La Galati incepe constructia unui dig de 4,5 kilometri lungime, cu o inaltime de 1,5 metri, pentru apararea orasului impotriva viiturii de pe Dunare, a anunat duminica ministrul de interne Vasile Blaga, la finaul sedintei Comandamentului pentru situatii de urgenta. "In 36 - 48 de ore il vom termina", a spus Blaga.

"Plecand de la situatia de astazi, cota la Galati este de 672 cm, cu 11 cm peste costa istorica din 2006, si luand in considerare prognozele hidrologilor care spun ca in jur de 8-9, poate 10 iulie, cotele Dunarii au putea ajunge la 686 cm, prima masura este apararea Galatiului," a declarat Blaga.

"Am dispus impreuna cu MApN sa suplimentam fortelor cu 1.400 de oameni pana maine dupa-amiaza. Ne bazam si pe voluntari din Galati," a adaugat acesta, precizand ca exista toate resursele materiale si umane pentru realizarea digului.

Blaga a mentionat totodata ca se iau in considerare si solutiile extreme, in cazul in care debitul va fi mult prea mare, dar ca este convins ca noul dig de la Galati va rezista.

"Debitul la intrare in tara este in scadere, dar varful viiturii e undeva in zona Giurgiu si se propaga spre Calarasi. In situatia in care va fi nevoie sa luam alte masuri, am luat in considerare toate incintele de pe Dunare", a precizat ministrul.

"Solutia ultima ar fi ruperea digului la Cotul Pisicii (...) convingerea mea e ca vom rezista la Galati cu digul pe care il vom construi, dar suntem obligati sa luam toate masurile asiguratorii", a subliniat Vasile Blaga.