Ministrul de Interne Vasile Blaga a convocat, duminica seara, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, din cauza inundatiilor care au afectat in ultimele zile mai multe judete din tara. Potrivit Agerpres, la intrunire vor participa prefectii si reprezentantii comitetelor locale, precum si pe directorii de la Apele Romane. Potrivit lui Blaga, bilantul la nivelul intregii tari arata ca sunt afectate de inundatii 39 de localitati si patru drumuri nationale din 11 judete, iar alte sapte localitati sunt fara energie electrica.

UPDATE: Aproape 40 de localitati afectate de inundatii

Vasile Blaga le-a cerut, in cadrul sedintei, reprezentantilor autoritatilor locale sa fie permanent in alerta, atat in aceasta seara, cat si in zilele urmatoare, sa monitorizeze situatia si sa ia masuri pentru sprijinirea cetatenilor, referindu-se la pericolului ridicat de inundatii. ''Prioritatea este cetateanul si va rog sa luati masurile necesare ca sa sufere cat mai putin de pe urma acestor nenorociri", a subliniat ministru, citat de Agerpres.

Potrivit lui Blaga, la ora intrunirii Comitetului de Urgenta, la nivelul intregii tari erau afectate 39 de localitati din 11 judete ale tarii (Buzau, Dambovita, Valcea, Prahova, Arad, Bistrita Nasaud, Braila, Teleorman, Botosani, Olt si Giurgiu), 4 drumuri nationale, 10 drumuri judetene si 1.355 hectare teren agricol. De asemenea, alte sapte localitati sunt fara energie electrica.

  • Judetul Teleorman

Aproximativ 150 de hectare de teren arabil si 50 de hectare de pasune din zona orasului Videle, judetul Teleorman, au fost inundate in urma revarsarii a doua parauri din zona de nord a judetului, transmite Mediafax.

Potrivit ISU Teleorman, depasiri ale cotelor de pericol se inregistreaza la Vartoape, pe Paraul Cainelui si la Tatarastii de Sus pe raul Teleormanul, dar nu sunt probleme deosebite.

In zona Crangu, pe raul Calmatui, este depasita cota de atentie.

  • Judetul Olt

O femeie din comuna Serbanesti, judetul Olt, a fost salvata de pompieri, duminica dupa-amiaza, din locuinta cuprinsa de inundatii, iar traficul rutier pe mai multe drumuri judetene si pe unul national este blocat sau ingreunat, dupa ce albiile mai multor parauri s-au umflat, inundand carosabilul, informeaza Mediafax.

Din cauza revarsarii paraului Doroftei, traficul rutier pe drumul national DN 64, la intrarea in municipiul Caracal, a fost deviat pe ruta Dobrosloveni - Farcasele - Caracal, dupa ce carosabilul a fost inundat pe o portiune de 300 metri.

Circulatia este blocata si pe drumul judetean DJ 653, in zona comunei Schitu, unde paraul Iminog l-a inundat pe o portiune de jumatate de kilometru.

Din cauza umflarii paraului Calmatui au fost inundate 12 gospodarii in comuna Stoicanesti si alte 30 in comuna Ganesa.

Traficul rutier este afectat pe drumul judetean DJ 546, in zona Draganesti Olt - Comani, carosabilul fiind inundat de apele paraului Saiu pe o distanta de 200 metri.

  • Judetul Vrancea

Topirea zapezilor si precipitatiile din ultima perioada au creat duminica probleme pe DN 2 E85 si pe mai multe drumuri judetene, informeaza Agerpres. Pompierii vranceni au intervenit pe mai multe drumuri din Vrancea pentru a curata carosabilul de apa scursa de pe versanti.

Conform ISU Vrancea, s-a actionat pe drumul european E 85 in localitatile Domnesti, Pufesti, Calimanesti si Haret. De asemenea, probleme au fost si pe DJ 119 la Ruginesti si pe DN 2 N, in apropiere de localitatea Jitia. In zonele in care apa a ajuns pe carosabil se circula cu dificultate.

  • Judetul Buzau

Zeci de familii din localitatea buzoiana Colti sunt in pericol sa ramana izolate, dupa ce trei drumuri comunale au fost afectate, duminica, de o alunecare de teren care a dus la surparea soselelor in zona, transmite Mediafax.

Potrivit ISU Buzau, alunecarea de teren, care s-a produs ca urmare a dezghetului si a precipitatiilor inregistrate in ultima perioada, a avariat trei drumuri comunale din Colti: DC 69, DC 71 si DC 78, drumuri care leaga cateva sate de centrul comunei. Cel mai afectat pare a fi drumul comunal 78, tronson pe care alunecarea de teren a provocat un crater pe o lungime de peste 50- 60 de metri.

  • Judetul Dambovita

Aproximativ 2.500 de locuitori din comunele dambovitene Malu cu Flori si Pucheni sunt izolati din cauza unei alunecari de teren care a avut loc, duminica dimineata, pe drumul judetean 724 ce face legatura intre cele doua localitati, transmite Mediafax.

Potrivit Inspectoratului Judetean de Politie Dambovita, din cauza alunecarilor de teren cauzate de ploile in exces si acumularea apei in sol, patru stalpi de sustinere a liniei de inalta tensiune au fost afectati, iar traficul rutier nu se mai poate desfasura in zona, intre kilometrul 1+300 metri si 1+500 de metri, fiind restrictionat total.

  • Craiova

Un numar de o suta de gospodarii din cartierul craiovean Brestei erau afectate duminica dimineata de inundatiile din oras, 40 de locuinte fiind avariate, iar trei aflandu-se in pericol de prabusire, potrivit unei informari a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dolj, relateaza Mediafax. Pe cele 14 strazi pe care s-a actionat pentru evacuarea apei, circulatia a fost blocata.

Doua case s-au prabusit, iar alte 60, aflate pe mai multe strazi din municipiul Craiova, au fost inundate, sambata seara, din cauza topirii zapezii si a ploilor.

Cod portocaliu si galben de inundatii

Hidrologii au extins duminica avertizarea cod portocaliu de inundatii pe raurile din sase judete din sudul si vestul tarii: Satu Mare, Dolj, Olt, Teleorman, Dambovita si Giurgiu. Atentionarea este valabila incepand cu ora 16.00 si pana luni, la aceeasi ora. In acest interval este posibila depasirea cotelor de inundatie pe mai multe rauri din zonele vizate.

De asemenea, in aceasta perioada se mentine si avertizarea cod galben de inundatii emisa vineri pentru mai multe rauri din vestul si sud-vestul tarii. Este posibila depasirea cotelor de atentie pe mai multe rauri din zonele vizate: Crasna, Crisul Repede, Crisul Negru, Crisul Alb, Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Desnatui, Jiu, Olt, Vedea si Neajlov.

Se actualizeaza.