Intalnire online webPR

VIDEO Ne dorim copii toba de carte sau inteligenti si descurcareti? Mate si germana vs. sport si joaca? Cine se ocupa de dezvoltarea sociala si emotionala a copilului, parintii sau scoala? Dana Papadima, directorul scolii Little London, a discutat online

de Gabriela Garjoaba     HotNews.ro
Miercuri, 17 februarie 2010, 13:00 Actualitate | Esenţial


Dana Papadima
Foto: HotNews.ro
Daca uneori va intrebati care sunt materiile importante pentru elev, Dana Papadima director educational scoala Little London, raspunde la dilemele parintilor legate de educarea si invatarea copiilor intr-un cadru institutionalizat.
 • Intalnirea s-a incheiat


Dana Papadima - experienta profesionala

- 14 ani de experienta in invatamant (invatatoare, profesoara de limba romana si limba franceza, cercetator la Institutul de Lingvistica al Academiei Romane, lector universitar)  
- 12 ani de implicare in procesul de modernizare a invatamantului romanesc din pozitia de Directoare a editurii Humanitas Educational
- a supervizat editarea tuturor manualelor si materialelor auxiliare aparute in editura
- manager de program Recreatio (program de creativitate si dezvoltare personala pentru copii)
- din 2010 este Director Educational Scoala Generala Little London

Nota redactiei:
 • Puneti intrebari prin formularul de comentarii de la sfarsitul articolului.
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 oana staicu

  Ce parere aveti despre sistemele alternative de invatamant tip Waldof sau Step by Step? Ce concluzii se pot trage dupa cativa ani buni de experimentare a pedagogiei waldorf in Romania?
  Ma gandesc serios sa il inscriu pe fiul meu in clasa intai l o scoala Waldorf dar nu am foarte multe informatii. Stiti cine ma poate indruma?

  • Dana Papadima

   Apreciez intru totul sistemul Step by Step. Gradinitele si scolile primare, indeosebi acelea unde institutorii s-au dovedit receptivi si deschisi, sint un veritabil model educational. In ceea ce priveste sistemul Waldorf, care si-a avut perioada de glorie in anii 80 in unele tari europene, am unele rezerve. Din punctul de vedere strict al dezvoltarii personale a copilului, cred ca este un sistem interesant si novator, dar in ceea ce priveste integrarea elevului intr-o lume performanta si concurentiala, ma tem ca Waldorf nu este cea mai fericita solutie.

 • Întrebarea nr. 2 daniela

  cum comentati sistemul practicat in Olanda prin care la sfarsitul claselor primare un test (Iq, competente) decide urmatorul pas (inscrierea pe o directie teoretica sau profesionala)? Exista vreo sansa ca acesta sa se aplice si in Romania?
  Multumesc.

  • Dana Papadima

   Regret sa va spun ca nu cunosc ca acest sistem sa fie aplicat in Olanda. Nu vreau sa va contrazic, dar mi se pare destul de stranie punerea pe un fagas a educatiei copilului la o virsta atit de frageda, cind, cu totii stim, in dezvoltarea sa se pot produce schimbari esentiale. Volumul de informatie

 • Întrebarea nr. 3 dana

  De ce ati pus ntrebarea mate si germana vs sport si joaca? Eu cred ca se pot face toate!! Adica daca invata copiii, asta nu inseamna ca se si pot juca?
  Copilul meu e la liceul german si pot spune ca invata si germana si e si sportiv . Intrebarea mea ar fi cum sa filtreze ei din toata informatia care vine navala peste ei numai ce ar fi esential ? De multe ori din tot acest volum de informatie mult e balast! Copilul nu poate sa aleaga singur si atunci...ce facem? Exista sansa unei revizuiri a materiei? Atata timp cit parintii lucreaza pina seara, cine sa le aleaga informatia corecta pe care ei ar trebui sa o retina?

  • Dana Papadima

   Titlul discutiei noastre are un caracter mai degraba jurnalistic. Eram sigura ca va declansa polemici... Sint perfect de acord cu dumneavoastra, stimata doamna! Matematica, sportul si joaca se armonizeaza perfect si in viziunea noastra. Aglomerarea materiei (de fapt a unora dintre programele de invatamint) preocupa de deja doua decenii parintii, copiii, oficialitatile si segmente ale societatii civile.

 • Întrebarea nr. 4 Rodica Plesnila

  Parerea mea (de profesoara de fizica la liceu, spre sfarsit de cariera) este ca scoala are in principal rostul de a aduce elevilor acea (si atata) informatie incat ei (cu ajutorul nostru) sa identifice domeniul in care sa-si descopere, valorifice si sa-si amplifice calitatile individuale. Binenteles ca asta presupune cate putin din fiecare, o scanare pe orizontala pentru ca apoi sa urmeze una pe verticala pana la inaltimea/adancimea maxima dorita si/sau posibila. Sigur ca un rol important al culturii generale oferite de scoala este si acela de a pregati copilul pentru o cat mai buna integrare in natura si societate ceea ce presupune din nou informatii si dezvoltarea capacitatii de procesare a acestora. Deci pledez pentru accent pe rolul formativ al scolii dar el nu se poate obtine decat prin informatie, "nu-ti poti dezvolta abilitatea de a canta la pian facand joc de glezne". Gresesc? Deci
  la intrebarea "mate sau sport?" raspunsul meu este ca este timp pentru amandoua, ponderea fiecareia trebuie insa individualizata. Pledez de asemenea pentru pastrarea examenelor dar la inceput de ciclu scolar tocmai pentru a face o mai buna orientare si selectie inainte de a aduce informatia specifica profilului ciclului urmator. Sunt atatia elevi care intra practic fara selectie la liceu, sa zicem la clasa de mate-info (suna bine) si, dupa 4 ani de "inghitit pioneze", se orienteaza spre filologie, ASE, drept, sport...
  Miercuri la ora 13 voi fi la scoala deci comunicarea cu doamna profesoara nu poate fi facuta decat prin email daca dansa considera ca-mi poate da un raspuns.

  • Dana Papadima

   Desigur, doamna profesoara, sinteti familiarizata cu vehementa cu care se afirma misiunea formativa a invatamintului in Romania. Si atunci de ce la nenumarate scoli „de elita’ se supraliciteaza informatia, se depasesc continuturile programei scolare iar competita dintre elevi este inlocuita cu competitia dintre profesori/invatatori?

 • Întrebarea nr. 5 Dedalus

  Daca vorbim despre copiii mici, din titlu lipseste o intrebare esentiala dupa mine:

  a) cum ne asiguram de educatia emotionala si afectiva a copiilor?

  Si mai am o intrebare:

  b) Ce credeti ca ar trebui facut pentru ca "invatamantul" "mestesug de tampire" bazat pe memorare din prezent sa se transforme in instruire si educatie?

  • Dana Papadima

   a. informindu-ne daca si in ce masura sistemul de invatamint in care integram copilul ii asigura educatia emotionala si se preocupa de dezvoltarea sa personala; cu un dram de noroc si dascali cu vocatie, chiar si in invatamintul de stat
   b. raspunsul la aceasta intrebare se regaseste si la alte intrebari

 • Întrebarea nr. 6 Ciprian

  Ce conditii credeti ca trebuie sa indeplineasca sistemele de invatamant alternativ pentru a compensa semnificativ carentele sistemului de invatamant din Romania (evident, daca se urmareste asa ceva), caracterizat de continua scadere a calitatii si lipsa unei directii clare de dezvoltare (sa ne referim doar la invatamantul preuniversitar)?

  • Dana Papadima

   Citeva raspunsuri de o simplitate deconcertanta:
   Motivarea cadrelor didactice, numar mic de elevi la clasa, dotarea scolilor cu cele de trebuinta
   Si un raspuns emblematic: o reforma coerenta, necesitind cel putin zece ani de concepere, experimentare, implementare, feedback. Adica sa ne intoarcem la anii „98-2ooo cind a avut loc in Romania o tentativa singulara sub ministeriatul lui Andrei Marga.

 • Întrebarea nr. 7 Ciprian

  Cum abordeaza sistemele de invatamant alternativ pe care le promovati problematica culturii si istoriei nationale, recunoscuta in continuare in marea majoritate a tarilor, inclusiv cele europene (poate mai putin la noi ...), ca o componeneta esentiala a educatiei?

  • Dana Papadima

   Sistemul de invatamint pe baza caruia lucram are la baza curriculumul romanesc. Cred ca v-am raspuns la intrebare.

 • Întrebarea nr. 8 Phane

  Copilul meu este la scoala. Informatia e vasta (mult prea vasta pentru nivelul lor, dupa parerea mea), iar temele ii ocupa cam tot timpul liber. Ce sa fac:

  - sa-l presez sa ia note bune la toate materiile, ca sa poata intra la un liceu bun ?

  - sau sa-i spun sa mai dea naibii scoala si sa se bucure de viata, ca nu moare nimeni daca nu stie cati soldati a avut Stefan cel Mare la lupta de la Podul Inalt - cu riscul, evident, de a lua o nota proasta care sa-i strice media generala ?

  • Dana Papadima

   Probabil cel mai bine este ca fiul dumneavoastra sa nu ramina cu impresia ca invatatul este o povara inutila si traumatizanta. Din pacate, scoala romaneasca supra-aglomerata cu informatie si sarcini de lucru pentru elevi are nevoie de tactul parintilor pentru ca acest lucru sa nu se intimple.

 • Întrebarea nr. 9 Adrian Condrea

  Doamna Papadima,

  sunt părinte și am doi băieți foarte energici și voioși. Unul dintre ei are aproape 6 ani și este în grupa mare la grădiniță.
  Întrebarea mea este dacă la acest nivel este potrivit ca să se facă cu ei socoteli ( scăderi, adunări ) scrierea ortografică a literelor, scrierea numerelor până la 100, etc ?
  Nu credeți că au timp să facă acest lucru la școală?
  Explicați vă rog care este educația cea mai potrivită entru această vârstă?

  Mulțumesc mult!

  • Dana Papadima

   Programa pentru grupa pregatitoare prevede familiarizarea copiilor cu literele de tipar, cifrele si operatii minimale; in nici un caz nu se solicita scrierea ortografica sau operatiuni mai complicate; educatorii care supraliciteaza cerintele programei crezind ca fac bine, fac de fapt un deserviciu viitorilor elevi.

 • Întrebarea nr. 10 igor

  Va rog, ati putea schita o strategie didactica ideala aplicabila in invatamantul primar (sistem privat, bineinteles!)?

  Exista sistemul alternativ step by step aplicat la clasele V-VIII?Unde anume in Romania?

  Va multumesc mult!

  • Dana Papadima

   E greu de vorbit de o strategie didactica ideala. Sint insa o serie de principii care dau rezultate vizibile, multumitoare atit pentru parinti, cit si pentru specialistii din educatie. As pune pe primul loc orientarea catre dezvoltarea personala a elevilor. Invatamintul nostru este, din pacate, atit in conceptie, cit si in practica, mai degraba unul „statistic”: citi elevi promovati/cite note de zece/citi olimpici etc. Ce se intimpla insa cu fiecare elev in parte pe intreg parcursul scolar pare ca nu intereseaza pe nimeni.

 • Întrebarea nr. 11 Ionescu

  De unde ies ideile care imping lumea inainte? Din sport si joaca sau din matematica si germana? Cine gestioneaza sportul si joaca sau matematica si germana? Cine este gestionat? Trebuie sa pregatim copiii intr-o directie anume? Pentru ce si pentru cine? Nu cumva in situatia actuala ei nu stiu nici sport nici joaca nici matematica si nici germana?

  • Dana Papadima

   Sint foarte multe intrebari. Va raspund la una singura: nu cred ca trebuie sa pregatim copiii intr-o directie anume, ci mai degraba sa ne gindim, sa aflam si sa-i ajutam sa descopere ei insisi ce directie ar fi cea mai potrivita pentru ei.

 • Întrebarea nr. 12 ginan

  Stimata Doamna,

  cum se poate implica un parinte in formarea unui copil in clasa 1 , pentru a completa si intregi studiul de la scoala? cum sa-i descoperim inclinatiile spre anumite discipline avand in vedere ca majoritatea dintre ei sunt cu gandul la joaca
  Cu respect

  • Dana Papadima

   Pentru elevii de virste mici, nu ar trebui sa existe o contradictie intre invatare si joaca. Jocul are o dimensiune formativa si, la rindul ei, invatarea poate fi conceputa ca o activitate foarte agreabila. Cel putin in primii ani de scoala.

 • Întrebarea nr. 13 pitu

  am o fetita care in septembrie 2010 va avea 6 ani si 5 luni.Ne punem problema daca e cazul sa o dam sau nu la scoala.Ea e un copil dezghetat cum sunt toti din generatia lor,nu e neaparat f sociabila,sta in expectativa o perioada intr-un mediu nou ,dar o data obisnuita cu colectivul e ok,se integreaza-dar pastreaza totusi niste rezerve: intr-un cuvant da,nu e chair o persoana expansiva.E asculatoare cuminte,stie literele,numere,nivel basic si multumitor pt varsta ei zic eu (deabia in aprilie face 6 ani).Eu am amanat gradinita, am dat-o la 4 ani si ceva tocmai pt ca am avut norocul sa aiba o bunica care a stat cu ea,care ii acorda timp care a invatat-o f multe poezii cantece,povesti,care iesea cu ea afara 2 ore dimineata 2 dupa amiaza cel putin.Am zis ca e mai impo sa se joace afara in parc cu copii sa faca ce vrea ,decat sa o dau la gradinita.Asa gandesc eu.Am facut bine sau nu ,nu stiu,fiecare face cum crede.
  Acum problema e asa : nu stiu daca sa aman inca un an scoala si sa ii mai ofer un an de joaca.Nu e prea mare la 7 ani si 5 luni,adica peste un an?Multi imi spun ca acum copii in clasa 1 au peste 7 ani si cunosc eu insami cazuri care au inceput la 7 ani si 8 luni.Mi se pare paradoxal acum cand avem copii asa inteligenti (cel putin asa ne laudam :) ) deci cand sunt asa inteligenti si stiu atat de multe inca de la varste fragede sa ii dam aproape de 8 ani la scoala.Pe de alta parte,recuosc ca si mie imi e "mila" :) cand ma gandesc ca parca tot micuta o vad -sa o dau la scoala sa inceapa programul de trezire obligatoriu (la gradi mai 'chiulim' ;) cate o zi - ei ii place uneori sa mai incalcam usor si nevinovat cate o regula).La scoala nu va mai fi asa ,si ii spun mereu incerc sa o pregatesc fara brutalitate ,insa desi pregatirea pt scoala teoretic o facem, eu nu stiu daca sa o duc sau nu ....
  Intrebare: e prea devreme la 6 ani si 5 luni? e prea tarziu la 7 ani si 5 luni?daca nu se va descurca?daca toti sau marea majoritate sunt peste 7 ani nu vor avea un avantaj?

  • Dana Papadima

   Va sfatuiesc sa va inscrieti copilul la scoala. Din cite relatati, fetita este intru totul pregatita pentru a intra in clasa I.
   ar fi pacat sa piarda un an pe la grupa pregatitoare. Trecerea de la ultimul an de gradinita la primul an de scoala nu ar trebui, in principiu, sa fie un soc pentru copil.

 • Întrebarea nr. 14 vlamaio

  Buna ziua! Fiul meu este deja la o gradinita waldorf, iar noi, parintii, suntem foarte multumiti de acest sistem. Intrebarea mea este insa ce parere aveti despre scoala waldorf? Am participat la sedinte despre scoala waldorf, insa sunt putin reticenta la modul de invatare, desi as fi incantata sa-mi duc copilul intr-un sistem de invatamant in care sa invete de placere si unde sunt convisa ca ar merge cu placere, asa cum merge si la gradinita. As vrea sa stiu insa care sunt consecintele pe termen lung ale acestui sistem. Va multumesc anticipat!

  • Dana Papadima

   Am mai raspuns la o intrebare similara. In opinia mea personala, scoala Waldorf are mari avantaje, asa cum si spuneti, prin felul atractiv in care isi motiveaza elevii, insa ridica semne de intrebare in privinta adaptabilitatii absolventilor la mediul social contemporan, intens concurential.

 • Întrebarea nr. 15 Mihai Butoi

  Stimata domna Papadima

  Sunt un parinte al carui copil este elev in clasa I Ia o scoala de stat, dar iau in consideratie in mod serios mutarea la o scoala particulara.

  Am vizitat mai multe scoli particulare si la multe dintre ele oferta educationala mi s-a parut net superioara celei din scolile de stat. Singurul punct la care am retineri este sportul si timpul si modul de recreere care pare sa fie o problema generala.

  Majoritatea scoilor particulare se confrunta cu urmatoarele probleme:
  - Spatiul: Din cauza crizei de spatiu, salile de sport sunt fie inproprii (mici si/sau fara echipamente de baza), fie inexistente
  - Profesorii de sport: Personale cu care se face sportul obligatoriu (nu cluburile extra) nu au pregatirea si experienta corespunzatoare.
  - Programul: Foarte multi parinti considera sportul si recreerea pierdere vreme (doar nu o sa platesc o gramada de bani pt joca si "stat de degeaba"). Un punct de vedere pe care in cele mai multe cazuri managementul scolilor il considera valid si prin urmare creaza si niste orare epuizante.

  La unele dintre aceste scolii exista zile in care copii stau la "interior" pe tot parcusul zilei adica intre 7 si 9 ore, ceea ce este profund gresit dupa parerea mea.

  Prin urmare:
  - Care este dupa parerea dvs timpul minim pe care un copil trebuie sa-l petreaca zilnic in aer liber. Aici ma refer si la pauzele dintre orele de curs.
  - In cazul scolilor cu program lung (9:00 - 17:00) care este structura si lungimea optima a recreatiilor inclusiv pauza de masa de la pranz.

  Pe langa raspunsul la aceste intrebari, m-ar interesa orice comentariu ref la acest subiect.

  Multumesc,

  • Dana Papadima

   Ca directoare educationala a scolii Little London, nu consider ca este fair sa comentez oferta educationala a altor scoli private. Ce pot sa va spun este ca pentru noi, la Little London, sportul si activitatile in aer liber sint o prioritate pe care ne-o asumam sub toate aspectele (curriculum, dotari, valoare formativa)

 • Întrebarea nr. 16 Bacila Bogdan

  Cum trebuie privit acest tandem educational din punctul de vedere al eficientei dezvoltarii copilului? Este o varianta mai buna decat cealalta? Credeti ca o scoala trebuie sa presupuna un regim cazon, sever, sau mai degraba unul in care copiii sa se simta ocrotiti, sprijiniti? Care trebuie sa fie ponderea temelor in timpul liber al copiilor si care ar trebui sa fie regimul de lucru in timpul orelor(cate ore maxim pe zi de lucru intensiv)?Cat de importanta este participarea copiilor la concursuri nationale de mate sau romana pentru dezvoltarea lor ulterioara?

  • Dana Papadima

   Am mai spus, am mare incredere in sistemul Step by step, care este in acelasi timp atit performant in privinta continuturilor invatarii, cit si extrem de potrivit pentru dezvoltarea emotionala a copiilor.
   in ce priveste participarea la concursuri, daca nu absolutizam pina la absurd ponderea olimpiadelor ca scop in sine, este foarte bine ca elevii sa se prezinte la tot felul de competitii, din placere, pasiune si dorinta de a-si verifica 'puterile' in contexte diferite de cele ale clasei/scolii cu care este obisnuit.

 • Întrebarea nr. 17 Anna Blitt

  Buna ziua ,
  Intrebarea mea se adreseaza atat invitatei d-voastra ,cat si parintilor interesati de modul in care se desfasoara activitatea educationala la scoala .
  In ce masura institutia scolara este dispusa sa conlucreze cu parintii in interesul bunei dezvoltari a elevilor -este dialogul cu parintii doar o obligatie sau o atitudine normala ?
  Sunt socata de lipsa de reactie constructiva a parintilor in fata masurilor luate de guvern in ultimul timp : de exemplu, cele 4 zile obligatorii de vacanta impuse in semestrul trecut : pentru copiii mei prescolari am fost obligata sa gasesc solutii care mi-au afectat bugetul si le-a creat copiilor disconfort ,iar copii de la gimnaziu au primit teme exagerate ( la istorie au primit conspectarea a patru lectii , au fost ulterior verificati "la caiet "si notati !) ,iar in fata deciziei de a-i muta la alta scoala am avut mari dificultati cu d-na directoare , care s-a plans ca astfel dezechilibrez veniturile scolii !

  • Dana Papadima

   O institutie scolara, indiferent daca este de stat sau particulara, are obligatia sa comunicve in permanenta cu parintii, in asa fel incat sa asiste si sa intretina o comunitate activa: scoala - parinti. Masurile restrictive luate in toamna anului trecut au avut consecinte nefaste asupra planului de invatamant. Nici scoala, nici profesorii nu sunt de blamat in toate acestea, dar poate ca unele din masurile luate ca sa se poata recupera pierderile de continut nu au fost cele mai fericite.

 • Întrebarea nr. 18 Ana

  Ce credeti ca ar trebui sa stie un copil la varsta de 5 ani?
  Trebuie sa-l determin sa invete literele si cifrele sau sa las lucrul acesta pentru mai tarziu, cand va fi la scoala.

  • Dana Papadima

   Ca parinte, nu este necesar sa-l determinati sa invete alfabetul si operatiile matematice. In anul pregatitor de la gradinita exista deja o pregatire preliminara pentru clasa intai. Dar daca dvs. simtiti curiozitate si interes din partea copilului, puteti sa il indemnati sa invete literele si cifrele.
   Fetita mea a invatat sa citeasca singura la 4 ani, fara ca sa existe vreo presine in familie pentru acest lucrul. In acelasi timp, exista la clasa intai copii care nu au nicio notiune de scris/citit si totusi reusesc sa invete si sa aiba succes.

 • Întrebarea nr. 19 dor

  ce parere aveti despre comportamentul profesorilor pe care ii vedem tot mai des la stiri lvind elevii sau, din contra, lasandu-se abuzati de ei? ce invata copiii de la cele doua tipuri de atitudini?

  • Dana Papadima

   Sunt total impotriva mediatizarii excesive a celor doua tipuri de situatii. Ele reprezinta exceptii, speculatii izvorate din neobosita goana dupa senzational.

 • Întrebarea nr. 20 fonf

  am intalnit suplinitori mult mai dedicati si mult mai motivati in meserie decat profesorii titulari, acestia din urma stand linistiti si dezinteresati pentru ca au un post sigur. cat de ok e sistemul de avansare in invatamantul romanesc?

  • Dana Papadima

   Nu se poate care le aate generaliza niciuna din situatiile pe care le aveti in vedere. Exista profesori devotati, dupa cum exista suplinitori foarte talentati. Pe de alta parte, este vorba de niste reguli si proceduri administrative, pe care, ne place sau nu, trebuie sa le urmam. Pe vremea in care, in lipsa unui post de suplinitor de limba romana activam ca invatatoare (sfarsitul anilor '80), sistemul de avansare si de titularizere in invatamant era de un absurd kafkian.

 • Întrebarea nr. 21 cara

  cand eram eu in scoala primara, acum vreo 25 de ani, toate invatatoarele, desi tinerele, erau recunoscute dupa cate-o apucatura: una lovea copiii cu capul de tabla, alta ii batea cu muchia liniarului etc. dar erau foarte cautate pentru ca "aveau clase bune". aceleasi invatatoare mai profeseaza si acum si nu s-au lasat de obiceiuri. e sistemul prost conceput, sunt cei din varful lui delasatori sau pur si simplu genul asta de educatie ne prieste noua ca popor?

  • Dana Papadima

   Si eu imi aduc aminte si am cunoscut invatatoare recunoscute ca foarte performante si avand mare cautare in randul parintilor, care pedepseau fizic copiii. Am fost pentru cativa ani profesoara de limba romana la tara intr-un sat maghiar din judetul Covasna. In dese randuri parintii imi solicitau sa pedepsesc copiii neascultatori sau lenesi prin metode fizice. Sper ca toate acestea tin de o mentalitate trecuta. Nu vreau sa ma gandesc ca mai poate fi vorba de violenta fizica dispre educator spre copil, poate cu tristele exceptii relatate in media.

 • Întrebarea nr. 22 dor

  revin cu problema atitudinii profesorilor.nu v-am intrebat despre mediatizarea cazurilor sau despre calitatea presei. v-am intrebat ce credeti ca invata copiii pe care acei profesori ii educa, nu cei care ii vad la televizor, din cele doua tipuri de atitudini ale unui dascal:

  - cel al omului care domina prin instaurarea fricii
  - cel al omului care se lasa calcat in picioare

  • Dana Papadima

   Revin si eu accentuind ca, cele doua tipuri de atitudine, reprezinta exceptii de la regula. In cazul in care profesorii sau invatatorii recurg la violenta fizica este de competenta regulamentelor scolare si a legii invatamantului sa se poata rezolva si pedepsi.
   De asemenea, tot regulamentul scolii, regulile si legea trebuie sa reglementeze situatiile in care unii dintre elevi isi tiranizeaza dascalii.

 • Întrebarea nr. 23 dan

  am auzit lucruri bune despre little london. ne puteti spune prin ce se diferentiaza atitudinea dascalului little london de cea a dascalului din scolile de stat?

  • Dana Papadima

   Va multumesc pentru apreciere! Intr-adevar, viziunea noastra la Little London este ca educatia trebuie facuta pentru fiecare copil, fiicare copil este unic si dezvoltarea personala a acestuia ne preocupa si ne calauzeste munca.

 • Întrebarea nr. 24 Marie

  Pentru copiii din ciclul primar este esentiala imbinarea armonioasa a activitatii scolare cu cea sportiva si recreerea.Ce alegere sa faca un parinte care are un copil mic,clasa I,care invata foarte bine ,dar care are si reale aptitudini sportive ( chiar foarte talentat) si care tinde spre performanta sportiva ,dar are mai multi copii in intretinere si un salariu mai mult decat modest?
  Cum sprijina sistemul de invatamant romanesc un copil de acest fel care poate fi un viitor mare campion ?
  Deocamdata copilul face sport ( cu mari sacricii )intr-un club particular,deoarece nu exista pentru copii de 7 ani scoli sportive gratuite.Multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Dana Papadima

   Va felicit pentru alegerea pe care ati facut-o deja cu toate sacrificiile, de a inscrie copilul intr-un club sportiv. Sunt convinsa ca activitatea sportiva de performanta nu va dauna rezultatelor scolare, atata vreme cat copilul simte suntinere din partea familiei si a invatatorului.

 • Întrebarea nr. 25 Razvan M

  Ce influenta credeti ca are disciplina din scoli si licee asupra performantelor la invatatura ale elevului si cum credeti ca trebuie procedat pentru a reduce aspectele negative exercitate de anturaj asupra copiluli?

  • Dana Papadima

   Desigur ca disciplina are consecinte asupra performantelor scolare. De multe ori notele pe care le primesc copiii reflecta si iritarea dascalilor ca reactie la acte de indisciplina sau neatentie.

 • Întrebarea nr. 26 Petrik

  Buna,
  Am un baietel ce implineste varta de 6 ani in luna octombrie. Va rog sa-mi spuneti cand este mai bine sa-l dau la scoala, la 5 si 11 luni sau la 6 ani si 11 luni?
  Multumesc,
  Petrik

  • Dana Papadima

   5 ani si 11 luni este putin cam devreme pentru scoala. V-as sfatui sa mai asteptati un an si sa inscrieti copilul la grupa pregatitoare de la gradinita.

 • Întrebarea nr. 27 pitu

  Mi-ati raspuns mai sus la itnrebarea 13 si va multumesc.
  As mai avea acum o intrebare : ziceti ca e pacat sa piarda la grupa pregatitoare inca un an,dar ma gandesc ca daca ii iau anul acela poate ii 'fur' un an de copilarie,de joaca fara limite si responsabilitati.
  De ce sunt asa impartite parerile cu varsta la care trebuie dat copilul la scoala?
  Sunt oameni de profesie educatori invatatori care efectiv recomanda sa ii dam dupa 7 ani.Imi spunea chiar o invatatoare din Cta ca cei sub 7 ani sunt mai slabi decat restul si asa o tin pe tot parcursul claselor 1-4 .Iar dascalii motiveaza clar :1.ii rapesc un an de joaca si 2.va fi in dezavantaj ca va avea un an in minus
  va multumesc inca o data

  • Dana Papadima

   Parerile despre varsta cea mai buna la care copilul poate intra la scoala sunt si vor fi impartite dar si relative. Sunt copii cu putin peste 6 ani perfect dezvoltati fizic si intelectual pentru a incepe scoala, sunt copii mai putin pregatiti. In cazul dumneavoastra va sfatuiesc sa tineti seama de dezvoltarea propriului copil.

 • Întrebarea nr. 28 marian

  Din pacate, servicile si preturile de scolarizare nu sunt prea mari la little london?

  • Dana Papadima

   Depinde de ce intelegem prin prea mari. In Bucuresti exista scoli publice gratuite si scoli particulare cu diferite oferte si preturi.

 • Întrebarea nr. 29 Dalidis Jean

  Buna ziua,

  In statele occidentale se ramarca o tendinta de a "sexualiza" educatia. Educatia sexuala este acum introdusa in scoli si chiar in gradinite. In Anglia parintii au pus bazele unui sistem de invatamint primar alternativ tocmai pentru ca nu sunt de acord cu o astfel de abordare din partea statului laic. Se pare ca Romania "se aliniaza" si ea la "cuceririle stiintei" si ,ai pe fata, mai disimulat, promoveaza mai degrtaba valorile unei morale indoielnice decit ale moralei crestine.Ce parere aveti despre aceasta tendinta si ce ar trebui sa faca parintii pentru a-si manifesta dezaprobarea?
  Cele bune,
  Jean Dalidis

  • Dana Papadima

   In Romania, suntem departe de amenintarea ca sexualizarea excesiva sa invadeze gradinitele si scolile. Am cunostinta de faptul ca in Anglia, educatia sexuala a coborat la varste foarte mici, dar in ceea ce ne priveste ne caracterizeaza mai degraba excesul de pudibonderie. Si cand afirm acest lucru ma gandesc indeosebi la felul in care se face sau nu se face educatia sexuala in scoli si licee.

 • Întrebarea nr. 30 andre

  Scoala 'Little London' este acreditata de ministerul invatamantului? Cum e cu admiterea in liceu a unui copil care a terminat clasele I -VIII la o scoala particulara ne-acreditata ?
  Costurile unei scoli private raman mult peste posibilitatile financiare ale parintilor . NU sunt solutii in aceasta directie? de sponsorizari , co -finantari ; in fine nu prea am idee..
  Consider o taxa de 3000-4000 euro / an ca fiind mai la indemana parintilor comparativ cu 6000-7000 euro / an

  Multumesc

  • Dana Papadima

   Little London este o scoala acreditata de Ministerul Invatamantului pentru ciclul primar si in curs de acreditare pentru cel gimnazial care se deschide incepand cu toamna 2010. Sunt de acord ca in ceea ce priveste posturile unei scoli private nu putem multumi marea masa a parintilor. Scoala noastra va acorda incepand cu noul an scolar patru burse pentru elevii prezenti sau viitori, cu rezultate deosebite.

15763 vizualizari

 • intrebare pt dana papadima:pedagogia Waldorf (Marţi, 16 februarie 2010, 14:37)

  oana staicu [anonim]

  Ce parere aveti despre sistemele alternative de invatamant tip Waldof sau Step by Step? Ce concluzii se pot trage dupa cativa ani buni de experimentare a pedagogiei waldorf in Romania?
  Ma gandesc serios sa il inscriu pe fiul meu in clasa intai l o scoala Waldorf dar nu am foarte multe informatii. Stiti cine ma poate indruma?
  • raspuns (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:06)

   Dana Papadima [hotnews.ro] i-a raspuns lui oana staicu

   Apreciez intru totul sistemul Step by Step. Gradinitele si scolile primare, indeosebi acelea unde institutorii s-au dovedit receptivi si deschisi, sint un veritabil model educational. In ceea ce priveste sistemul Waldorf, care si-a avut perioada de glorie in anii 80 in unele tari europene, am unele rezerve. Din punctul de vedere strict al dezvoltarii personale a copilului, cred ca este un sistem interesant si novator, dar in ceea ce priveste integrarea elevului intr-o lume performanta si concurentiala, ma tem ca Waldorf nu este cea mai fericita solutie.
 • "treapta" juniorilor (Marţi, 16 februarie 2010, 15:32)

  daniela [anonim]

  cum comentati sistemul practicat in Olanda prin care la sfarsitul claselor primare un test (Iq, competente) decide urmatorul pas (inscrierea pe o directie teoretica sau profesionala)? Exista vreo sansa ca acesta sa se aplice si in Romania?
  Multumesc.
  • Raspuns (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:08)

   Dana Papadima [hotnews.ro] i-a raspuns lui daniela

   Regret sa va spun ca nu cunosc ca acest sistem sa fie aplicat in Olanda. Nu vreau sa va contrazic, dar mi se pare destul de stranie punerea pe un fagas a educatiei copilului la o virsta atit de frageda, cind, cu totii stim, in dezvoltarea sa se pot produce schimbari esentiale. Volumul de informatie
 • Volumul de informatie (Marţi, 16 februarie 2010, 15:42)

  dana [anonim]

  De ce ati pus ntrebarea mate si germana vs sport si joaca? Eu cred ca se pot face toate!! Adica daca invata copiii, asta nu inseamna ca se si pot juca?
  Copilul meu e la liceul german si pot spune ca invata si germana si e si sportiv . Intrebarea mea ar fi cum sa filtreze ei din toata informatia care vine navala peste ei numai ce ar fi esential ? De multe ori din tot acest volum de informatie mult e balast! Copilul nu poate sa aleaga singur si atunci...ce facem? Exista sansa unei revizuiri a materiei? Atata timp cit parintii lucreaza pina seara, cine sa le aleaga informatia corecta pe care ei ar trebui sa o retina?
  • raspuns (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:12)

   Dana Papadima [hotnews.ro] i-a raspuns lui dana

   Titlul discutiei noastre are un caracter mai degraba jurnalistic. Eram sigura ca va declansa polemici... Sint perfect de acord cu dumneavoastra, stimata doamna! Matematica, sportul si joaca se armonizeaza perfect si in viziunea noastra. Aglomerarea materiei (de fapt a unora dintre programele de invatamint) preocupa de deja doua decenii parintii, copiii, oficialitatile si segmente ale societatii civile.
 • rostul scolii (Marţi, 16 februarie 2010, 15:43)

  Rodica Plesnila [anonim]

  Parerea mea (de profesoara de fizica la liceu, spre sfarsit de cariera) este ca scoala are in principal rostul de a aduce elevilor acea (si atata) informatie incat ei (cu ajutorul nostru) sa identifice domeniul in care sa-si descopere, valorifice si sa-si amplifice calitatile individuale. Binenteles ca asta presupune cate putin din fiecare, o scanare pe orizontala pentru ca apoi sa urmeze una pe verticala pana la inaltimea/adancimea maxima dorita si/sau posibila. Sigur ca un rol important al culturii generale oferite de scoala este si acela de a pregati copilul pentru o cat mai buna integrare in natura si societate ceea ce presupune din nou informatii si dezvoltarea capacitatii de procesare a acestora. Deci pledez pentru accent pe rolul formativ al scolii dar el nu se poate obtine decat prin informatie, "nu-ti poti dezvolta abilitatea de a canta la pian facand joc de glezne". Gresesc? Deci
  la intrebarea "mate sau sport?" raspunsul meu este ca este timp pentru amandoua, ponderea fiecareia trebuie insa individualizata. Pledez de asemenea pentru pastrarea examenelor dar la inceput de ciclu scolar tocmai pentru a face o mai buna orientare si selectie inainte de a aduce informatia specifica profilului ciclului urmator. Sunt atatia elevi care intra practic fara selectie la liceu, sa zicem la clasa de mate-info (suna bine) si, dupa 4 ani de "inghitit pioneze", se orienteaza spre filologie, ASE, drept, sport...
  Miercuri la ora 13 voi fi la scoala deci comunicarea cu doamna profesoara nu poate fi facuta decat prin email daca dansa considera ca-mi poate da un raspuns.
  • raspuns (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:13)

   Dana Papadima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Rodica Plesnila

   Desigur, doamna profesoara, sinteti familiarizata cu vehementa cu care se afirma misiunea formativa a invatamintului in Romania. Si atunci de ce la nenumarate scoli „de elita’ se supraliciteaza informatia, se depasesc continuturile programei scolare iar competita dintre elevi este inlocuita cu competitia dintre profesori/invatatori?
 • copacii din padure sau padurea? (Marţi, 16 februarie 2010, 15:44)

  Dedalus [anonim]

  Daca vorbim despre copiii mici, din titlu lipseste o intrebare esentiala dupa mine:

  a) cum ne asiguram de educatia emotionala si afectiva a copiilor?

  Si mai am o intrebare:

  b) Ce credeti ca ar trebui facut pentru ca "invatamantul" "mestesug de tampire" bazat pe memorare din prezent sa se transforme in instruire si educatie?
  • raspuns (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:16)

   Dana Papadima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dedalus

   a. informindu-ne daca si in ce masura sistemul de invatamint in care integram copilul ii asigura educatia emotionala si se preocupa de dezvoltarea sa personala; cu un dram de noroc si dascali cu vocatie, chiar si in invatamintul de stat
   b. raspunsul la aceasta intrebare se regaseste si la alte intrebari
 • ce vor "sistemele" pentru copii? (Marţi, 16 februarie 2010, 16:01)

  Ciprian [anonim]

  Ce conditii credeti ca trebuie sa indeplineasca sistemele de invatamant alternativ pentru a compensa semnificativ carentele sistemului de invatamant din Romania (evident, daca se urmareste asa ceva), caracterizat de continua scadere a calitatii si lipsa unei directii clare de dezvoltare (sa ne referim doar la invatamantul preuniversitar)?
  • reapuns (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:17)

   Dana Papadima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ciprian

   Citeva raspunsuri de o simplitate deconcertanta:
   Motivarea cadrelor didactice, numar mic de elevi la clasa, dotarea scolilor cu cele de trebuinta
   Si un raspuns emblematic: o reforma coerenta, necesitind cel putin zece ani de concepere, experimentare, implementare, feedback. Adica sa ne intoarcem la anii „98-2ooo cind a avut loc in Romania o tentativa singulara sub ministeriatul lui Andrei Marga.
 • informatii esentiale (Marţi, 16 februarie 2010, 16:18)

  Ciprian [anonim]

  Cum abordeaza sistemele de invatamant alternativ pe care le promovati problematica culturii si istoriei nationale, recunoscuta in continuare in marea majoritate a tarilor, inclusiv cele europene (poate mai putin la noi ...), ca o componeneta esentiala a educatiei?
  • raspuns (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:18)

   Dana Papadima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ciprian

   Sistemul de invatamint pe baza caruia lucram are la baza curriculumul romanesc. Cred ca v-am raspuns la intrebare.
 • ce se poate face concret ? (Marţi, 16 februarie 2010, 16:44)

  Phane [anonim]

  Copilul meu este la scoala. Informatia e vasta (mult prea vasta pentru nivelul lor, dupa parerea mea), iar temele ii ocupa cam tot timpul liber. Ce sa fac:

  - sa-l presez sa ia note bune la toate materiile, ca sa poata intra la un liceu bun ?

  - sau sa-i spun sa mai dea naibii scoala si sa se bucure de viata, ca nu moare nimeni daca nu stie cati soldati a avut Stefan cel Mare la lupta de la Podul Inalt - cu riscul, evident, de a lua o nota proasta care sa-i strice media generala ?
  • raspuns (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:19)

   Dana Papadima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Phane

   Probabil cel mai bine este ca fiul dumneavoastra sa nu ramina cu impresia ca invatatul este o povara inutila si traumatizanta. Din pacate, scoala romaneasca supra-aglomerata cu informatie si sarcini de lucru pentru elevi are nevoie de tactul parintilor pentru ca acest lucru sa nu se intimple.
 • învățământ preșcolar (Marţi, 16 februarie 2010, 17:15)

  Adrian Condrea [anonim]

  Doamna Papadima,

  sunt părinte și am doi băieți foarte energici și voioși. Unul dintre ei are aproape 6 ani și este în grupa mare la grădiniță.
  Întrebarea mea este dacă la acest nivel este potrivit ca să se facă cu ei socoteli ( scăderi, adunări ) scrierea ortografică a literelor, scrierea numerelor până la 100, etc ?
  Nu credeți că au timp să facă acest lucru la școală?
  Explicați vă rog care este educația cea mai potrivită entru această vârstă?

  Mulțumesc mult!
  • raspuns (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:20)

   Dana Papadima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian Condrea

   Programa pentru grupa pregatitoare prevede familiarizarea copiilor cu literele de tipar, cifrele si operatii minimale; in nici un caz nu se solicita scrierea ortografica sau operatiuni mai complicate; educatorii care supraliciteaza cerintele programei crezind ca fac bine, fac de fapt un deserviciu viitorilor elevi.
 • Strategie didactica (Marţi, 16 februarie 2010, 21:55)

  igor [anonim]

  Va rog, ati putea schita o strategie didactica ideala aplicabila in invatamantul primar (sistem privat, bineinteles!)?

  Exista sistemul alternativ step by step aplicat la clasele V-VIII?Unde anume in Romania?

  Va multumesc mult!
  • Raspuns (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:20)

   Dana Papadima [hotnews.ro] i-a raspuns lui igor

   E greu de vorbit de o strategie didactica ideala. Sint insa o serie de principii care dau rezultate vizibile, multumitoare atit pentru parinti, cit si pentru specialistii din educatie. As pune pe primul loc orientarea catre dezvoltarea personala a elevilor. Invatamintul nostru este, din pacate, atit in conceptie, cit si in practica, mai degraba unul „statistic”: citi elevi promovati/cite note de zece/citi olimpici etc. Ce se intimpla insa cu fiecare elev in parte pe intreg parcursul scolar pare ca nu intereseaza pe nimeni.
 • De unde? (Miercuri, 17 februarie 2010, 8:27)

  Ionescu [anonim]

  De unde ies ideile care imping lumea inainte? Din sport si joaca sau din matematica si germana? Cine gestioneaza sportul si joaca sau matematica si germana? Cine este gestionat? Trebuie sa pregatim copiii intr-o directie anume? Pentru ce si pentru cine? Nu cumva in situatia actuala ei nu stiu nici sport nici joaca nici matematica si nici germana?
  • raspuns (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:21)

   Dana Papadima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionescu

   Sint foarte multe intrebari. Va raspund la una singura: nu cred ca trebuie sa pregatim copiii intr-o directie anume, ci mai degraba sa ne gindim, sa aflam si sa-i ajutam sa descopere ei insisi ce directie ar fi cea mai potrivita pentru ei.
 • rolul parintilor in formarea unui copil in invatam (Miercuri, 17 februarie 2010, 9:03)

  ginan [anonim]

  Stimata Doamna,

  cum se poate implica un parinte in formarea unui copil in clasa 1 , pentru a completa si intregi studiul de la scoala? cum sa-i descoperim inclinatiile spre anumite discipline avand in vedere ca majoritatea dintre ei sunt cu gandul la joaca
  Cu respect
  • raspuns (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:22)

   Dana Papadima [hotnews.ro] i-a raspuns lui ginan

   Pentru elevii de virste mici, nu ar trebui sa existe o contradictie intre invatare si joaca. Jocul are o dimensiune formativa si, la rindul ei, invatarea poate fi conceputa ca o activitate foarte agreabila. Cel putin in primii ani de scoala.
 • inceputul scolii (Miercuri, 17 februarie 2010, 9:45)

  pitu [anonim]

  am o fetita care in septembrie 2010 va avea 6 ani si 5 luni.Ne punem problema daca e cazul sa o dam sau nu la scoala.Ea e un copil dezghetat cum sunt toti din generatia lor,nu e neaparat f sociabila,sta in expectativa o perioada intr-un mediu nou ,dar o data obisnuita cu colectivul e ok,se integreaza-dar pastreaza totusi niste rezerve: intr-un cuvant da,nu e chair o persoana expansiva.E asculatoare cuminte,stie literele,numere,nivel basic si multumitor pt varsta ei zic eu (deabia in aprilie face 6 ani).Eu am amanat gradinita, am dat-o la 4 ani si ceva tocmai pt ca am avut norocul sa aiba o bunica care a stat cu ea,care ii acorda timp care a invatat-o f multe poezii cantece,povesti,care iesea cu ea afara 2 ore dimineata 2 dupa amiaza cel putin.Am zis ca e mai impo sa se joace afara in parc cu copii sa faca ce vrea ,decat sa o dau la gradinita.Asa gandesc eu.Am facut bine sau nu ,nu stiu,fiecare face cum crede.
  Acum problema e asa : nu stiu daca sa aman inca un an scoala si sa ii mai ofer un an de joaca.Nu e prea mare la 7 ani si 5 luni,adica peste un an?Multi imi spun ca acum copii in clasa 1 au peste 7 ani si cunosc eu insami cazuri care au inceput la 7 ani si 8 luni.Mi se pare paradoxal acum cand avem copii asa inteligenti (cel putin asa ne laudam :) ) deci cand sunt asa inteligenti si stiu atat de multe inca de la varste fragede sa ii dam aproape de 8 ani la scoala.Pe de alta parte,recuosc ca si mie imi e "mila" :) cand ma gandesc ca parca tot micuta o vad -sa o dau la scoala sa inceapa programul de trezire obligatoriu (la gradi mai 'chiulim' ;) cate o zi - ei ii place uneori sa mai incalcam usor si nevinovat cate o regula).La scoala nu va mai fi asa ,si ii spun mereu incerc sa o pregatesc fara brutalitate ,insa desi pregatirea pt scoala teoretic o facem, eu nu stiu daca sa o duc sau nu ....
  Intrebare: e prea devreme la 6 ani si 5 luni? e prea tarziu la 7 ani si 5 luni?daca nu se va descurca?daca toti sau marea majoritate sunt peste 7 ani nu vor avea un avantaj?
  • raspuns (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:22)

   Dana Papadima [hotnews.ro] i-a raspuns lui pitu

   Va sfatuiesc sa va inscrieti copilul la scoala. Din cite relatati, fetita este intru totul pregatita pentru a intra in clasa I.
   ar fi pacat sa piarda un an pe la grupa pregatitoare. Trecerea de la ultimul an de gradinita la primul an de scoala nu ar trebui, in principiu, sa fie un soc pentru copil.
 • invatamant waldorf (Miercuri, 17 februarie 2010, 10:20)

  vlamaio [anonim]

  Buna ziua! Fiul meu este deja la o gradinita waldorf, iar noi, parintii, suntem foarte multumiti de acest sistem. Intrebarea mea este insa ce parere aveti despre scoala waldorf? Am participat la sedinte despre scoala waldorf, insa sunt putin reticenta la modul de invatare, desi as fi incantata sa-mi duc copilul intr-un sistem de invatamant in care sa invete de placere si unde sunt convisa ca ar merge cu placere, asa cum merge si la gradinita. As vrea sa stiu insa care sunt consecintele pe termen lung ale acestui sistem. Va multumesc anticipat!
  • raspuns (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:22)

   Dana Papadima [hotnews.ro] i-a raspuns lui vlamaio

   Am mai raspuns la o intrebare similara. In opinia mea personala, scoala Waldorf are mari avantaje, asa cum si spuneti, prin felul atractiv in care isi motiveaza elevii, insa ridica semne de intrebare in privinta adaptabilitatii absolventilor la mediul social contemporan, intens concurential.
 • SPORTUL SI RECREEREA (Miercuri, 17 februarie 2010, 11:05)

  Mihai Butoi [anonim]

  Stimata domna Papadima

  Sunt un parinte al carui copil este elev in clasa I Ia o scoala de stat, dar iau in consideratie in mod serios mutarea la o scoala particulara.

  Am vizitat mai multe scoli particulare si la multe dintre ele oferta educationala mi s-a parut net superioara celei din scolile de stat. Singurul punct la care am retineri este sportul si timpul si modul de recreere care pare sa fie o problema generala.

  Majoritatea scoilor particulare se confrunta cu urmatoarele probleme:
  - Spatiul: Din cauza crizei de spatiu, salile de sport sunt fie inproprii (mici si/sau fara echipamente de baza), fie inexistente
  - Profesorii de sport: Personale cu care se face sportul obligatoriu (nu cluburile extra) nu au pregatirea si experienta corespunzatoare.
  - Programul: Foarte multi parinti considera sportul si recreerea pierdere vreme (doar nu o sa platesc o gramada de bani pt joca si "stat de degeaba"). Un punct de vedere pe care in cele mai multe cazuri managementul scolilor il considera valid si prin urmare creaza si niste orare epuizante.

  La unele dintre aceste scolii exista zile in care copii stau la "interior" pe tot parcusul zilei adica intre 7 si 9 ore, ceea ce este profund gresit dupa parerea mea.

  Prin urmare:
  - Care este dupa parerea dvs timpul minim pe care un copil trebuie sa-l petreaca zilnic in aer liber. Aici ma refer si la pauzele dintre orele de curs.
  - In cazul scolilor cu program lung (9:00 - 17:00) care este structura si lungimea optima a recreatiilor inclusiv pauza de masa de la pranz.

  Pe langa raspunsul la aceste intrebari, m-ar interesa orice comentariu ref la acest subiect.

  Multumesc,
  • raspuns (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:23)

   Dana Papadima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai Butoi

   Ca directoare educationala a scolii Little London, nu consider ca este fair sa comentez oferta educationala a altor scoli private. Ce pot sa va spun este ca pentru noi, la Little London, sportul si activitatile in aer liber sint o prioritate pe care ne-o asumam sub toate aspectele (curriculum, dotari, valoare formativa)
 • Step by step vs. sistem traditional (Miercuri, 17 februarie 2010, 11:40)

  Bacila Bogdan [anonim]

  Cum trebuie privit acest tandem educational din punctul de vedere al eficientei dezvoltarii copilului? Este o varianta mai buna decat cealalta? Credeti ca o scoala trebuie sa presupuna un regim cazon, sever, sau mai degraba unul in care copiii sa se simta ocrotiti, sprijiniti? Care trebuie sa fie ponderea temelor in timpul liber al copiilor si care ar trebui sa fie regimul de lucru in timpul orelor(cate ore maxim pe zi de lucru intensiv)?Cat de importanta este participarea copiilor la concursuri nationale de mate sau romana pentru dezvoltarea lor ulterioara?
  • raspuns (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:24)

   Dana Papadima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bacila Bogdan

   Am mai spus, am mare incredere in sistemul Step by step, care este in acelasi timp atit performant in privinta continuturilor invatarii, cit si extrem de potrivit pentru dezvoltarea emotionala a copiilor.
   in ce priveste participarea la concursuri, daca nu absolutizam pina la absurd ponderea olimpiadelor ca scop in sine, este foarte bine ca elevii sa se prezinte la tot felul de competitii, din placere, pasiune si dorinta de a-si verifica 'puterile' in contexte diferite de cele ale clasei/scolii cu care este obisnuit.
 • Ce rol au parintii ? (Miercuri, 17 februarie 2010, 11:44)

  Anna Blitt [anonim]

  Buna ziua ,
  Intrebarea mea se adreseaza atat invitatei d-voastra ,cat si parintilor interesati de modul in care se desfasoara activitatea educationala la scoala .
  In ce masura institutia scolara este dispusa sa conlucreze cu parintii in interesul bunei dezvoltari a elevilor -este dialogul cu parintii doar o obligatie sau o atitudine normala ?
  Sunt socata de lipsa de reactie constructiva a parintilor in fata masurilor luate de guvern in ultimul timp : de exemplu, cele 4 zile obligatorii de vacanta impuse in semestrul trecut : pentru copiii mei prescolari am fost obligata sa gasesc solutii care mi-au afectat bugetul si le-a creat copiilor disconfort ,iar copii de la gimnaziu au primit teme exagerate ( la istorie au primit conspectarea a patru lectii , au fost ulterior verificati "la caiet "si notati !) ,iar in fata deciziei de a-i muta la alta scoala am avut mari dificultati cu d-na directoare , care s-a plans ca astfel dezechilibrez veniturile scolii !
  • Raspuns (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:29)

   Dana Papadima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anna Blitt

   O institutie scolara, indiferent daca este de stat sau particulara, are obligatia sa comunicve in permanenta cu parintii, in asa fel incat sa asiste si sa intretina o comunitate activa: scoala - parinti. Masurile restrictive luate in toamna anului trecut au avut consecinte nefaste asupra planului de invatamant. Nici scoala, nici profesorii nu sunt de blamat in toate acestea, dar poate ca unele din masurile luate ca sa se poata recupera pierderile de continut nu au fost cele mai fericite.
 • ref. copii (Miercuri, 17 februarie 2010, 12:04)

  Ana [anonim]

  Ce credeti ca ar trebui sa stie un copil la varsta de 5 ani?
  Trebuie sa-l determin sa invete literele si cifrele sau sa las lucrul acesta pentru mai tarziu, cand va fi la scoala.
  • raspuns (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:33)

   Dana Papadima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ana

   Ca parinte, nu este necesar sa-l determinati sa invete alfabetul si operatiile matematice. In anul pregatitor de la gradinita exista deja o pregatire preliminara pentru clasa intai. Dar daca dvs. simtiti curiozitate si interes din partea copilului, puteti sa il indemnati sa invete literele si cifrele.
   Fetita mea a invatat sa citeasca singura la 4 ani, fara ca sa existe vreo presine in familie pentru acest lucrul. In acelasi timp, exista la clasa intai copii care nu au nicio notiune de scris/citit si totusi reusesc sa invete si sa aiba succes.
 • scoala (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:30)

  dor [anonim]

  ce parere aveti despre comportamentul profesorilor pe care ii vedem tot mai des la stiri lvind elevii sau, din contra, lasandu-se abuzati de ei? ce invata copiii de la cele doua tipuri de atitudini?
  • raspuns (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:36)

   Dana Papadima [hotnews.ro] i-a raspuns lui dor

   Sunt total impotriva mediatizarii excesive a celor doua tipuri de situatii. Ele reprezinta exceptii, speculatii izvorate din neobosita goana dupa senzational.
 • suplinitorii (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:32)

  fonf [anonim]

  am intalnit suplinitori mult mai dedicati si mult mai motivati in meserie decat profesorii titulari, acestia din urma stand linistiti si dezinteresati pentru ca au un post sigur. cat de ok e sistemul de avansare in invatamantul romanesc?
  • Raspuns (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:41)

   Dana Papadima [hotnews.ro] i-a raspuns lui fonf

   Nu se poate care le aate generaliza niciuna din situatiile pe care le aveti in vedere. Exista profesori devotati, dupa cum exista suplinitori foarte talentati. Pe de alta parte, este vorba de niste reguli si proceduri administrative, pe care, ne place sau nu, trebuie sa le urmam. Pe vremea in care, in lipsa unui post de suplinitor de limba romana activam ca invatatoare (sfarsitul anilor '80), sistemul de avansare si de titularizere in invatamant era de un absurd kafkian.
 • violenta (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:35)

  cara [anonim]

  cand eram eu in scoala primara, acum vreo 25 de ani, toate invatatoarele, desi tinerele, erau recunoscute dupa cate-o apucatura: una lovea copiii cu capul de tabla, alta ii batea cu muchia liniarului etc. dar erau foarte cautate pentru ca "aveau clase bune". aceleasi invatatoare mai profeseaza si acum si nu s-au lasat de obiceiuri. e sistemul prost conceput, sunt cei din varful lui delasatori sau pur si simplu genul asta de educatie ne prieste noua ca popor?
  • Raspuns (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:45)

   Dana Papadima [hotnews.ro] i-a raspuns lui cara

   Si eu imi aduc aminte si am cunoscut invatatoare recunoscute ca foarte performante si avand mare cautare in randul parintilor, care pedepseau fizic copiii. Am fost pentru cativa ani profesoara de limba romana la tara intr-un sat maghiar din judetul Covasna. In dese randuri parintii imi solicitau sa pedepsesc copiii neascultatori sau lenesi prin metode fizice. Sper ca toate acestea tin de o mentalitate trecuta. Nu vreau sa ma gandesc ca mai poate fi vorba de violenta fizica dispre educator spre copil, poate cu tristele exceptii relatate in media.
 • revin (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:41)

  dor [anonim]

  revin cu problema atitudinii profesorilor.nu v-am intrebat despre mediatizarea cazurilor sau despre calitatea presei. v-am intrebat ce credeti ca invata copiii pe care acei profesori ii educa, nu cei care ii vad la televizor, din cele doua tipuri de atitudini ale unui dascal:

  - cel al omului care domina prin instaurarea fricii
  - cel al omului care se lasa calcat in picioare
  • Raspuns (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:52)

   Dana Papadima [hotnews.ro] i-a raspuns lui dor

   Revin si eu accentuind ca, cele doua tipuri de atitudine, reprezinta exceptii de la regula. In cazul in care profesorii sau invatatorii recurg la violenta fizica este de competenta regulamentelor scolare si a legii invatamantului sa se poata rezolva si pedepsi.
   De asemenea, tot regulamentul scolii, regulile si legea trebuie sa reglementeze situatiile in care unii dintre elevi isi tiranizeaza dascalii.
 • little london (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:44)

  dan [anonim]

  am auzit lucruri bune despre little london. ne puteti spune prin ce se diferentiaza atitudinea dascalului little london de cea a dascalului din scolile de stat?
  • Raspuns (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:57)

   Dana Papadima [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan

   Va multumesc pentru apreciere! Intr-adevar, viziunea noastra la Little London este ca educatia trebuie facuta pentru fiecare copil, fiicare copil este unic si dezvoltarea personala a acestuia ne preocupa si ne calauzeste munca.
 • Alegere (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:46)

  Marie [anonim]

  Pentru copiii din ciclul primar este esentiala imbinarea armonioasa a activitatii scolare cu cea sportiva si recreerea.Ce alegere sa faca un parinte care are un copil mic,clasa I,care invata foarte bine ,dar care are si reale aptitudini sportive ( chiar foarte talentat) si care tinde spre performanta sportiva ,dar are mai multi copii in intretinere si un salariu mai mult decat modest?
  Cum sprijina sistemul de invatamant romanesc un copil de acest fel care poate fi un viitor mare campion ?
  Deocamdata copilul face sport ( cu mari sacricii )intr-un club particular,deoarece nu exista pentru copii de 7 ani scoli sportive gratuite.Multumesc anticipat pentru raspuns.
  • Raspuns (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:59)

   Dana Papadima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marie

   Va felicit pentru alegerea pe care ati facut-o deja cu toate sacrificiile, de a inscrie copilul intr-un club sportiv. Sunt convinsa ca activitatea sportiva de performanta nu va dauna rezultatelor scolare, atata vreme cat copilul simte suntinere din partea familiei si a invatatorului.
 • Rolul disciplinei scolare (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:48)

  Razvan M [anonim]

  Ce influenta credeti ca are disciplina din scoli si licee asupra performantelor la invatatura ale elevului si cum credeti ca trebuie procedat pentru a reduce aspectele negative exercitate de anturaj asupra copiluli?
  • Raspuns (Miercuri, 17 februarie 2010, 14:01)

   Dana Papadima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Razvan M

   Desigur ca disciplina are consecinte asupra performantelor scolare. De multe ori notele pe care le primesc copiii reflecta si iritarea dascalilor ca reactie la acte de indisciplina sau neatentie.
 • varsta optima pentru inceperea scoli (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:49)

  Petrik [anonim]

  Buna,
  Am un baietel ce implineste varta de 6 ani in luna octombrie. Va rog sa-mi spuneti cand este mai bine sa-l dau la scoala, la 5 si 11 luni sau la 6 ani si 11 luni?
  Multumesc,
  Petrik
  • Raspuns (Miercuri, 17 februarie 2010, 14:04)

   Dana Papadima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Petrik

   5 ani si 11 luni este putin cam devreme pentru scoala. V-as sfatui sa mai asteptati un an si sa inscrieti copilul la grupa pregatitoare de la gradinita.
 • scoala primara (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:49)

  pitu [anonim]

  Mi-ati raspuns mai sus la itnrebarea 13 si va multumesc.
  As mai avea acum o intrebare : ziceti ca e pacat sa piarda la grupa pregatitoare inca un an,dar ma gandesc ca daca ii iau anul acela poate ii 'fur' un an de copilarie,de joaca fara limite si responsabilitati.
  De ce sunt asa impartite parerile cu varsta la care trebuie dat copilul la scoala?
  Sunt oameni de profesie educatori invatatori care efectiv recomanda sa ii dam dupa 7 ani.Imi spunea chiar o invatatoare din Cta ca cei sub 7 ani sunt mai slabi decat restul si asa o tin pe tot parcursul claselor 1-4 .Iar dascalii motiveaza clar :1.ii rapesc un an de joaca si 2.va fi in dezavantaj ca va avea un an in minus
  va multumesc inca o data
  • Raspuns (Miercuri, 17 februarie 2010, 14:07)

   Dana Papadima [hotnews.ro] i-a raspuns lui pitu

   Parerile despre varsta cea mai buna la care copilul poate intra la scoala sunt si vor fi impartite dar si relative. Sunt copii cu putin peste 6 ani perfect dezvoltati fizic si intelectual pentru a incepe scoala, sunt copii mai putin pregatiti. In cazul dumneavoastra va sfatuiesc sa tineti seama de dezvoltarea propriului copil.
 • Aceste preturi??? (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:56)

  marian [anonim]

  Din pacate, servicile si preturile de scolarizare nu sunt prea mari la little london?
  • Raspuns (Miercuri, 17 februarie 2010, 14:09)

   Dana Papadima [hotnews.ro] i-a raspuns lui marian

   Depinde de ce intelegem prin prea mari. In Bucuresti exista scoli publice gratuite si scoli particulare cu diferite oferte si preturi.
 • Intrebare (Miercuri, 17 februarie 2010, 14:01)

  Dalidis Jean [anonim]

  Buna ziua,

  In statele occidentale se ramarca o tendinta de a "sexualiza" educatia. Educatia sexuala este acum introdusa in scoli si chiar in gradinite. In Anglia parintii au pus bazele unui sistem de invatamint primar alternativ tocmai pentru ca nu sunt de acord cu o astfel de abordare din partea statului laic. Se pare ca Romania "se aliniaza" si ea la "cuceririle stiintei" si ,ai pe fata, mai disimulat, promoveaza mai degrtaba valorile unei morale indoielnice decit ale moralei crestine.Ce parere aveti despre aceasta tendinta si ce ar trebui sa faca parintii pentru a-si manifesta dezaprobarea?
  Cele bune,
  Jean Dalidis
  • Raspuns (Miercuri, 17 februarie 2010, 14:13)

   Dana Papadima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dalidis Jean

   In Romania, suntem departe de amenintarea ca sexualizarea excesiva sa invadeze gradinitele si scolile. Am cunostinta de faptul ca in Anglia, educatia sexuala a coborat la varste foarte mici, dar in ceea ce ne priveste ne caracterizeaza mai degraba excesul de pudibonderie. Si cand afirm acest lucru ma gandesc indeosebi la felul in care se face sau nu se face educatia sexuala in scoli si licee.
 • taxe (Miercuri, 17 februarie 2010, 14:03)

  andre [anonim]

  Scoala 'Little London' este acreditata de ministerul invatamantului? Cum e cu admiterea in liceu a unui copil care a terminat clasele I -VIII la o scoala particulara ne-acreditata ?
  Costurile unei scoli private raman mult peste posibilitatile financiare ale parintilor . NU sunt solutii in aceasta directie? de sponsorizari , co -finantari ; in fine nu prea am idee..
  Consider o taxa de 3000-4000 euro / an ca fiind mai la indemana parintilor comparativ cu 6000-7000 euro / an

  Multumesc
  • Raspuns (Miercuri, 17 februarie 2010, 14:17)

   Dana Papadima [hotnews.ro] i-a raspuns lui andre

   Little London este o scoala acreditata de Ministerul Invatamantului pentru ciclul primar si in curs de acreditare pentru cel gimnazial care se deschide incepand cu toamna 2010. Sunt de acord ca in ceea ce priveste posturile unei scoli private nu putem multumi marea masa a parintilor. Scoala noastra va acorda incepand cu noul an scolar patru burse pentru elevii prezenti sau viitori, cu rezultate deosebite.
 • Chiar vrem copii toba de carte? (Miercuri, 17 februarie 2010, 14:45)

  Josh Reyna [anonim]

  De ce sa avem copii toba de carte? Ca sa avem materie cenusie pentru export? Pana acum doar asta am facut ..am educat populatia mult si pe gratis. Dupa ce finalizeaza studiile majoritatea tinerilor pleaca.
  In acelasi timp pentru cei care raman am creat o situatie jenanta in care absolventi de facultate ajung sa se calce in picioare pentru joburi care defapt ar cere doar educatie la neivel de liceu.
  Din cauza ofertei de munca prea mari (de mentionat ca oferta de munca este creata de angajat, nu de angajator cum a fost prost inteles in presa) fotza de munca este exploatat si neplatita de catre angajati.

  Multinationalele au un singur scop. Sa exploateze aceasta situatie care este momentan favorabila lor. Cand o sa ajungem sa vrem la fel de multi bani ca in Vest..au inchis si cauta alta tara in dezvoltare pe care sa o "ajute".

  Traiesc in Statele Unite si ma uit la acelasi firme multinationale care au deschise birouri si in Romania. Nu vreau sa dau nume dar in majoritatea cazurilor daca ar avea atatea cerinte la angajate pt americani cum au pentru romani nu ar gasi pe nimeni aici...in afar de ...un emigrant bineinteles. Cred ca nu trebuie sa mentionez cine castiga $ 6000 $ pe luna si cine castiga $ 1000 pe acelasi job si poate chiar dublu respinsabilitati.

  Plus ca o populatie needucata e mai buna pentru business in general. Cui i-ai mai vinde totate prostiile la teleshoping daca toti sunt destepti.
  Eu as propune scaderea nivelului de educatie ca prim scop al Ministerului Educatiei. ..defapt se pare ca lucreaza deja la asta..... Sa vad pe cine mai exploateaza angajatorii...ca nu o sa mai stie angajatul si meserie..si 2 limbi straine ...si calculaor..si de toate. O sa fie mai putini care stiu si daca vor sa ii angajeze atunci sa ii plateasca....

  Simplu'.....modelul american.
 • in SUA (Miercuri, 17 februarie 2010, 15:21)

  Bobo1 [utilizator]

  In SUA, tocmai am invatat la psyhologie tot in SUA, la gradinita nu se pune baza deloc pe invatatura, ci numai pe formarea copilului emotionala prin joaca in raport cu ceilalti copii, self esteem, sa nu fie prea gras sau slab, sa-l educi sa manance, sa il verifici ca indivit de toate capacitatile lui ca viitor om si daca ai reusit cu acest lucru, reprezentand baza piramidei unui om, apoi se poate duce linistit la scoala si invata ceea ce doreste si adauga cata educatie memorata sau nu in varful piramidei toata viata. Important e sa ii construiesti inainte de 7 ani cele mai importnante calitati, sa nu fie depresiv, fricos, fara self-esteem etc.

  Consider ca e foarte buna ideea. Cu memorarea nu are sens, uita sau invata direct la scoala ce iti doresti sa memoreze(germana etc) iar cu logica, e dovedit ca pana la 7 ani nu are ogandire f logica, creierul fiind in crestere deci matematica nu il ajuta cu nimic. Apoi dupa aceea e timp indefinit si pt doctorate daca e stabil mental si emotional.
 • scoli private (Miercuri, 17 februarie 2010, 16:21)

  mihaela [anonim]

  Buna ziua,
  Agreez sistemul de invatamant privat unde educatorii/profesorii sunt motivati si datorita bazei materiale indestulatoare si nu numai, atat cadrele didactice cat si copiii nostri se pot concentra mai bine asupra informatiilor transmise respectiv primite.
  Ma intereseaza urmatoarele:
  1. in provincie (Galati) exista scoli private acreditate (cls. I-VIII) si/sau licee in acest sistem?
  2. programa de invatamant este identica cu cea din sistemul de stat?
  3. exista diferente de "tratament" intre absolventii scolilor primare/liceale de stat si private, cu referire la admitere, absolvire, etc. ?
  Multumesc!
 • comentariu (Joi, 18 februarie 2010, 10:42)

  Dedalus [anonim]

  Nu imi place sa critic oamenii care au bune intentii, dar cateodata e singura solutie pentru a nu repeta greselile.

  Din raspunsurile pe care le-am citit rezulta clar ca doamna Papadima nu are nici o viziune si nici o parere de imbunatarie a sistemului de invatamant romanesc si nici nu poate (sau nu vrea) sa raspunda unor solicitari sau nedumeriri individuale .

  Peste 90% din raspunsuri sunt platitudini sau eschive mai mult sau mai putin inspirate.

  Recomandarea mea - imi pare rau- pentru doamana Papadima este sa citesca mai mult si sa se informeze despre sistemele dfe invatamant, inainte de a se plasa intr-un soi de panel unipersonal.

  Doamana Papadima, nu ati demonstrat ca aveti cunostintele necesare pentru un asemenea dialog, nici macar cu cititorii hotnews ("no offence", ideea e ca suntem cititori nespecializati, public de fapt).

  Nu stiu daca veti publica acest comentariu - este posibil sa-l considerati atac la persoana (desi nu e si nici nu as dori sa fie astfel consdierat). De fapt, nici nu are prea mare sens sa fie publicat, fiind destinat in realitate doar ziaristului si invitatei sale.

  Imi sta iinsa in caracter sa ripostez persoanelor care se cred mai mult decat sunt, deoarece acestea ocupa locul altora care se pricep mai bine.

  Recunosc totusi ca e un mare pas inainte un astfel de dialog fata de ideea nefericita de a invita persoane precum baiatul lui Prigoana...
 • Indisciplina in scoala (Joi, 18 februarie 2010, 10:47)

  Dedalus [anonim]

  "Razvan M [anonim]
  Ce influenta credeti ca are disciplina din scoli si licee asupra performantelor la invatatura ale elevului si cum credeti ca trebuie procedat pentru a reduce aspectele negative exercitate de anturaj asupra copiluli? "

  Indisciplina scolara este efectul, nu cauza lipsei de performanta in invatatura.

  Indiciplina are doua cauze:
  a) Lipsa de interes a elevilor fata de ceea ce lis se spune (in cele mai multe cazuri e vorba de solicitari de a invata pe de rost sau invitatii la memore a unor elemente evident inutile)
  b) Lipsa de inspiratie pedagogica sau nesiguranta asupra LIVRARII cunostinteleor (chiar daca profesorul stie CONTINUTUL, el paote fi nesigur in ce priveste MODUL de predare).

  Indisciplina dispare singura daca:
  a) incercam sa prezentam UTILITATEA cunostintelor (e o intreprindere foarte grea, dar necesara...)
  b) PREGATIM lectia ca profesor.

  Se adauga la asta un "class management" serios si bine fundamantat ( class management se invata, nu conta in pedepse si note mici...).
 • educatia sexuia (Joi, 18 februarie 2010, 10:52)

  Dedalus [anonim]

  Dalidis Jean [anonim]

  "In statele occidentale se ramarca o tendinta de a "sexualiza" educatia. Educatia sexuala este acum introdusa in scoli si chiar in gradinite. In Anglia parintii au pus bazele unui sistem de invatamint primar alternativ tocmai pentru ca nu sunt de acord cu o astfel de abordare din partea statului laic. Se pare ca Romania "se aliniaza" si ea la "cuceririle stiintei" si ,ai pe fata, mai disimulat, promoveaza mai degrtaba valorile unei morale indoielnice decit ale moralei crestine."
  --------------
  Morala crestina nu este anti-sexuala. Din pacate insa, foarte multi propavaduitori crestini, din lipse de cunostinte, chiar despre dogma lor, simplifica lucrurile.

  Educatia sexuala este absolut necesara, dar, ca orice tip de instruire la varste mici, nu se paote baza daor pe sistemul institutionalizat. Daca aveti un copil foarte mic pe care il suspectati ca fiind victima unui "abuz educativ sexual", cel mai probabil este ca Dvs. personal nu acordati suficienta atentie educatiei in familie si legaturii cu scoala in ce priveste acest subiect.
 • ce trebuie sa stie un copil la 5 ani (Joi, 18 februarie 2010, 11:19)

  Dedalus [anonim]

  Ce credeti ca ar trebui sa stie un copil la varsta de 5 ani?
  Trebuie sa-l determin sa invete literele si cifrele sau sa las lucrul acesta pentru mai tarziu, cand va fi la scoala. "
  -----
  Nu exista nici un motiv pentru care copii ar trebui sa invete litere sau cifre la o anumita varsta, sau pana la o anumita varsta. Traditional se considera varsta de 7 ani ca fiind cea in jurul careia se invata scrisul si cititul, intr-o anumita masura justificat prin dobandirea abilitatilor motorii fine si a rabdarii necesare.

  De cele mai multe ori insa, din cauza imersiei culturale, copii incep sa invete singuri literele si cifrele cam pe la 4-5 ani. Iarasi, nu exista nici un motiv sa ne opunem dorintei acesteia, daca ea se manifesta din partea copilului suficient de insistent.

  Un copil la 4-5 ani trebuie sa "stie" lucruri legate de educatia de baza ("cei 7 ani de acasa") mai degraba decat aritmetica, scris samd. La aceasta varsta exista o nevoie de afectiune ridicata.

  Principalul lucru pe care un copil la 4-5 ani trebuie sa il faca este sa se joace. Joaca este "munca" lui si o face natural, instinctiv. Un copil privat de joaca (si ca efect al "supra-invatatului") este un viitor copil "handicapat" emotional.

  Luati-i creioane colorate, spuenti-i povesti, jucati-va cu el, dansati cu el.

  Copilul nu este un adult mai mic.
 • gest, nu suferinta! (Joi, 18 februarie 2010, 11:41)

  Dedalus [anonim]

  "cand eram eu in scoala primara, acum vreo 25 de ani, toate invatatoarele, desi tinerele, erau recunoscute dupa cate-o apucatura: una lovea copiii cu capul de tabla, alta ii batea cu muchia liniarului etc. dar erau foarte cautate pentru ca "aveau clase bune""

  -------------

  In primul rand, "clasele bune" constau in elevi ce memorau foarte bine diverse cunostinte si care erau hiper-disciplinati.

  Prin urmare, nu as evalua perfomantele invataoarelor respective dupa asemenea criterii. Asemeena criterii sunt mai degraba caracteristice sistemelor punitive decat celor educative. Din acest motiv se si potrivea pedeapsa fizica.

  Pedeapsa fizica nu este insa proprie culturii romane, ea se intlnea (IN TRECUT!) in multe scoli, inclusiv din democratii consolidate. In prezent nu mai este utiliizata deoarece nu aduce nici o contributie educatiei ci dimpotriva.

  Pedeapsa fizica alieneaza copilul, este expresia puterii discretionare pe care parintele sau educatorul o exercita, este expresi obligarii sale, a supunerii. Este umilitoare intr-o masura chiar mai mare decat ar fi biciuirea unui adult.

  Totusi, in anumite situatii- subliniez, atent identificate!- pedeapsa fizica vine ca o "eliberare de vina" pentru copil. Ea trebuie sa fie expresia nemultumirii adultului, dar - ATENTIE!- si a iertarii! Pedeapsa fizica este "fizica" doar pentru ca este exprimata nemultumirea pe cale fizica, nu verbala, nicidecum pentru a produce suferinta.

  Palma la fund trebuie s fie UN GEST! nu o violenta. Ea trebuie doar sa semnifice nemultumirea, nu sa produca durere. Prin urmare, este extrem de dificil pentru un invatator sa utilizeze pedeapsa fizica asa. Si, oricum, datul cu capul de tabla excede clar unui simbolism al gestului. Iar umilirea in fata calsei este in orisicecaz o pedeapsa in sine, mult prea grea si cu cu urmari diferite de palma "la fund" data de un tata.
 • sisteme alternative (Joi, 18 februarie 2010, 11:48)

  Dedalus [anonim]

  "Ce conditii credeti ca trebuie sa indeplineasca sistemele de invatamant alternativ pentru a compensa semnificativ carentele sistemului de invatamant din Romania (evident, daca se urmareste asa ceva), caracterizat de continua scadere a calitatii si lipsa unei directii clare de dezvoltare (sa ne referim doar la invatamantul preuniversitar)? "

  -----

  Sistemele alternative sunt, cum le arata si numele, alternative, nicidecum inlocuitoare ale sistemului traditional. Scopuil lor nu este de a inlocui sistemul traditional "pentru ca este slab" ci de a oferi o alta cale pedagogica in situatii pe care parintii le considera mai bine deservite de alte sisteme fata de cel traditional.

  Condtiile care trebuie indeplinite de un sistem alternativ sunt:
  a) Sa fie fundamantat pedagogic, pe o pedagogie alternativa, oricare ar fi aceasta (de exemplu, nu indeplinesc aceasta conditie graditnitele cu baza religioasa)
  b) Sa fie transparente, adica sa poti afla despre ele ceea ce doresti
  c) Sa fie o alternativa reala, nu simulata
  d) Sa putem sa justificam alegerea pritnr-o potrivire cu caracteristiceile pshiho-emotionale ale copilului (nu alegem gradintia "X" pentru ca "este mai buna", ci pentru ca avem motive sa presupunem ca se va potrivi mai bine copilului nostru.

  Din pacate, multe alegeri sunt legate, din nefericire, de criza profunda a sistemului tradional de invatamant, incapabil sa furnizeze educatie reala. Indiferent de modul in care s-ar dezvolta sistemele alternative, cel tradional trebuie naparat reformat si asta cat mai repede....
 • cultura si istoria in sisteme alternative (Joi, 18 februarie 2010, 11:55)

  Dedalus [anonim]

  Ciprian
  Cum abordeaza sistemele de invatamant alternativ pe care le promovati problematica culturii si istoriei nationale, recunoscuta in continuare in marea majoritate a tarilor, inclusiv cele europene (poate mai putin la noi ...), ca o componeneta esentiala a educatiei
  -----
  Cultura si istoria nationala prezinta in orice curriculum, inclusiv in cel din Romania (sau ar trebuie sa fie si in RO...) 2 functii distincte:
  a) defineste identitatea nationala, identitarismul neffind opozabil europnismului, sa spunem. Inveti despre cultura si istoria nationala pentru a te auto-defini drept roman.
  b) prezinta o functie educativa generala, foramnd gandirea: cum judecam devenirea istorica si cauzele evenimentelor istorice, cum interpretam arta in contextul sau istoric samd...

  Aceste doua functii sunt idependente de "sistemul pedagogic" , ele trebuie sa se regaseasca in toate. Nici continutul nu este obligatori sa fie acealsi in toate sistemele, curriculum avand doar un obiectiv de ghidare si de orientare, nicidecum de limitare.

  Daca nu sunt luate in seama aceste doua functii, nu mai are importanta in ce pedagogie lucreaza profesorul, scopul educatiei nu va fi atins.
 • la ce varsta? (Joi, 18 februarie 2010, 12:02)

  Dedalus [anonim]

  Petrik [anonim]
  Buna,
  Am un baietel ce implineste varta de 6 ani in luna octombrie. Va rog sa-mi spuneti cand este mai bine sa-l dau la scoala, la 5 si 11 luni sau la 6 ani si 11 luni?
  -----
  Din pacate, numai Dvs stiti. Nimeni nu va poate sfatui deoarece nimeni nu va cunoaste copilul mai bine decat Dvs.

  Exista diverse "chestioanre" pe internet care pot indica in ce masura copilul este pregatit pentru scoala, dar au o fundfamentare si o utilitate destul de subtire. Puteti totusi sa va faceti o idee.

  Insa decizia are o pronuntata caracteristica afectiva: sa mai las copilul sa "se bucure de copilarie" inca un an, sau nu?

  Daca ar fi sa judec pentru mine, as amana intrarea in sistemul actual de invatamant, deoarece nu este nimic altceva decat un "cumplit mesgtesug de tampire". Perfomanta educativa a elevilor rezida din pacate, in acest moment, aproape exclusiv in efrotul propriu si in cel al parintilor, nu ca volum de cunostinte, ci ca alegere a acestora.

  Curiculum actual si sistemul general de invatamant au facut alegeri nefericite si asupra continutului si asupra metodicii.

  Pe scurt, cu cat mai tarziu, cu atat mai bine, din acst punct de vedere.

  DAR: INTREBATI-L si pe copil! Aveti grija cum intrebati insa, pentru ca observatia la aceasta varsta este superficiala.
 • Anna Blitt -cooperarea cu parintii (Joi, 18 februarie 2010, 12:08)

  Dedalus [anonim]

  Sunt socata de lipsa de reactie constructiva a parintilor in fata masurilor luate de guvern in ultimul timp : de exemplu, cele 4 zile obligatorii de vacanta impuse in semestrul trecut : pentru copiii mei prescolari am fost obligata sa gasesc solutii care mi-au afectat bugetul si le-a creat copiilor disconfort ,iar copii de la gimnaziu au primit teme exagerate ( la istorie au primit conspectarea a patru lectii , au fost ulterior verificati "la caiet "si notati !) ,iar in fata deciziei de a-i muta la alta scoala am avut mari dificultati cu d-na directoare , care s-a plans ca astfel dezechilibrez veniturile scolii !

  ------
  In primul rand, conspectarea a patru lectii la istorie este o aberatie didactica. Istoria la gimnaziu nu se invata "conspectand", profesroul ar fi trebuit sa le dea o tema de gandire, concretizata poate in scrierea unei idei de unul sau doua paragrafe, sau sa recomande un film pe care sa il si povesteasca samd. Ne-am invatat prea mult sa suportam bazaconii pedagogice...

  In al doilea rand, daca nu v-a convnit ceva la decizia celor 4 zile libere, ati scris despre aceste lucru ministrului invatamantului? Lipsa de reactie este de fapt o vina.

  Decizia de a muta copii este o dovada a responsabilitatii parentale, dar nu este treaba scoli sa va judece, ci este datoria Dvs. sa apreciati scoala.
 • la revedere! (Joi, 18 februarie 2010, 12:10)

  Dedalus [anonim]

  In sfarsit, cam asa ar trebui.

  Dinspre partea mea cam atat, ca atat timp am avut.

  Succes!
 • Invatamantul in Romania (Joi, 25 februarie 2010, 14:54)

  Tatiana [anonim]

  DA, ne dorim si una si alta: copii toba de matematica si limbi straine si cu un fizic excelent dezvoltat in limitele normalului ( nu avem nevoie de ''camile'' de 1.90 m si umflati cu chimicale) si sanatosi tun ( prin educatie fizica si sport); asta ne dorim; cand eram noi copii (anii '70) eram ochi si urechi la orele de mate, cu temele facut la zi care erau controlate cu rigurozitate si insemnate cu creion rosu toate greselile, fiecare elev in parte si ieseam epuizati fizic de la orele de sport ...in care nimeni nu statea pe banca ''rezervelor'' decat daca avea vreo fractura sau se refacea dupa hepatita sau scarlatina ...doar asa erai scutit ptr. o perioada anume de orele de sport ! singurul lucru ce trebuie schimbat la copii din ziua de azi este ATITUDINEA LOR FATA DE BANI : sa invete sa respecte persoanele care fac bani in mod cinstit si sa invete sa pretuiasca fiecare banut si sa nu li se mai dea atatia bani de buzunar si sa li se cumpere orice isi doresc ca altfel se produce moarte de om si sa invete sa faca bani cinstit , sa invete ca investitia e la baza nasterii si dezvoltarii unei afaceri si invete sa investeasca neobosit in ceva care le aduce mai multi bani
 • Little London (Vineri, 14 mai 2010, 13:19)

  Dedalus [anonim]

  mie imi place Little London


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by