Presedintele comisiei Dumei de stat pentru politica externa, Konstantin Kosaciov, avertizeaza Romania ca spirala conflictului diplomatic se poate extinde in plan economic. „Daca se va constata ca pretentiile Rusiei sunt fundamentate, iar ale Romaniei nu, acest lucru poate genera o inrautatire a relatiilor bilaterale, cu repercusiuni nu numai asupra politicului, dar si a economiei”, spune deputatul rus (sursa).

Konstantin Kosaciov a declarat ca diplomatul roman retinut la Moscova si expulzat la Bucuresti a obtinut informatii pentru NATO, nu pentru Romania. „Rusia si Romania au suficiente probleme nerezolvate, care impun delicatete. Iar faptul ca acum, Romania face interese altora, care nu au legatura cu interesele proprii ale Romaniei, ni se pare uluitor, jignitor si nu are darul de a imbunatati relatiile noastre”, a concluzionat Kosaciov.

Potrivit lui Kosaciov, „este uluitor faptul ca a picat tocmai un diplomat roman, pentru ca Romania nu s-a remarcat pana acum in jocuri si ambitii geopolitice, ea avand interese deosebite in Moldova. Dar este greu de imaginat ca Romania sa aiba interese speciale in Rusia, cu atat mai mult in domeniul spionajului”.

Deputatul crede ca „de fapt, adevaratii cumparatori ai informatilor dobandite, cei care le-au comandat, nu sunt reprezentanti romani, ci este vorba despre interesele NATO. „Masurile de raspuns vor depinde de un element important: daca autoritatile romane au cu adevarat pretentii fata de diplomatul expulzat din Bucuresti. Daca au existat asemenea pretentii, de regula nu se merge mai departe pe spirala pretentiilor reciproce. Daca inca decizia de expulzare a fost luata fara nici un fundament, acest lucru depaseste cadrul bunelor maniere diplomatice si atunci reactia rusa trebuie sa fie dura, indiferen de reactiile celeilalte parti”, a subliniat Kosaciov.