Ciprian Necula, manager de proiect Romano Cher - Casa Romilor, spune la RFI ca Romania si-a facut treaba in privinta integrarii tiganilor doar pe hartie. Din punctul meu de vedere Romania nu si-a facut treaba in acest domeniu pentru ca permite sa existe retele de trafic de persoane, retele de prostitutie, retele de trafic de heroina. In Bucuresti se cumpara heroina usor, sa stiti. Vanzatorul de seminte e acum vanzator de droguri.

"Si asta e o problema pe care Politia Romana trebuie sa o rezolve. Iar eu ca activist rom si ca om care implementeaza proiecte mi-as oferi tot sprijinul pentru a elimina acest flagel. Problema e ca intr-adevar statul roman nu prea a intervenit pana acum. Statul roman a facut cateva programe pe hartie pentru a da bine in ochii europenilor", spune Ciprian Necula.

Rezultatul? "Un coleg de-al meu a facut un calcul banal si a descoperit ca Romania platea acum trei ani mai mult pe un cap de vaca decat pe un cap de rom. Adica strategia pentru romi era subfinantata ca multe alte programe dedicate romilor. Deci asta e problema: bani nu sunt desi ar putea sa fie intr-adevar".

"Romii au dreptul ca orice alt cetatean european sa calatoreasca liber si sa munceasca. Ceea ce francezii critica nu se refera neaparat la romi ca entitate, ca grup etnic, ci la acele persoane care stau in corturi insalubre la marginea drumului si care cersesc, fura, se prostitueaza etc. Eu nu stiu in Romania prea multi romi care stau in corturi. Asta imi indica faptul ca sunt organizati. In Italia de exemplu, am descoperit ca jumatate din romii din Calarasi sunt in Napoli. Aici intram in alta discutie - trafic de persoane", mai spune Ciprian Necula.

Secretarul de stat francez Pierre Lellouche spunea recent, intr-un interviu pentru RFI, ca "Romania primeste 20 de miliarde de euro din fondurile de coeziune. Mi-ar placea ca acesti bani sa fie folositi pentru aceasta populatie care sufera. Trebuie ca aceasta chestiune roma sa fie o conditie pentru Schengen "exista doua milioane si jumatate de tiganii in Romania si e responsabilitatea Romaniei sa ii integreze. Nu Franta trebuie sa ii integreze pe tiganii romani".

In acest context, Ciprian Necula aminteste insa ca "fondurile europene sunt pentru grupuri vulnerabile, sunt pentru romi printre altele. Oricum vorbim despre programe de implementare pe perioada lunga. E imposibil sa eliminam aceste fenomene, cum ar fi discriminarea, in zece ani".

Ciprian Necula este managerul proiectului Romano Cher - Casa Romilor, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltare Resurse Umane 2007-2013. In cadrul proiectului, peste 1000 de mestesugari tigani vor avea ocazia sa invete cum sa recucereasca piata intr-un moment in care cele mai multe produse fabricate de ei in prezent nu mai sunt la cautare.

Proiectul urmareste sa pastreze traditia mestesugarilor tiganii dar sa vina cu produse finite unice, lucrate manual, care au cautare pe piata. Un exemplu: un mestesugar de hamuri va fi invatat sa faca in loc de hamuri, posete. Initiatorii proiectului isi propun sa le asigure mestesugarilor si piata de desfacere.