Hidrologii au emis o avertizare Cod galben de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de atentie, valabila de vineri, ora 22.00, pana duminica, ora 15.00, in 19 bazine hidrografice.

Avertizare hidrologicaFoto: Hotnews

Potrivit avertizarii emise de INHGA si citata de Mediafax, in bazinele hidrografice Viseu, Iza, Tur, Somes, Crasna, Barcau, Crisuri, Bega Veche, Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Desnatui, Jiu, Arges, Ialomita se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu efect de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de atentie.

Hidrologii sustin ca, avand in vedere situatia hidrologica actuala si prognoza meteorologica pentru urmatoarele zile, incepand de vineri astfel de fenomene se pot inregistra pe raurile din bazinele hidrografice: Viseu, Iza, Lapus (judetul Maramures), Tur (judetul Satu Mare), Somesul Mare (judetul Bistrita Nasaud), Somesul Mic (judetul Cluj), Crasna si Barcau (in judetele Salaj si Satu Mare), Crisul Repede (judetele Cluj si Bihor), Crisul Negru (judetul Bihor), Crisul Alb (judetele Hunedoara si Arad), Aries (judetele Alba si Cluj), Tarnava Mica (judetul Mures), Strei (Hunedoara) si Bega Veche (Timis).

De asemenea, ar putea fi afectate si cursurile superioare si mijlocii ale Begai si Moravitei (in Timis) si Timisului (Caras Severin si Timis), Barzava (Caras Severin si Timis), Caras, Cerna si Nera (judetul Caras Severin), Desnatui (judetul Dolj), bazinul superior si mijlociu al Jiului (judetele Hunedoara, Gorj, Mehedinti si Dolj), afluentii Oltului si Olt superior (judetele Harghita, Covasna si Brasov, Sibiu, Valcea si Olt), afluentii din zona de munte ai Argesului, Ialomitei si Prahovei.

Hidrologii mai precizeaza ca izolat se pot inregistra cresteri importante de debite si pe raurile din zonele de munte din celelalte bazine hidrografice.

Atentionare meteo de ploi, furtuni si vijelii in jumatatea de vest a tarii

Meteorologii au emis o avertizare Cod galben de ploi torentiale, vant puternic si caderi de grindina, valabila de vineri, ora 21.00 pana sambata la aceeasi ora, pentru jumatatea de vest a tarii.

Potrivit avertizarii ANM, de vineri ora 21.00, pana sambata, ora 21.00, in Maramures, Crisana, Banat, cea mai mare parte a Olteniei, precum si in vestul si nordul Transilvaniei vor fi ploi torentiale, descarcari electrice, vant puternic si caderi de grindina. In aceste regiuni instabilitatea atmosferica va fi mai accentuata in noaptea de vineri spre sambata si sambata dupa-amiaza.

Meteorologii spun ca atentionarea meteo poate fi prelungita, in functie de evolutia din urmatoarele ore.