Hidrologii au instituit cod rosu de inundatii pe raul Barzava sectorul Gataia-Partos, aferent judetului Timis in intervalul de timp 18.05.2010 ora 18 – 19.05.2010 ora 16:00.

Totodata, se mentine cod portocaliu pe raurile: Caras (sector aval Carasova) si Nera (sector aval Dalboset), aferente judetelor: Timis si Caras Severin.

De asemenea se mentine cod galben pentru raul Tisa si pentru raurile din bazinele hidrografice: Viseu, Iza, Tur, Lapus, Somes (aval confluenta cu R. Lapus), Crasna, Crisul Negru, Crisul Alb, Bega Veche, Bega, Timis, Barzava (amonte S.H. Gataia), Moravita aferente judetelor: Maramures, Satu Mare, Salaj, Bihor, Arad, Hunedoara, Timis si Caras Severin.

Administratia Nationala Apele Romane informeaza ca in cursul dupa-amiezii de marti, raul Barzava, in sectiunea Gataia, a depasit faza III de aparare (zona indiguita) cu 15 cm, echivalentul COTEI DE PERICOL (COD ROSU) instituita de INHGA, pe raul Barzava, in sectiunea Gataia. In cursul acestei nopti spre dimineata, va fi atins varful maxim de viitura.

In prezent, viitura are un nivel de 460 cm si un debit de corespunzator de 88 mc/s. Comparativ cu anul 2005, cand digurile au fost avariate, nivelul raului inregistrat in aceiasi sectiune a fost de 520 cm, cu un debit corespunzator de 135 mc/s. In situatia in care va fi depasita cota prognozata de 485 cm, se vor lua in considerare masuri suplimentare de protejare a populatiei si a localitatii Gataia.