Hidrologii avertizeaza ca in orele imediat urmatoare este asteptata o noua viitura pe raul Siret, ca urmare a precipitatiilor inregistrate in ultimele zile. Potrivit Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR), raul Suceava colecteaza prin toti afluentii sai precipitatiile acumulate in ultimele ore in judetul Suceava, si, in acest moment, este depasita cota de pericol cu peste 1,5 metri la statia Itcani, pe raul Suceava. In cursul noptii, viitura va ajunge din raul Suceava in raul Siret.

Pe de alta parte, conform datelor primite de la autoritatile ucrainiene, se inregsitreaza noi cresteri de debite si niveluri pe raurile Siret si Prut, precizeaza ANAR.

  • Pentru a intarzia viitura care se propaga din Ucraina catre Romania pe raul Siret, conducerea Administratiei Nationale "Apele Romane" a dispus ca, din acumularea Bucecea, sa se reduca debitul cu circa 200 mc/s pentru a permite decalarea viiturilor de pe raurile Suceava si Siret in punctul de confluenta, iar nivelurile in aval pe sectorul Lespezi-Dragesti sa fie comparabile cu cele de la prima viitura.  

In ceea ce priveste debitele Dunarii acestea sunt foarte aproape de nivelul din 2006 pe sectorul Braila-Galati.

  • Astfel, Dunarea, la Braila, atins un nivel de 686 cm, situandu-se  cu 26 cm peste cota de pericol, dar cu 13 cm mai putin decat in anul 2006.
  • Dunarea, la Galati, are in acest moment un nivel de 657 cm, fiind cu 3 cm mai putin peste cota de pericol, fiind aproximativ la acelasi nivel cu cel atins in 2006.

In continuare, pe Dunare, debitele sunt in crestere, pe sectorul Braila-Galati, iar pe raul Siret se creeaza efectul de remuu (apa din Dunare urca pe cursul Siretului) pe o lungime de 25 km.

In acelasi timp, maximul primei viiturii de pe Siret a trecut de zona Halaucesti si se indreapta spre Nicolae Balcescu-Roman unde va ajunge in cursul acestei nopti (orele 1:00-3:00).

"Echipele Apelor Romane, impreuna cu cele ale IJSU, Armatei, Jandarmeriei, aflate la fata locului lucreaza la consolidarea digului si la stabilizarea infliltratiilor", precizeaza ANAR.

Debitul raului Prut, la statia Radauti Prut este in usoara scadere, respectiv de 2000 mc/s, debit care va ramane constant si in orele urmatoare, datorita precipitatiilor din ultimele doua zile. In acumularea Stanca Costesti, s-a acumulat un volum de 248 mil mc de apa, si mai ramane o rezerva de 62 mil mc de apa.

  • Pentru atenuarea noii viituri de pe raul Prut, care vine din Ucraina, specialistii de la "Apele Romane" au suplimentat debitul evacuat din acumularea Stanca Costesti la valoarea de 710 mc/s, fara a fi probleme pentru digurile din aval. ANAR mai mentioneaza ca nu vor fi probleme la Radauti, nivelele Prutului fiind sub cele inregistrate in anul 2008.

Avand in vedere precipitatiile deosebit de abundente din ultimele doua zile, specialistii Administratiei Nationale "Apele Romane" reiau recomandarile catre populatie sa se conformeze intrutotul indicatiilor reprezentantilor ISU, Jandarmeriei si Armatei, intrucat viata oamenilor trebuie cu prioritate sa fie protejate. Toate zonele avertizate trebuie sa fie in continuare in stare de alerta maxima si vigilenta. De asemenea, specialistii Apelor Romane fac un apel catre autoritatile locale si echipele de voluntari sa acorde sprijin in operatiunile de suprainaltare a digurilor.