Deficitele bugetare apar atunci când cheltuielile unui guvern (sau la nivel micro, ale unei companii) depăşesc veniturile. Deficitul bugetar total cuprinde deficitul structural si deficitul ciclic. Deficitul structural (care a fost numai el de 5% in cazul Romaniei) este deficitul pe care l-ar înregistra bugetul dacă economia ar creşte la nivelul PIB-ului potenţial. În mod conjunctural, când economia creşte mai rapid (cum a fost în anii trecuti), deficitul bugetar este mai scăzut decât deficitul structural.

Harta deficitelor bugetare
Harta deficitelor bugetare
Foto: Eurostat

Deficitul ciclicreprezinta pretul imprumuturilor necesare in timpul crizelor, adica atunci cand somajul este ridicat, veniturile publice in scadere iar cheltuielile sociale ridicate. Teoria economica spune ca deficitul ciclic va fi amortizat de surplusul ciclic ce va aparea in faza de avant economic.

Problema deficitelor bugetare nu o are doar Romania. In intreaga Europa riscul acestor deficite a ajuns sa ingrijoreze. De ce sunt aceste deficite periculoase? Pentru ca finantarea lor se face cu dificultate. Daca tiparesti bani pentru asta, faci inflatie. Manualele de economie spun ca o cale sanatoasa de reducere a acestui dezechilibru este cea care asigura reducerea cheltuielilor publice, reducerea cheltuielilor administraţiei, eliminarea subvenţiilor, mărirea bazei de impozitare (cât mai puţin de la cât mai mulţi) si accentul pe impozitele indirecte.

Pe baza datelor Eurostat, HotNews.ro a facut harta deficitelor bugetare ale statelor membre UE. Intra si vezi cu cat cheltuie fiecare tara de la buget mai mult decat incaseaza.