Premierul Emil Boc a fost marti dupa-amiaza in localitatea suceveana Darmanesti, pentru a vizita santierul unde se reconstruiesc casele daramate. Prim-ministrul s-a deplasat anterior in judetul Botosani, unde a participat la sedinta Comitetului pentru situatii de urgenta. Materialele de constructie vor ajunge in Botosani saptamana viitoare, iar achizitia se va face prin Bursa de Marfuri, pentru transparenta.

Premierul a declarat la Darmanesti ca judetul Suceava este primul unde autoritatile au facut evaluarea pagubelor inundatiilor astfel incat a existat posibilitatea ca Executivul sa trimita materiale de constructii de la rezervele statului pentru refacerea locuintelor, transmite Agerpres.

Seful guvernului a vizitat santierul unde se reconstruiesc casele daramate, apreciind solidaritatea oamenilor de aici, care se ajuta reciproc la refacerea locuintelor. Boc a mentionat ca pentru restul zonelor calamitate se vor face achizitii pentru materiale de constructie prin Bursa de Marfuri, ''pentru ca totul sa fie transparent''.

Premierul a reiterat faptul ca in luna iulie va avea loc o rectificare bugetara iar in prezent se lucreaza la reprioritizarea investitiilor, astfel incat sa fie redirijate fonduri pentru refacerea infrastructurii si caselor distruse de inundatii. Nu a precizat ce sume vor fi redirectionate, spunand ca acestea vor fi stabilite "dupa nevoi".

Aflat in judetul Botosani, premierul a declarat ca in acest judet au fost instalate 51 de locuinte modulare, la care se vor adauga alte 19 si a precizat ca primele materiale de constructie vor ajunge aici saptamana viitoare, transmite Mediafax.

Emil Boc a anuntat ca in Botosani primele materiale de constructie, din Rezerva de Stat, vor ajunge saptamana viitoare.

El a adaugat ca pentru asigurarea in continuare de materiale de constructie Guvernul va organiza licitatii, astfel incat acestea sa fie achizitionate la cele mai bune preturi.

Emil Boc a subliniat insa ca "statul nu va plati reconstructia de case in albiile raurilor inundabile". El a precizat ca le-a cerut primarilor sa puna la dispozitie terenuri in zone neinundabile.

In acest context, premierul a mentionat ca in Codul Fiscal a fost mentinuta TVA de 5% pentru construirea de locuinte sociale.

Aproximativ 2.500 de locuinte si gospodarii din judetul Botosani au fost inundate, saptamana trecuta, de apele raurilor Prut, Siret, Jijia, Buhai si Miletin, iar peste 3.800 de persoane au fost evacuate si salvate, arata un bilant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

In total, au fost evacuate din calea apelor 3.800 de persoane. Mai mult de jumatate dintre persoanele evacuate sau salvate, 2.820, provin din municipiul Dorohoi.

De asemenea, ministrul transporturilor Radu Berceanu s-a deplasat marti in judetul Suceava, potrivit unui comunicat, in zonele in care infrastructura a fost afectata de inundatii.

Berceanu a declarat ca platformele vagoanelor de marfa scoase din uz ar putea fi folosite pentru realizarea unor podete in zonele afectate de inundatii, dupa ce mai multi primari au cerut cu insistenta acest lucru, relateaza Mediafax.

El a precizat ca ar putea fi date spre folosinta, fie gratuit, fie la pret de fier vechi, peste o suta de astfel de vagoane cu platforma din care s-ar putea face cu foarte mare usurinta podete solide pe care pot trece si camioane.