Publicul larg din Uniunea Europeana, grupurile de reflectie, institutele de cercetare si toate partile interesate in domeniul agriculturii au transmis Comisiei Europene incepand cu luna aprilie opinii legate de reforma Politicii Agricole Comune, ca raspuns la patru intrebari pe teme generale . Din Romania au fost primite 57 de contributii, numar mediu, comparativ cu celelalte state UE. Un comunicat publicat luni, 19 iulie de Comisia Europeana prezinta sinteza opiniilor primite. "Muli considera ca exploatatiile agricole durabile de tip familial genereaza o gama larga de avantaje si sunt apreciate de cetatenii europeni pentru acest lucru. Un numar semnificativ de respondenti au subliniat importanta sectorului agricol ca sursa de locuri de munca in zonele rurale", arata sinteza publicata de Comisie.

Spre exemplu, una din intrebarile adresate online publicului larg a fost: <>

"Exista opinii consecvente din toate straturile societatii potrivit carora principalele obiective ale agriculturii la nivelul UE ar trebui sa fie urmatoarele:

  • furnizarea unei game de alimente sigure si sanatoase, la preturi transparente si convenabile;
  • asigurarea utilizarii durabile a terenului;
  • activitati de sprijinire a comunitatilor si zonelor rurale;
  • securitatea aprovizionarii cu alimente.

Dupa parerea multor respondenti, cetatenii doresc ca agricultura UE sa respecte mediul, sa-si diminueze impactul asupra incalzirii globale si sa conserve biodiversitatea, resursele de apa.

Citeste articolul integral pe EurActiv.ro.