Ministrul de externe roman, Teodor Baconschi, si ambasadorul american Mark Gitenstein au avut vineri o intalnire, pentru a discuta aspecte legate de parteneriatul strategic dintre cele doua tari, informeaza un comunicat al MAE. Este prima intalnire in calitate de ministru de externe a lui Teodor Baconschi cu diplomatul american. Gitenstein i-a multumit sefului diplomatiei romane pentru decizia de joi a CSAT, de a suplimenta cu 600 de soldati trupele romanesti in Afghanistan.

In plus, ministrul de externe a avansat propunerea de a organiza in cursul acestui an a unui Forum de afaceri romano-american, in contextul dorintei Romaniei de intensificare a cooperarii economice dintre cele doua tari si de stimulare a investitiilor americane in Romania. Propunerea diplomatului roman a fost primita cu entuziasm de ambasadorul american.

Baconschi a abordat si chestiunea eliminarii vizelor necesare romanilor pentru a intra in SUA, includerea Romaniei in programul Visa Waiver, si organizarea unei campanii comune de informare publica in acest sens. Mark Gitenstein a indicat disponibilitatea misiunii diplomatice americane fata de o astfel de initiativa. Ideea nu este insa noua, fostul ministru de externe Cristian Diaconescu a vorbit la randul sau despre o astfel de campanie, iar diplomatul american s-a aratat in favoarea ei, inca din discursul inaugural al mandatului sau in Romania.

UPDATE: Ambasada SUA reitereaza multumirile pentru contributia Romaniei in Afghanistan, subliniind ca americanii "sunt profund recunoscatori poporului roman".

"Admirăm profesionalismul, excelenta îndeplinire a îndatoririlor şi abnegaţia extraordinară a trupelor române şi apreciem sacrificiile lor. România a fost unul dintre cei mai de încredere şi mai loiali parteneri în Afganistan în misiunea crucială a NATO de luptă împotriva extinderii terorismului şi de sprijinire a eforturilor poporului afgan de construcţie a unei naţiuni paşnice şi democratice", arata comunicatul misiunii diplomatice americane.