Produsul Intern Brut – in date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul I 2010 a fost de 124,541 miliarde de lei (preţuri curente), în scădere – în termeni reali – cu 0,3% faţă de trimestrul IV 2009, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica. Ajustarea sezonieră elimina efectele sezoniere din cadrul seriei de date pentru a se evidenţia evoluţia economică reală din perioade consecutive. Cele mai puternice scaderi s-au inregistrat in constructii- 17,3%, vanzarile din comert- 19,7%, consumul final al populatiei- 4%. Vestea buna vine din industrie (crestere cu 4,2%) si imbunatatirea exportului net.

In serie bruta, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2010 a fost de 96,707 miliarde de lei (preţuri curente), în scădere – în termeni reali – cu 2,6% faţă de trimestrul I 2009.

  • Industria- plus 4,2%

Industria a fost singura ramură de activitate care a înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 4,2%. Construcţiile şi-au redus semnificativ volumul de activitate cu 17,3%. Reduceri mai mici s-au înregistrat în agricultură, vânat şi silvicultură, pescuit şi piscicultură (-0,9%), în activităţile de comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice; hoteluri şi restaurante; transporturi şi telecomunicaţii (-2,4%), în activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi (-1,5%) şi în alte activităţi de servicii (-2,7%).

  • Cererea internă a scăzut cu 3 procente

Ca o consecinţă a evoluţiei negative înregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o scădere cu 10,7%. Impozitele nete pe produs calculate scazand din impozitele aplicate produselor, (TVA, accize, taxe vamale), subventiile pe produs. Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul I 2010 cererea internă a scăzut cu 3,0 procente, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2009, în principal pe seama reducerii cu 28,9% a formării brute de capital fix.

  • Consumul final total s-a redus cu 4,0%

Consumul final total s-a redus cu 4,0%, în special pe seama diminuării volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei cu 4,8 procente, consecinţă a reducerii volumului desfacerilor de mărfuri prin comerţul cu amănuntul (-19,7%). Volumul cheltuielilor pentru consumul final al administraţiilor publice s-a diminuat cu 1,8%. Un efect pozitiv asupra PIB l-a avut îmbunătăţirea exportului net ca urmare a creşterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri şi servicii (+19,5%) comparativ cu cea a volumului importurilor (14,9%).