Senatorii au discutat, miercuri, in contradictoriu privind oportunitatea adoptarii ordonantei de urgenta care prevede verificarea prezentei la domiciliu a asiguratilor aflati in incapacitate temporara de munca, relateaza Mediafax. Plenul Senatului nu a reusit sa adopte sau sa respinga, in termenul de adoptare tacita, proiectul de lege cu caracter organic privind aprobarea Ordonantei de urgenta 36/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Ordonanta stipuleaza ca verificarea prezentei asiguratilor aflati in incapacitate temporara de munca la adresa de domiciliu se efectueaza de reprezentantii platitorilor de indemnizatii, insotiti, daca este cazul, de un reprezentant al Politiei, avandu-se in vedere programul individual de recuperare recomandat de medicul specialist.

In timpul dezbaterilor, unii senatori au reclamat faptul ca aceasta ordonanta nu a primit aviz din partea Comisiei juridice, a Comisiei pentru drepturile omului si a Comisiei pentru sanatate, dar propunerea senatorului UDMR Gyorgy Frunda de trimitere la aceste comisii si prelungirea la 60 de zile a termenului de adoptare a fost, in cele din urma, respinsa.

Senatorul PNL Minerva Boitan a spus ca, daca se va ajunge sa se reglementeze ca bolnavii sa stea la domiciu pentru a fi verificati de catre Politie, atunci exista o mare problema de credibilitate fata de sistemul de sanatate si a anuntat ca senatorii liberali vor vota impotriva ordonantei. "Sa fie foarte clar pentru toata lumea ca, in Romania, boala nu este un delict si bolnavul nu este un infractor", a aratat ea.

Minerva Boitan a afirmat ca, in timpul concediilor, bolnavii au nevoie sa solicite si a doua opinie medicala, sa faca si alte investigatii, chiar la spitale din alte localitati. "Este inadmisibil ca prin lege sa stabilim domiciliu fortat unui bolnav", a adaugat senatorul liberal.

Cristian Radulescu, presedintele Comisiei pentru munca, cea care a redactat raportul pentru aceasta ordonanta, a mentionat ca intervalul de timp in care bolnavii trebuie sa fie prezenti la domiciliu va fi stabilit prin normele de aplicare si ca verificarile nu vor afecta drepturile si libertatile cetatenesti garantate de Constitutia Romaniei.

"Nu intra nimeni in timpul noptii, coborand din Volga neagra, peste asigurat, da buzna in casa, in dormitor si verifica daca e acolo cu sotia sau cu altcineva", a precizat democrat-liberalul. Radulescu a aratat ca nu politistul se va duce sa verifice starea de sanatate a bolnavului, ci de verificari se vor ocupa persoane de la Casa de Sanatate, care, in majoritate, au dubla competenta, sunt si medici si sunt si specializati in probleme de asigurari de sanatate.

Pe de alta parte, senatorul PDL Iulian Urban a spus: "Ceea ce genereaza din punct de vedere juridic posibilitatea ca pacientul sa intre sub incidenta acestui concediu medical este actul pe care il elibereaza medicul. De ce facem legi pentru partea dreapta, cand trebuie sa ne scarpinam in partea stanga?".

El a mentionat ca, daca medicii vinovati nu vor fi sanctionati dur si nu vor fi descurajati in a emite acte medicale care sa serveasca fraudei, nu va fi eliminat acest fenomen. "Vom cheltui bani publici, vom face echipe de comando care se vor duce acasa la oameni, insa nu vom starpi sistemul", a apreciat Iulian Urban. Senatorul PDL a sustinut ca ar fi fost mult mai simplu si mai eficient sa fie introduse sanctiuni dure impotriva medicilor sub a caror semnatura si parafa se comit fraudele.

Supus la vot, proiectul de lege de adoptare a ordonantei de urgenta, care are caracter organic, nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi considerat adoptat sau respins de Senat. Astfel, deoarece proiectul avea termen de adoptare tacita ziua de miercuri, el va fi transmis Camerei Deputatilor, care este Camera decizionala, in varianta propusa de Guvern.