Ministrul economiei, Adriean Videanu, a afirmat joi ca nu a declarat "niciodata oficial" ca se va reduce cota unica la 10%, de la 16%, dupa ce miercuri cotidianul Gandul relata ca Videanu a confirmat faptul ca PDL analizeaza aceasta masura.

UPDATE Surse de la varful PDL au declarat pentru Hotnews.ro ca, in partid, se analizeaza la nivelul comisiilor de specialitate a regandire a sistemului fiscal pentru 2011, care implica impozitarea pensiilor si o reducere a cotei unice pentru a stimula mediul privat.

"Eu n-am declarat niciodata oficial ca se va reduce cota unica. Ministerul Economiei nu are niciun fel de responsabilitati legate de politica fiscala", a declarat Videanu la Realitatea TV.

Liderii democrat-liberali sustin ca nu s-a discutat in Biroul Politic al PDL despre reducerea cotei unice la 10%.

Vicepresedintele PDL, Ioan Oltean, a declarat pentru Hotnews.ro ca subiectul cotei unice nu a fost dezbatut in sedinta de luni. Oltean sustine ca s-a discutat infiintarea unui grup operativ de lucru care sa discute si sa gaseasca solutii anti-criza.

"Nu s-a discutat despre cota unica nicio clipa. Am decis infiintarea unui grup de lucru care sa identifice masuri de revigorare a mediului privat, masuri care sa fie propuse Executivului. De aici pana la reducerea cotei unice este o mare diferenta. Nu s-a discutat in sedinta acest subiect. Nici nu stiu daca grupul de lucru s-a reunit pana acum", a explicat Olteanu.

Conform vicepresedintelui PDL, din comisia de lucru fac parte si Adriean Videanu si Sulfina Barbu.

Si vicepresedintele PDL Roberta Anastase confirma infiintarea comisiei pentru masuri anti-criza.

"S-a discutat despre infiintarea comisiei si s-a dat un vot in acord cu acest lucru. Oricum decizia finala a ramas pentru sedinta viitoare. Nu s-a discutat nimic despre reducerea cotei unice. Eu nu stiu nimic despre asta. Intrebati-l pe domnul Videanu", a declarat Anastase.

UPDATE Cota unica de 10%, impozit pe pensii

Sursele Hotnews.ro sustin ca in interiorul PDL se analizeaza urmatorii pasi pentru anul 2011: o regandire a intregului aparat administrativ-bugetar, care implica disponibilizari, noi taxe si impozite si reducerea cotei unice de la 16% la 10%.

"Grupul de lucru al partidului analizeaza pentru bugetul anului 2011 o noua impozitare a salariilor si pensiilor dar si o reducere a cotei unice pentru stimularea mediului de afaceri", sustin sursele citate.

O varianta este extinderea sistemului de contributii la bugetul asigurarilor sociale, in conditiile in care, in prezent, o mare parte a populatiei nu mai contribuie la acest sistem, spun sursele citate.

Cotidianul Gandul scria miercuri ca, atunci cand a fost intrebat daca PDL analizeaza reducerea cotei unice, Videanu a raspuns: "Da. Este in analiza".

Premierul Emil Boc a negat existenta acestei analize.

"Ce avem in vigoare aceea exista. In rest, altceva nu exista. Sa lasam partea asta de scenarita si de a lucra pe tot felul de lucruri, sa nu mai stie stanga ce face dreapta", a declarat premierul.

Ministrul a negat joi ca astfel de discutii ar fi avut loc.

"Nu s-a discutat specific, o astfel de discutie nu se poate face decat pe baza unor simulari, a unei analize foarte serioase pe aceasta tema. Eu n-am declarat absolut nimic oficial pe aceasta tema", a spus Videanu.