"Urmaresc seara ce se intampla in media romaneasca si constat ca e absolut neproductiv ceea ce se intampla. E o isterie prea mare. Toata lumea e in criza sa stiti, nu e numai Romania in dificultate. Dar nicaieri in lume nu exista o asemenea abordare catastrofala. Stiti care e sentimentul nu doar al meu, ci al colegilor din alte state, cu care mai discut informal? Ca ne facem rau singuri. Si SUA e in criza. Si Germania e in criza. Sistemul bancar european este si el in dificultate. Dar la ei n-o sa vedeti atatia politicieni iesind la tv pe la diverse talk-showuri si speriind lumea cu ceea ce ne asteapta", a declarat pentru HotNews.ro, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.

Mihai TanasescuFoto: Agerpres
  • Mai mult ca sigur, Romania va primi transa urmatoare. Ea va intra in rezerva BNR

El spune ca riscul ca Romania sa nu primeasca urmatoarea transa este minim, dar avertizeaza ca banii nu vor putea fi folositi la plata pensiilor sau salariilor, ci vor intra in rezerva BNR. "Aud ca am risca sa nu mai intre urmatoarea transa de bani. Subliniez: pana in acest moment nu am cunostinta ca in data de 28 boardul sa nu se intalneasca si sa nu se ia o decizie favorabila. Dar as mai sublinia ceva. Aceasta transa nu se duce in Trezorerie, pentru plata pensiilor sau a salariilor. Se duce la BNR pentru consolidarea rezervei valutare. Deci, credinta mea este ca lucrurile vor merge in directia corecta. Sigur ca ne uitam si la ceea ce se intampla in mediul politic. Dar nu cred ca vor exista obstacole in luarea unei decizii favorabile a boardului."

"Am vorbit si cu profesorii sau economistii care ies la intaliniri televizate si i-am rugat sa dea un mesaj corect. Nu unul colorat in roz, ci unul corect. Reformele trebuie continuate, acordul trebuie continuat, pentru ca pe termen mediu si lung, lucrurile sa capete un contur de bunastare sustenabila. Dar pentru asta e nevoie de incredere", marturiseste Tanasescu.

  • "Haideti sa prezentam realitatea cu calm. Asa este, suntem in criza. Dar toti sunt, nu numai noi!"

"Sigur ca in momentul in care ti se prezinta numai stiri apocaliptice, increderea oamenilor scade. Or, pentru o economie, increderea e cea mai importanta. Haideti sa prezentam realitatea cu calm. Asa este, suntem in criza. O criza mai complicata decat cea de acum 70 de ani, pe care generatia noastra nu are cum sa o inteleaga intrucat nu a traversat-o. Romania nu e nici ea altfel decat sunt celelalte state. Si Romania aplica aceleasi masuri pe care le vedeti si in tarile din jur. Eu unul sunt optimist", a conchis fostul ministru de Finante.