinte de presa, in aceasta dupa amiaza.

Dupa revizuirea strategiilor bugetare ale statelor membre care trebuie sa aiba loc anual pana la finalul lunii aprilie, in lunile iunie-iulie Consiliul va formula recomandari inainte ca statele membre sa-si finalizeze bugetele pentru anul urmator.

Marti, 7 septembrie au fost adoptate schimbari in implementarea Pactului de Stabilitate si Crestere astfel incat sa permita introducerea acestui instrument de monitorizare, ca parte a reformarii metodelor de coordonare a politicilor economice ale UE. Initiativa va permite monitorizarea politicilor economice si fiscale ale statelor membre in paralel, pe o perioada de 6 luni in fiecare an, incepand cu 2011, astfel incat sa poata fi detectate posibile inconsecvente sau dezechilibre.

Necesitatea monitorizarii strategiilor fiscal-bugetare se resimte ca urmare a deficitelor bugetare in crestere a multor state membre, in ultimii doi ani. Astfel, 24 de state membre se afla, in prezent sub procedura de deficit excesiv declansata de Comisia Europeana, fiecare tara avand un termen limita de remediere. Aceste termene variaza intre anii 2011 si 2014.