Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures a adoptat sambata, la Toplita, un memorandum in care se arata ca romanii din cele trei judete "duc cu greu povara luptei" pentru pastrarea identitatii, iar cu pasi marunti, fara oprelisti, s-a ajuns la "crearea de facto a unui stat in stat" in zona, relateaza Mediafax. Documentul, care are trei pagini, se adreseaza Parlamentului, Presedintiei, Guvernului, Bisericii si societatii civile.

"Noi, romanii din Covasna, Harghita si Mures, pe langa problemele cu care se confrunta toti fratii nostri de pe cuprinsul patriei, la peste 90 de ani de la Marea Unire, inca ducem cu greu povara luptei pentru pastrarea identitatii si a fiintei noastre nationale", se arata in memorandum, mentionandu-se ca in aceste trei judete traiesc peste 400.000 de romani.

Semnatarii documentului sustin ca in judetele Covasna, Harghita si partial Mures "se produce un fenomen antieuropean de enclavizare nemaiintalnit in Europa". "Comunitatea maghiara se transforma intr-o masa etnica inchisa, blocata intre propriile frontiere mentale, obsesiv segregationiste. An de an, cu pasi marunti, dar hotarati, fara oprelisti, s-a ajuns la crearea de facto a unui stat in stat, cu imn, cu drapel, cu stema. Numai orbii nu vad si rau-voitorii nu inteleg directia in care se merge", se mentioneaza in document.

"Opinia publica romaneasca trebuie sa inteleaga faptul ca probleme precum separatismul, izolarea, a doua limba oficiala, discriminarea romanilor pe meleagurile natale nu sunt doar probleme ale romanilor din arcul intracarpatic", se mai arata in memorandumul adoptat la Toplita.

Semnatarii acestuia protesteaza fata de modul in care populatia romaneasca din zona este "nesocotita, marginalizata si tratata ca o populatie aservita, neexistand egalitate de sanse la obtinerea unui loc de munca si nici un comportament civic prietenesc si de colaborare, ci doar unul de intoleranta si exclusivism".

In opinia acestora, majoritatea discursurilor liderilor maghiari sunt astfel concepute "ca si cand istoria acestor meleaguri ar incepe doar odata cu asezarea secuilor aici, o istorie in care romanii nici nu ar fi fost si nici nu ar mai avea ce sa caute".

De asemenea, acestia solicita Camerei Deputatilor si presedintelui Traian Basescu sa nu adopte, respectiv sa nu promulge Legea Statutului minoritatilor nationale initiata de UDMR si "insusita de Guvern", apreciind ca prin acest act normativ "se urmareste legiferarea bazei autonomiei teritoriale pe criterii etnice, sub formula autonomiei culturale".

Forumul Civic al Romanilor din Covasana, Harghita si Mures mai solicita Guvernului si Parlamentului sa adopte cadrul legislativ care "sa asigure respectarea statutului limbii romane ca singura limba oficiala in activitatea institutiilor administratiei publice locale".