Intr-una din primele luari oficiale de pozitie dupa schimbarea lui Marius Oprea de la Institutul pentru Cercetarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, noua conducere formata din Vladimir Tismaneanu si Ioan Stanomir anunta ca intentioneaza sa-si extinda investigatiile asupra evenimentelor din 1989 si mineriadelor din 1990. Marius Oprea il acuzase pe Vladmir Tismaneanu ca doreste sa preia sefia IICCMER pentru a stopa activitatea de investigare a crimelor comunismului si pentru a aronda institutul Presedintiei.

Cele mai importante puncte din comunicatul semnat de Vladimir Tismaneanu (Presedinte al Consiliului Stiintific) si Ioan Stanomir (Presedinte Executiv). Vezi integral comunicatul aici

  • IICCMER va continua in baza HG-ului care ii reglementeaza activitatea sa investigheze abuzurile impotriva drepturilor omului comise in intervalul regimului comunist 1945-1989 si perioada imediat urmatoare (Revolutie si mineriade). Reafirmam ca obiectivul nostru esential este acela de a identifica datele relevante in vederea constituirii cadrului legal necesar pedepsirii celor vinovati in conformitate cu legislatia romana si internationala. Institutul sprijina integrarea in legislatia autohtona a tuturor conventiilor si acordurilor internationale relevante in domeniu.
  • Totodata, IICCMER militeaza pentru incorporarea in legislatia romaneasca a tuturor documentelor care prevad declararea ca imprescriptibile a crimelor comise in timpul regimului comunist. De asemenea, IICCMER va promova proiecte legislative in directia extinderii posibilitatilor de investigare obiectiva si nonpartizana a evenimentelor tragice si abuzurilor din epoca comunista si perioada imediat urmatoare (Revolutie si mineriade). Mai mult, IICCMER va asigura informarea prompta a opiniei publice referitor la efectele acestor actiuni. Vedem conlucrarea dintre IICCMER si societatea civila drept indispensabila.
  • IICCMER ramane fidel unei viziuni ce pune accentul pe  dezvoltarea unei culturi  a democratiei si libertatii, omagiind memoria victimelor si analizand mecanismul de functionare al regimului totalitar, instalat dupa 6 martie 1945. Nu este asadar vorba nicicum de o restrangere a vreunei activitati a IICCMER.  Dimpotriva, pe langa continuarea consecventa a activitatilor actuale, s-a deschis posibilitatea analizei evenimentelor din decembrie 1989 si ale anului 1990. Cum se stie, aceasta investigatie este o cerinta insistenta, urgenta si legitima a numeroase organizatii ale societatii civile.