Comisia Europeana a recomandat miercuri aderarea Estoniei la zona euro, de la 1 ianuarie 2011, si a anuntat ca celelalte opt state candidate la euro, printre care si Romania, nu sunt pregatite.
Cele noua state membre ale UE care fac obiectul raportului de convergenta 2010 sunt Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia.
- Cu exceptia Estoniei, niciun alt stat nu e pregatit sa adopte euro
In privinta Romaniei, documentul analizeaza amanuntit fiecare criteriu de convergenta, estimarile Comisiei fiind similare celor prezentate la finalul vizitei de evaluare incheiate in aceste zile.
"Criza care a izbucnit in 2008 a deteriorat conditiile economice(...) dar ne asteptam ca anumiti indicatori cum ar fi rata inflatiei sa continue sa scada, chiar daca va ramane deasupra mediei anuale a inflatiei din zona Euro, de 1%", se arata in document.
- Criteriile de convergenta
- Statul membru nu trebuie sa faca obiectul unei decizii a Consiliului privind existenta unui deficit bugetar excesiv;
- Trebuie sa existe o stabilitate durabila a preturilor si o rata medie a inflatiei, in cursul unei perioade de un an inaintea examinarii, care nu poate depasi cu mai mult de 1,5% rata inflatiei a cel mult trei state membre care au inregistrat cele mai bune rezultate in domeniul stabilitatii preturilor;
- Rata nominala a dobanzii pe termen lung nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 2% pe aceea a cel mult trei state membre care au inregistrat cele mai bune rezultate in domeniul stabilitatii preturilor;
- Limitele normale de fluctuatie prevazute de mecanismul cursului de schimb trebuie respectate, fara ca acesta din urma sa cunoasca tensiuni grave cel putin pe parcursul ultimilor doi ani dinaintea examinarii.
- Fiecare stat membru trebuie sa se asigure ca legislatia nationala, inclusiv statutul propriei banci centrale nationale (BCN), este compatibila atat cu articolele 108 si 109 din tratat, cat si cu Statutul Sistemului European al Bancilor Centrale (Statutul SEBC). Aceasta obligatie care se aplica statelor membre cu derogare este de asemenea denumita „convergenta juridica“.
- Romania ar putea trece la euro in 2018
"Oficial e nevoie de o ancora de genul adoptarii euro, dar e bine sa fim realisti. Ca economie cu un PIB de dimensiunile celui pe care il avem, "umbrela" euro ne-ar proteja. Dar sa intri pe un vapor aflat intr-o mare furtuna este periculos. Sa se mai risipeasca norii si sa vedem ce se intampla dupa furtuna", au mai adaugat sursele noastre.
leutzul carpatin sparge tot !
datzi drumul la tiparnitza si stimulatzi economia !
o sa fie oleaca de inflatzie, da pornim motoarele.
ca aveau dreptate fracii aia cu salutul romanesc.
la munca, nu la 'ntins mana !
Cu stima, M.
Ca sa vii acu' sa spui ca uite ce bine-i sta neamtului in Audi iar noi mergem cu Dacia...
Pentru Romania ar fi tragic sa treaca la euro.
Sigur si in Romania s-ar profita de trecerea la euro si s-ar creste preturile.
Las ca euro va mai exista si in 5-10 ani, nu-i graba.
Israel eprimit pe criterii politice, nu pt ca OECD ar avea mare nevoie de vesnicele polemici cu tarile islamice si arabe sau "bolivariene"!
Estonia e mai ales o piata captiva pt economia suedeza si aceea finlandeza, o piatain cadere libera anul trecut, cu o prabusire a PIB de 2 ori mai mare decat aceea romaneasca. E totusi uimitor ca exista atatia complexati prin Romania, gata sa se agate de orice amarata de tara de juma de judet ca "exemplu" pt Romania! Asa se vorbea de Islanda (faliment), de Ungaria (faliment), de Grecia (faliment). Probabil complexatii asteapta sa se prabuseasca Italia sau Uk, dar chiar si atunci ar gasi ei ceva de injurat Romania!
Nu e nici o graba la adoptat euro, Polonia a anuntat deja ca nu se grabeste, tarile mici ca Estonia sunt 100% dependente, monedele lor intereseaza doar colectionarii numismati, nu finantele internationale:))
Sper ca Romania sa nu adopte euro decat in momentul cand bugetul public va fi echilibrat, functionarimea redusa la 50%, fluxul de investitii constant, etc. Altfel patim precum Grecia, exemplu negativ in orice manual de finante!
Cum se pot crea mai multe legaturi economice in UE?Cum putem exporta mai mult? Habar nu am...
Cum sa reducem numarul de parlamentari?
Cum sa adoptam o noua constitutie?
Cum sa srciem mai multe rpoiecte UE?
Habar nu am...
Drastic.
Un reprezentant pe judet si atat. Cum sunt guvernatorii in SUA.
"Cum sa adoptam o noua constitutie?"
Cum s-a facut bataie de joc cu constitutia pana acum, se poate face si una mai breaza. Important e sa se vrea de cine trebuie.
"Cum sa srciem mai multe rpoiecte UE?"
Nu ne trebuie. Din multe proiecte UE au scos bani niste borfasi in detrimentul tarii si chiar a proiectelor efective.
Si daca totul se rezuma la cotatia euro ... euro pe cand si salarille vor fi la fel ( totul se scumpeste ... salariile stagneaza sau chiar scad) ?
http://www.cotidianul.ro/prin_construirea_de_biserici_si_sporirea_credintei_va_fi_invinsa_criza-114459.html